ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το νέο πρόσωπο στο νέο (!) υπουργείο Υγείας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τα βαρίδια που έχει να διαχειρισθεί

Ανεξάρτητα από το ποιος θα αναλάβει το τιμόνι στο πολύπαθο υπουργείο Υγείας –γιατί είναι γεγονός ότι ακούγονται αρκετά ονόματα, όπως αυτά των κ.κ. Παναγ. Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού, Χρ. Μαντά, Γ. Μπασκόζου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και έκπληξη αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι η άμεση διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων υπό την ομπρέλα της φιλοσοφίας του νέου πρωθυπουργού, δηλαδή διαφάνεια και ηθική σε όλα τα μέτωπα!

Το νέο πρόσωπο στο νέο (!) υπουργείο Υγείας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τα βαρίδια που έχει να διαχειρισθεί

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Στο νέο υπουργείο λοιπόν Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων –όπως θα ονομάζεται πλέον, μετά τις αλλαγές των υπουργείων (με ΠΔ) που από 19 συρρικνώνονται σε 11– όλα τα θέματα θα είναι ανοιχτά και όλα τα μέτωπα, ακόμη και τα πιο μικρά, θα αντιμετωπιστούν με έμφαση στη διαφάνεια, ώστε να χτυπηθεί η διαφθορά από όπου κι αν προέρχεται. Και είναι γεγονός ότι η διαφθορά βρίσκει πρόσφορο έδαφος και φωλιάζει ζεστά στον χώρο της Υγείας.

Οι ανασφάλιστοι και γενικότερα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η άμεση και ισότιμη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και στις αναγκαίες θεραπείες, η αναδιάρθρωση της ΠΦΥ, η τόνωση του ΠΕΔΥ, το άνοιγμα κλινών ΜΕΘ, οι γιατροί και η σχέση τους με το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ, η έμφαση στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και στα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα, η ενίσχυση του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, αλλά και οι έλεγχοι στους διαγωνισμούς της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, αποτελούν την αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο κομμάτι της υγείας.

Μάλιστα, όπως έχουν τονίσει πολλές φορές, τόσο ο επικεφαλής της υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Μπασκόζος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι ανασφάλιστοι αποτελούν την «καρδιά» των μεταρρυθμίσεων και εκεί θα δοθεί το μεγαλύτερο βάρος από το πρώτο κιόλας εξάμηνο. Ο κ. Μπασκόζος δε έχει αναφέρει ότι προκειμένου να υποστηριχθεί η μεγάλη υγειονομική βόμβα των 3 εκατ. ανασφάλιστων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μεγαλώσει την πίτα από την φαρμακευτική δαπάνη των 2 δις ευρώ κατά 350 εκατ. ευρώ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης –ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα αξιοποιηθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης– έχει αναφερθεί στην ανάγκη δημιουργίας μιας χρεωστικής κάρτας την οποία θα χρησιμοποιούν οι αναξιοπαθούντες προκειμένου να αγοράζουν είδη πρώτης ανάγκης. Η λογική της κάρτας αυτής, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αξιοποιηθεί και στα νοσοκομεία από τους ανασφάλιστους.

Η έμφαση που δίνει η κυβέρνηση Τσίπρα στο θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και στους ανασφάλιστους, αναμένεται να υπογραμμιστεί και με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα, από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει στην Βουλή. Η άμεση πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και η έμφαση στους άπορους αποτελούν βασικά άρθρα του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση.

Από την πλευρά τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούν πως «η πολιτική ηγεσία του χώρου της υγείας πρέπει να ανατεθεί σε έμπειρο πολιτικό πρόσωπο που έχει ως ειδοποιό διαφορά από τους μέχρι τώρα υπουργούς την οργανική σχέση που διατηρεί με το χώρο της Υγείας.

Η πολιτική συγκυρία δεν επιτρέπει την πολυτέλεια να «εκπαιδεύουμε» για μήνες άλλον έναν υπουργό, ο οποίος αγνοώντας την ανθρωπογεωγραφία του χώρου και τα συγκεκριμένα προβλήματα των Νοσοκομείων, των ΚΥ και του ΠΕΔΥ, θα αποπειραθεί να κολυμπήσει στα βαθιά νερά της Υγείας, βασιζόμενος στις απόψεις συμβούλων που θα κουβαλήσει μαζί του».

Εν κατακλείδι, λέμε και εμείς, ότι το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή, είναι η άμεση αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων για την υγεία, την περίθαλψη και το φάρμακο και λιγότερο ποιος θα αναλάβει το τιμόνι της Αριστοτέλους! Καλοδεχούμενος ο νέος υπουργός όποιος και να είναι, αλλά οι ανάγκες των πολιτών δεν μπορούν να περιμένουν!

Διαβάστε ακόμη:

Αυτά είναι τα ονόματα που ακούγονται για την "ηλεκτρική καρέκλα" του υπουργείου Υγείας

Μήνυμα Τσίπρα με νόημα: Η επούλωση των πληγών, η ήττα της υφαρπαγής, το παρελθόν της Τρόικας και το brain drain

Ιδού η επόμενη ημέρα της Υγείας, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Ελπίδα για τον άπορο, τον άνεργο, τον γιατρό & την φαρμακοβιομηχανία

Υγεία με ανθρώπινο πρόσωπο στις 26 Ιανουαρίου, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανασφάλιστοι, ελληνικό φάρμακο, νοσοκομεία & προσλήψεις η προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία

Ηλίας Σιώρας: Με ψήφο ανάταξης του ΕΣΥ απαντάμε στον ιό άγριας λιτότητας

Λιαρόπουλος: Σύνδεση ΠΦΥ και ΕΣΥ & άλλες 6 παρεμβάσεις στην υγεία από το ΠΟΤΑΜΙ

ΠΦΣ και Πολιτικά κόμματα: Πώς μια συζήτηση βγάζει κυβέρνηση

Νίκος Καρβούνης: Επιτέλους, η ελπίδα έρχεται στην υγεία και στην περίθαλψη

Ανθρωπιστική κρίση & Ανασφάλιστοι το διακύβευμα -μαζί με το χρέος- των εκλογών

Δημοκρατία & ΣΥΡΙΖΑ: Τι υλοποιήθηκε και τι σχεδιάζεται στην υγεία, στην περίθαλψη και στο φάρμακο

Ανασφάλιστοι, ελληνικό φάρμακο, νοσοκομεία & προσλήψεις η προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία

Τους ανασφάλιστους τους καλύπτει το ΕΣΥ και το φιλότιμο του προσωπικού, όχι η κυβέρνηση...