ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επίσπευση των προσλήψεων στην συνάντηση της ηγεσίας του υπ. Υγείας με Γ. Κατρούγκαλο και ΑΣΕΠ

Την επίσπευση των διαδικασιών για τις προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού στο ΕΣΥ, στην ΠΦΥ, στα νοσοκομεία, στην ψυχική υγεία και στο ΕΚΑΒ, συζήτησαν το πρωί της Μ. Τετάρτης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο και τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Ιωάννη Καραβοκύρη.

Επίσπευση των προσλήψεων στην συνάντηση της ηγεσίας του υπ. Υγείας με Γ. Κατρούγκαλο και ΑΣΕΠ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Στα πλαίσια πάντα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ο οποίος την περασμένη Πέμπτη στην επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας δεσμεύθηκε για 4.500 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραιατρικού προσωπικού, η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε το νούμερο αυτό, καθώς και την επείγουσα πρόσληψη 700 γιατρών στα νησιά, αλλά και στις περιοχές Θράκη, Δυτ. Μακεδονία, Θεσπρωτία.

Εκτός από τις παραπάνω προσλήψεις, στην συνάντηση - με οικοδεσπότες τον υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον αναπληρωτή υπουργό κ. Ανδρέα Ξανθό αλλά και τους δύο γ.γ τον Δημόσιας Υγείας κ. Γ. Μπασκόζο και τον κ. Σπ. Κοκκινάκη- τονίστηκε ότι είναι εφικτό, να προσληφθούν επιπλέον 1500 άτομα (800 γιατροί και 700 νοσηλευτές) επικουρικό προσωπικό και θητεία τους από μονοετής που ήταν μέχρι πρότινος, να παραταθεί σε διετή.
Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει – πρόταση που έθεσε άλλωστε τόσο στον κ. Γ. Κατρούγκαλο όσο και στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ- και την πρόσληψη επιπλέον 500 ατόμων που θα στελεχώσουν τις ΜΕΘ καθώς εκτιμάται ότι περίπου 150 κλίνες είναι κλειστές σήμερα, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού. Μάλιστα αυτές οι 500 προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε να μην να μεσολαβήσει το ΑΣΕΠ και υπάρχει έτσι καθυστέρηση.

Να σημειωθεί, ότι για τις υπόλοιπες προσλήψεις θα απαιτηθεί διαδικασία ΑΣΕΠ πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει καθυστέρηση τουλάχιστον 3 έως 4 μηνών, καθώς εμπλέκεται και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να καταλήξει τι ποσό χρειάζεται για τις πληρωμές των νεοπροσληφθέντων.

Πάντως το κλίμα στην σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Υγείας ήταν θετικό και τουλάχιστον από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Καραβοκύρης, τόνισε με έμφαση, ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου οι προσλήψεις στην υγεία να γίνουν με προτεραιότητα, αφού πράγματι οι ανάγκες είναι μεγάλες στο ΕΣΥ σε όλη την χώρα.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης τέλος, έγινε αναφορά και στους ανασφάλιστους, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, τόνισε πως θεσπίζονται εισοδηματικά κριτήρια για την πρόσβαση των ευπαθών αυτών ομάδων στις δημόσιες δομές υγείας αυξάνοντας ωστόσο το όριο από 6.000 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα το εισόδημα, σε 12.000 ευρώ. Αναμένεται όπως τονίστηκε, τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Τι δήλωσε ο Παν. Κουρουμπλής

Ο υπουργός Υγείας μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το κύριο ζήτημα που συζητήθηκε σήμερα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες προκειμένου να έρθει προσωπικό στα νοσοκομεία. Επιδείχθηκε μεγάλη κατανόηση από τον Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης και από το ΑΣΕΠ να βρεθούν όλοι εκείνοι οι τρόποι ώστε να αποφύγουμε γραφειοκρατικές διαδικασίες που δημιουργούσαν χρονοτριβή η οποία πραγματικά ήταν όχι μόνο κουραστική αλλά εκνευριστική και απογοητευτική πολλές φορές.
Το δεύτερο, είναι ότι στο υπουργείο υπάρχουν εκκρεμότητες ανθρώπων που για οικογενειακούς λόγους θέλουν να μετακινηθούν από ένα νοσοκομείο σε κάποιο άλλο. Θα απαντήσουμε και σε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα κάνοντας για πρώτη φορά μια παρέμβαση που έχει να κάνει με τη διαδικασία, δηλαδή όταν φεύγει ένας άνθρωπος από ένα νοσοκομείο για ένα άλλο, στην κενή θέση να τοποθετούμε ένα νεοπροσληφθέντα. Έτσι θα λύσουμε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που εξελισσόταν και σε βάρος του συστήματος».

Τι δήλωσε ο Ανδρέας Ξανθός

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, τόνισε μεταξύ άλλων: «οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουμε έτοιμες και θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα μειώσουν πάρα πολύ το χρόνο που χρειάζεται για να προσληφθούν ειδικά αρχίατροι. Οι θέσεις των επικουρικών ιατρών που έχουμε συμφωνήσει, ολοκληρώνεται αυτή τη στιγμή η συζήτηση και η συνεννόηση με τη Κυβέρνηση, είναι 800 θέσεις και έχουν ζητηθεί περίπου άλλες 700 θέσεις επικουρικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Θα υπάρξει κατανομή με προτεραιότητα όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές την κάλυψη υποστελεχωμένων τμημάτων των επαρχιακών νοσοκομείων, την ενίσχυση περιοχών νησιωτικών και άγονων, εκεί όπου καταρρέει το ΕΣΥ από τις τραγικές ελλείψεις και την ενίσχυση ιδιαίτερα κρίσιμων τμημάτων όπως είναι οι ΜΕΘ, οι ΜΑΦ και οι ΜΕΝΝ.

Προσπαθούμε να διευρύνουμε το χρονικό διάστημα της θητείας του επικουρικού προσωπικού, είμαστε σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις Περιφέρειες, για να υπάρξει μία ενίσχυση και κίνητρα κοινωνικού χαρακτήρα με διευκόλυνση στέγασης, διατροφής και γενικότερα κοινωνικής υποστήριξης των εργαζομένων, δηλαδή των ιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού».

Τι δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος

Με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε και συζητιέται αύριο σε πρώτη συζήτηση στη Βουλή, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπάρχουν δύο δεξαμενές κινητικότητας τις οποίες θα καλύψουμε άμεσα, τον επόμενο μήνα, τις βασικές βιαστικές ανάγκες του συστήματος. Και με τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ απλοποιούμε τις διαδικασίες ώστε μέσα σε 3 έως 4 μήνες να μπορεί και το υπόλοιπο μόνιμο προσωπικό να στελεχώσει τα νοσοκομεία.

Και οι δύο δεξαμενές, αφορούν αφενός τους απολυμένους που επιστρέφουν, απολυμένους και διαθέσιμους που επιστρέφουν. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι ιατροί, κυρίως ιατροί, εκπαιδευτικοί, που μέσω της εθελοντικής κινητικότητας ενδεχομένως να επιλέξουν κάποιες από τις κενές θέσεις του υπουργείου Υγείας. Η δεύτερη δεξαμενή κινητικότητας αφορά τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που ακόμη δεν έχουν διορισθεί. Και εκεί έχουμε έναν αριθμό ιατρών – νοσηλευτών και παραιατρικού προσωπικού που μπορεί να καλύψει άμεσες ανάγκες. Αυτοί δεν είναι τόσοι πολλοί, είναι στην πραγματικότητα μπροστά στις ανάγκες του Υπουργείου Υγείας, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορεί να τοποθετηθούν άμεσα. Άρα προχωρούμε με αυτό τον παράλληλο στρατηγικό σχεδιασμό, αυτοί να έρθουν άμεσα να καλύψουν τις βιαστικές ανάγκες και να προχωρήσουμε με τις νέες προκηρύξεις με τη βοήθεια του ΑΣΕΠ, ώστε να έχουμε γρήγορα την κάλυψη θέσεων, μέσα στον επόμενο μήνα.

Διαβάστε ακόμη:

Προσλήψεις στο ΕΣΥ: Κρίσιμη συνάντηση της ηγεσίας του υπ. Υγείας με Γ. Κατρούγκαλο και ΑΣΕΠ

Το αντιμνημονιακό μήνυμα Τσίπρα προς όλη την κοινωνία μέσα από την επίσκεψη στο υπ. Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Ανάγκη για οριζόντιες πολιτικές και συμμαχίες