ΦΑΡΜΑΚO

ΠΦΣ και Πολιτικά κόμματα: Πώς μια συζήτηση βγάζει κυβέρνηση

Ανελέητα ραπίσματα κατά των υπουργών Υγείας που θήτευσαν τα τελευταία χρόνια στο υπουργείο Υγείας -στα χρόνια του Μνημονίου- έδωσε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος, κατά τη διάρκεια συζήτησης που οργάνωσε ο Σύλλογος με θέμα "Φάρμακο και Υγεία. Η μετάβαση από τις περικοπές στις παροχές", τονίζοντας με έμφαση ότι οι κύριοι αυτοί δεν έκαναν ουσιαστικά τίποτα για τον κλάδο.

ΠΦΣ και Πολιτικά κόμματα: Πώς μια συζήτηση βγάζει κυβέρνηση

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Είναι δε χαρακτηριστική η φράση με την οποία έκλεισε την εκδήλωση ο πρόεδρος του ΠΦΣ, παρουσία των πολιτικών κομμάτων, όπου απευθυνόμενος στους συναδέλφους του τόνισε, "κάντε μια αναδρομή στο παρελθόν πριν πάτε στην κάλπη και σκεφθείτε τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι, ενώ εμείς συνεχίζουμε να υπηρετούμε τον ελληνικό λαό». "Ωστόσο, έχω μια αισιοδοξία", κατέληξε ότι "όλα τα πράγματα θα πάνε καλά".

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φράση αυτή, όπως σχολιάζουν εκπρόσωποι του κλάδου, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι, το δίχως άλλο, οι φαρμακοποιοί χθες ψήφισαν και έβγαλαν κυβέρνηση, όσο κι αν δεν έπεισαν τα πολιτικά κόμματα με τις προτάσεις τους.

Ο κ. Λουράντος, αφού πέρασε γενεές 14 όλους τους πολιτικούς που πέρασαν από την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Υγείας (Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη) στηλίτευσε το γεγονός ότι οι πολιτικές τους δεν βοήθησαν τον κλάδο. Ο δε τελευταίος υπουργός Υγείας, κ. Βορίδης, όπως τόνισε στο κλείσιμο της ομιλίας του, δεν έκανε απολύτως τίποτα, και διατήρησε ό,τι παρέλαβε από τον προκάτοχό του κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρθηκε σε όλα τα μείζονα θέματα του κλάδου, όπως φαρμακευτική δαπάνη (η οποία στα 2 δις ευρώ δημιουργεί σοβαρά ανθρωπιστικά προβλήματα), ωράριο, ΜΗΣΥΦΑ, ΦΥΚ, τα οποία σημείωσε ότι τα θέλουμε αλλά δεν έχουν όλοι οι φαρμακοποιοί τη ρευστότητα να τα αγοράσουν και στο φαρμακείο, αναγκαίος πυλώνας της ΠΦΥ.

Ο κ. Λουράντος τέλος αναφέρθηκε στα ληξιπρόθεσμα του κλάδου τα οποία εκκρεμούν από το 2011 και το 2012 και ανέρχονται σε 70 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας, ότι θέλει σαφή απάντηση έστω και τώρα, από τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη.

Η υφυπουργός Υγείας και υποψήφια βουλευτής της ΝΔ κυρία Κατερίνα Παπακώστα δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στα φάρμακα, ακόμη κι αν αυτό το απαιτήσουν οι δανειστές, ενώ υπεραμύνθηκε της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων. Αναφερόμενη στο rebate, επεσήμανε ότι έχει απασχολήσει την κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για 50 εκατ. ευρώ ετησίως, και δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει την κατάργησή του. Είπε ακόμη ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι αποφασισμένη να επαναρρυθμίσει το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων.

Τη σκυτάλη της κυρίας Παπακώστα έλαβε στην συνέχεια ο σύμβουλος του υπουργού Υγείας σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής κ. Μπάμπης Καραθάνος, ο οποίος σε τοποθέτησή του τόνισε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν πληγεί λιγότερο τα τελευταία χρόνια σε σχέση με άλλους κλάδους. Απευθυνόμενος στους φαρμακοποιούς, σημείωσε ότι το πρόβλημα δημιουργείται καθώς από τα 5,2 δις ευρώ που ήταν η φαρμακευτική δαπάνη το 2009 σήμερα πρέπει να επιβιώσουν με 2 δις ευρώ δαπάνη, γεγονός που σημαίνει ότι η πίτα μικραίνει.

Τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει 800 εκατ. ευρώ, και θα πρέπει να μας πει πού θα βρει τα χρήματα αυτά, την ώρα που η συμμετοχή των ασθενών ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ και την ώρα που το clawback και το rebate ανέρχεται τόσο για την φαρμακοβιομηχανία όσο και για τους ιδιώτες παρόχους υγείας σε 1,2 δις ευρώ. Υποσχέθηκε δε, ότι αν εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία, το θέμα του ωραρίου -που ζητούν επιτακτικά οι φαρμακοποιοί- θα τακτοποιηθεί, σύμφωνα με την πρόταση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τέλος, τόνισε ότι πρέπει οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί να αποφασίσουν τι θέλουν, εάν δηλαδή θέλουν να τα κρατήσουν ή όχι, ενώ αναφορικά με την πρόταση πολλών εκπροσώπων του κλάδου για ανάγκη αύξησης του ΑΕΠ στη φαρμακευτική δαπάνη, απηύθυνε την ερώτηση: "Γνωρίζετε κάποια χώρα της ΕΕ που το ΑΕΠ στο φάρμακο είναι μεγαλύτερο από το 1%".

Ο εκπρόσωπος του τομέα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Μπασκόζος, αναφέρθηκε αναλυτικά στις προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως αύξηση της παραγωγής των γενοσήμων στο 30% όσο το δυνατόν πιο σύντομα, μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, ωράριο σε συνεργασία με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους (ουσιαστικά να δοθεί η δυνατότητα στα ΔΣ των Συλλόγων να ελέγχουν των ωράριο), κατάργηση κάθε πρότασης και νομοθετικής πρωτοβουλίας για απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ, κατάργηση της δυνατότητας πολλαπλής ιδιοκτησίας, κατάργηση ασφαλιστικής τιμής, εφαρμογή άμεσα των Διαγνωστικών και Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Διατομεακή σύνδεση ηλεκτρονικών συστημάτων των νοσοκομείων.

Στην προσπάθειά του να σταματήσει τη μαζική έξοδο φαρμακευτικών σκευασμάτων στη λίστα των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και υποψήφιος βουλευτής Β' Πειραιά του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης. Ο κ. Λιντζέρης παραδέχθηκε επίσης ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, ανατράπηκε η θέση του φαρμακείου στην ελληνική κοινωνία και οι φαρμακοποιοί υπέστησαν πολύ μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους, εξαιτίας ατυχών πολιτικών, θέσεων και τοποθετήσεων, ενώ πρότεινε να "υπάρξει μετεκλογικά μια σταθερή συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για το περιεχόμενο της οικονομικής, κοινωνικής και φαρμακευτικής πολιτικής". Τόνισε ακόμη, τα ΜΥΣΥΦΑ να συνεχίσουν να πωλούνται αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία της χώρας.

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος βουλευτής Α' Αθήνας του "Ποταμιού" Λυκούργος Λιαρόπουλος, υπογράμμισε ότι βρήκε πολύ ενδιαφέρον το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα τον αντέγραψε. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής του τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπασκόζου.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΔΗΣΟ και πρώτος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεράσιμος Βουδούρης, επεσήμανε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή με διαφάνεια, ειλικρίνεια, εντιμότητα και συνέπεια, ώστε να σταματήσει η αυθαιρεσία. Αυτός ο χώρος πρέπει να καθαρθεί σε βάθος, τόνισε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει ίσως να δημιουργηθεί μια Ανεξάρτητη Αρχή προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις σε γνώση των πολιτών και των φορέων. Υπεραμύνθηκε της δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας, αλλά δυστυχώς κάποιοι μετάνιωσαν για τη δημιουργία του. Ανέφερε ακόμη ότι εκείνος που σχεδιάζει ανενόχλητος από όλους τους υπουργούς την πολιτική υγείας της χώρας είναι ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Χρήστος Παπάζογλου επεσήμανε ότι η συμμετοχή των ασθενών τα τελευταία χρόνια τετραπλασιάστηκε (από 9% σε 34%) και αυτό δεν ήταν μνημιονιακή υποχρέωση. Τα φαρμακεία είναι πλέον και επίσημα Σούπερ Μάρκετ και η κατεύθυνση αυτή αποτελεί, όπως τόνισε, κατεύθυνση της ΕΕ και όχι της Τρόικας. Πρότεινε φαρμακευτική δαπάνη αξιοπρεπή και ισότιμη για όλους, χωρίς συμμετοχή και κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο της υγείας.

Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, κ. Σπυρίδων Κούρτης, επεσήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν σεβάστηκαν τον πολίτη και κατέθεσε την πρόταση ότι το κόμμα του θα καταργούσε όλους τους συμβούλους του υπουργείου Υγείας και θα καλούσε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ να αναλάβει δράση και να συμβουλεύσει τους ΑΝΕΛ, πρόταση η οποία καταχειροκροτήθηκε. Πρότεινε ακόμη τη δημιουργία ενός συστήματος υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Τέλος, ο εκπρόσωπος των Οικολόγων, κ. Χαραλαμπάκης, υπογράμμισε ότι στηρίζουμε το φαρμακείο της γειτονιάς και τις Συνεταιριστικές προσπάθειες, κάνοντας όμως τη διαπίστωση ότι τα Μνημόνια μπορεί να τελειώνουν, ωστόσο ακόμη και εάν δεν τελειώνουν σε μερικές χώρες, συνεχίζεται η πολιτική λιτότητας.

Την -κατά γενική ομολογία- ενδιαφέρουσα συζήτηση, συντόνισε η δημοσιογράφος κυρία Βάσω Καλυβιώτη.

Διαβάστε ακόμη:

Πόσο θα πείσουν άραγε σήμερα τον απαιτητικό κ. Λουράντο τα πολιτικά κόμματα;

Οι φαρμακοποιοί περνούν στην αντεπίθεση: Από τις περικοπές, στις παροχές

Οι φαρμακοποιοί σέρνουν και τον προεκλογικό «χορό»

Οι παρενέργειες των εκλογών: Καθυστερεί η θετική λίστα στα φάρμακα

Έτσι κύλησε το 2014 για τους φαρμακοποιούς: Καρέ καρέ όλες οι εξελίξεις του κλάδου