ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γρίπη: Ασφυξία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Γρίπη: Ασφυξία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Σε κοινούς θαλάμους και χωρίς να έχουν την απαιτούμενη για τη βαρύτητα της κατάστασής τους φροντίδα, νοσηλεύονται διασωλημένοι ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές.

Ήδη η γρίπη έχει προκαλέσει έντεκα θανάτους από τον περασμένο Δεκέμβριο, από τους οποίους οι έξι έχουν καταγραφεί τις τελευταίες πέντε μέρες.

Οι ειδικοί αναμένουν κορύφωση της επιδημίας μέχρι τις Φεβρουαρίου, με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού να προσβάλλει τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών. Στο 85,7% των θετικών δειγμάτων απομονώνεται ιός τύπου Α και κυρίως το μεταλλαγμένο στέλεχος Α(Η3Ν2), το οποίο δεν καλύπτεται πλήρως από το αντιγριπικό εμβόλιο.

Την ίδια ώρα οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κρατούν κλειστά 150 κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

Οι γιατροί των νοσοκομείων της Αττικής υποβάλλουν καθημερινά δεκάδες αιτήσεις στο ΕΚΑΒ για διακομιδή περιστατικών σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Στην καλύτερη περίπτωση, βρίσκεται κρεβάτι έπειτα από μέρες ή ώρες ή οι ασθενείς μεταφέρονται (εάν έχουν χρήματα) σε ιδιωτικές μονάδες, με νοσήλιο 1.500 ευρώ την ημέρα.

Στη χειρότερη περίπτωση, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με φορητούς αναπνευστήρες, σε κοινούς θαλάμους νοσοκομείων.

Όπως επισημαίνει στο «Έθνος» η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομείων της Αττικής (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, «στον κοινό θάλαμο, τους φροντίζει μία νοσηλεύτρια ολόκληρο το βράδυ, ενώ στη μονάδα εντατικής θεραπείας αναλογούν τέσσερις νοσηλεύτριες το 24ωρο ανά κρεβάτι».

Και προσθέτει: «Θεωρούμε απαράδεκτο στον εικοστό πρώτο αιώνα, βαρέως πάσχοντες, που περιμένουν για κρεβάτι εντατικής, να έχουν ως μοναδική ελπίδα να καταλήξει κάποιος άλλος από τους ήδη νοσηλευόμενους για να πάρουν τη θέση του. Να επικρατεί δηλαδή το "ο θάνατός σου, η ζωή μου"».

H κατάσταση με τη γρίπη καθίσταται δύσκολη για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος είναι ότι μικρό μέρος του πληθυσμού (22%) έχει κάνει αντιγριπικό εμβόλιο. Ο δεύτερος είναι ότι το στέλεχος που επικρατεί φέτος δεν καλύπτεται πλήρως από το εμβόλιο.

 

Διαβάστε επίσης:

Γρίπη: Στους 11 οι νεκροί, 17 σε ΜΕΘ

Γρίπη: Επαγρύπνηση για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ

BEST OF NETWORK