ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αγωνία ΠΟΕΔΗΝ για τα ταμειακά διαθέσιμα & 24ωρη απεργία

Στην καταγγελία ότι τα νοσοκομεία προχώρησαν ήδη, σε στάση πληρωμών λόγω έλλειψης κονδυλίων, κάνει την Πέμπτη η Πανελλήνια Ένωση Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προαναγγέλοντας 24ωρη πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση για το 10ήμερο, από τις 15 έως τις 25 Μαΐου.

Αγωνία ΠΟΕΔΗΝ για τα ταμειακά διαθέσιμα & 24ωρη απεργία

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τονίζουν ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), οι κυβερνώντες «ξυρίζουν τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων» την ώρα που αυτά βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση και αδυνατούν να στηρίξουν υφιστάμενες λειτουργίες τους, με σημαντικές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Αντί αύξησης της επιχορήγησης για την κάλυψη των αναγκών, η ΠΝΠ «ξυρίζει» τα διαθέσιμα, τη στιγμή που είναι σκουπισμένος ο «πάτος του βαρελιού» των οικονομικών των νοσοκομείων, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποφάσισε να εφαρμόσει την ΠΝΠ και στο ΕΣΥ, ξύνοντας και τον «πάτο του βαρελιού».

«Οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων μειώθηκαν 60% μεταξύ των μνημονιακών ετών 2010-2014 και στον προϋπολογισμό του έτους 2015 είναι μειωμένες κατά 290 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το έτος 2014. Για εφέτος, αν και κύλισαν τέσσερις μήνες, επιχορηγήθηκαν ένα δωδεκατημόριο εντός του μηνός Μαρτίου (μήνας αναφοράς Ιανουάριος) και μάλιστα με περικοπή 51%» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, «σκουπίστηκε», επίσης, ό,τι ταμειακό υπόλοιπο και αποθεματικό διέθεταν τα νοσοκομεία, αν και ήταν «λειψό» για να καλύψουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τρίτους. «Οι ελλείψεις βασικών ειδών, φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, ήδη, υφίστανται και ημέρα με την ημέρα η κατάσταση γίνεται μη διαχειρίσιμη» προειδοποιούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Διαβάστε ακόμη:

Διευκρινίσεις Κουρουμπλή: Η ΝΔ να διαβάζει καλύτερα

Στάθης: Διοικητής νοσοκομείου διέρευσε το έγγραφο της ΝΔ για τα αποθεματικά

Η Ν. Δημοκρατία ζητά την παραίτηση του Παν. Κουρουμπλή - Τα ταμειακά διαθέσιμα έβαλαν φωτιά