ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μεταναστευτικό: Τηλεδιάσκεψη στην Λετονία, με την συμμετοχή του Γ. Μπασκόζου

Συζήτηση για το ζήτημα της εισροής προσφύγων -κυρίως από την Συρία- στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη εκτάκτως στη Ρίγα της Λετονίας, με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Μεταναστευτικό: Τηλεδιάσκεψη στην Λετονία, με την συμμετοχή του Γ. Μπασκόζου

Σε συνέχεια της συζήτησης αυτής, διεξήχθη τηλεδιάσκεψη υπό την εποπτεία της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε και μετείχαν η Ελλάδα – Κύπρος- Μάλτα – Ιταλία.

Το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Γ.Γ Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος.

Στην συζήτηση τέθηκε το θέμα της δημιουργίας δομών υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων, οι οποίοι θα είναι συμβατοί με τους όρους Υγειονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε , ενώ παράλληλα θα σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα διεθνώς κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πρόταση έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Εν συνεχεία τέθηκε το ζήτημα της ποιοτικής αναβάθμισης των δομών Υγείας στις τοποθεσίες υποδοχής των προσφύγων ( Νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου- Κρήτη) με στόχο την βέλτιστη εξυπηρέτηση των αυξανόμενων αναγκών περίθαλψης και την προστασία του υφιστάμενου πληθυσμού των περιοχών αυτών. Το θέμα έγινε επίσης κατανοητό από τους εταίρους .

Επιπρόσθετα ζητήθηκε η συνδρομή στο επίπεδο της επικοινωνίας και ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού στο θέμα των προσφύγων και η αλληλεγγύη των εταίρων στη σημαντική αυτή πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ε.Ε και οι χώρες υποδοχής προσφύγων.
Ζητήθηκε από πλευράς Ε.Ε να κατατεθούν άμεσα γραπτώς οι προτάσεις αυτές κοστολογημένες ενώ παράλληλα υπήρξε η δέσμευση ότι θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε ακόμη:

Κουρουμπλής: να συμπεριληφθεί το μεταναστευτικό στην Σύνοδο Υπουργών Υγείας της ΕΕ τον Ιούνιο