ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έξαλλος ο ΙΣΑ με την απόφαση για τους νοσηλευτές: Δεν θα ανεχθούμε «ιατροφάγους» πολιτικούς

«Δεν θα ανεχτούμε πολιτικές που απειλούν τη Δημόσια υγεία και «ιατροφάγους» πολιτικούς» αναφέρει σε εκρηκτικό ύφος, η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με αφορμή την επίμαχη απόφαση που αφορά στην δυνατότητα συνταγογράφησης από το νοσηλευτικό σώμα, η οποία ωστόσο αποσύρθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δημιουργώντας αλαλούμ σε νοσηλευτές και γιατρούς.

Έξαλλος ο ΙΣΑ με την απόφαση για τους νοσηλευτές: Δεν θα ανεχθούμε «ιατροφάγους» πολιτικούς

«Η έλλειψη σοβαρότητας και προχειρότητας της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, με την πρωτοφανή απόφαση σχετικά με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των νοσηλευτών (Υ.Α 3567/19-1-2015 ΦΕΚ Β'79), η οποία μετέτρεπε το νοσηλευτή σε γιατρό και στη συνέχεια αποσύρθηκε για να τεθεί σε διαβούλευση με ..Δελτίο Τύπου», αναφέρει ο ΙΣΑ στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

«Σήμερα που η διεθνής κοινή γνώμη συζητά το έγκλημα της μετανάστευσης «Generation G» των 200.000 νέων ταλαντούχων Ελλήνων, στην χώρα μας τίθεται αιφνιδιαστικά και αυθαίρετα σε διαβούλευση το εάν ο μη ιατρός επιτρέπεται να ασκεί την ιατρική. Την ίδια ώρα, ο έλληνας γιατρός εξαναγκάζεται να μεταναστεύσει καθώς δεν μπορεί να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ ενώ δεν λαμβάνει επιχορήγηση μέσω ΕΣΠΑ για να επανδρώσει το ιατρείο του και να μπορέσει να επιβιώσει στη χώρα του.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει κατ' επανάληψη θέσει τα κρίσιμα ζητήματα σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας ωστόσο η απάντησή τους ήταν τα απαράδεκτα μέτρα όπως: το πλαφόν στη συνταγογράφηση, ενώ με την ως άνω απόφαση δόθηκε η δυνατότητα σε μη ιατρούς να συνταγογραφούν και να προβαίνουν σε ιατρικές πράξεις.

Τα κυριότερα αιτήματα του κλάδου μας προς όλους τους Υπουργούς Υγείας ήταν:
1. Η αποπληρωμή των δεδουλευμένων των ιατρών του ΕΟΠΥΥ και όσων είχαν συμβάσεις με τα ταμεία που εντάχθηκαν σε αυτόν από την έναρξη λειτουργίας του.
2. Η σύναψη συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ με τους ιατρικούς συλλόγους υπό την αιγίδα του ΠΙΣ
3. Η πρόσληψη ιατρών στο ΕΣΥ με προτεραιότητα στις ΜΕΘ
4. Η έγκαιρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων των ιατρών του ΕΣΥ και των ειδικευομένων
5. Η κατάργηση του rebate και του clawback
6. Η αποκατάσταση της αδικίας η οποία ανάγκασε 3500 ιατρούς να αποχωρήσουν από τον τομέα υγείας ΙΚΑ
7. Αύξηση έως και διπλασιασμό των ποσών που διατίθενται για την ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ,
8. Ανάληψη πρωτοβουλιών για τα ζητήματα της κοινωνικής μέριμνας».

Θα συνεχίσουμε, καταλήγει ο ΙΣΑ, να αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματα των γιατρών και δεν θα επιτρέψουμε σε ιατροκτόνες πολιτικές να απειλήσουν τη Δημόσια υγεία και να οδηγήσουν στην εξαθλίωση τον Έλληνα γιατρό.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΝΕ: Οι νοσηλευτές μιλούν για μαύρη ημέρα & αφύσικη επιρροή των Ιατρικών Συλλόγων στην ηγεσία

ΠΙΣ: Δικαιωθήκαμε! Η ιατρική λειτουργία δεν υποκαθίσταται καθ' οιονδήποτε τρόπο

ΠΑΣΥΝΟ - ΕΣΥ: Ο Βορίδης θυσιάζει το μέλλον των νοσηλευτών παίρνοντας την απόφαση πίσω