ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κέντρο Υγείας Πάτμου: Λειτουργεί με λιγότερο από το 1/5 του προσωπικού

Την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα θέματα της Υγείας και της Πρόνοιας και στα νησιά, καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Πάτμου, των Λειψών και του Αγαθονησίου.

Κέντρο Υγείας Πάτμου: Λειτουργεί με λιγότερο από το 1/5 του προσωπικού

Όπως αναφέρουν σε κείμενο που υπογράφουν κάτοικοι των τριών νησιών, «καθημερινά διαπιστώνουμε όλο και περισσότερο, ότι αυτό που επιδιώκεται είναι ο μηδενισμός της κρατικής χρηματοδότησης. Αποφασίζουμε οργανωμένα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε οριστική λύση στην τραγική κατάσταση του ΚΥ Πάτμου - Π.Π.Ι. Λειψών - Π.Π. Αγαθονησίου, που είναι αποτέλεσμα της ολοένα εντεινόμενης επίθεσης στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις του λαού μας.

Τη μάχη θα την δώσουμε με κριτήριο ότι οι υπηρεσίες Υγείας, σύγχρονες της εποχής μας, πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμα με αποκλειστικά κρατική ευθύνη και όχι εμπόρευμα ή φιλανθρωπία.

Η μάχη μας θα διεκδικεί την πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση των δημοσίων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Θα στοχεύει στην κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία και την κατάργηση κάθε πληρωμής από τους ασθενείς».

Το Κέντρο Υγείας Πάτμου λειτουργεί με λιγότερο από το 1/5 του προσωπικού που προβλέπεται και με μεγάλες ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή.

Οι κάτοικοι αναφέρουν χαρακτηριστικά την έλλειψη δύο ιατρών γενικής ιατρικής ή παθολογίας, παιδιάτρου, καρδιολόγου, ακτινολόγου και μικροβιολόγου, ενώ οι δύο γιατροί που υπηρετούν και ο ένας με μετακίνηση από το ιατρείο Λειψών αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας (τακτικά και επείγοντα ιατρεία, κάλυψη κενών εφημεριών, διακομιδές ασθενών).

Παράλληλα, υπάρχει έλλειψη τριών τουλάχιστον νοσηλευτών με αποτέλεσμα οι υπηρετούντες τρεις να μην μπορούν να καλύψουν την 24ωρη λειτουργία του, όπως επίσης και την έλλειψη οδηγών ασθενοφόρου με αποτέλεσμα αρκετές κενές βάρδιες στο ασθενοφόρο.

Τέλος, η έλλειψη φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών και αντιδραστηρίων, έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται περαιτέρω η λειτουργία του ιατρείου και φυσικά η τσέπη των ασθενών.

Το ιατρείο Λειψών είναι ιατρείο-φάντασμα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, χωρίς ανθρώπινη παρουσία, με εξοπλισμό που σκουριάζει λόγω έλλειψης προσωπικού, εγκαταστάσεων και αντιδραστηρίων. Το ακτινολογικό δεν δούλεψε ποτέ, το ίδιο και ο βιοχημικός αναλυτής. Αυτή τη στιγμή το ιατρείο λειτουργεί με προσωπικό μια μαία και γιατρούς που μετακινούνται περιοδικά, ενώ για μερικές ημέρες μένει χωρίς ιατρική κάλυψη.

Το ιατρείο του Αγαθονησίου λειτουργεί με μια αγροτικό ιατρό, ενώ το νησί δέχεται καθημερινά πλήθος πολιτικών και οικονομικών προσφύγων.

Οι κάτοικοι διεκδικούν:

Α) Άμεσα πρόσληψη μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού

1. Για το ΚΥ Πάτμου

-1 επιπλέον παθολόγο ή γενικό γιατρό, παιδίατρο, καρδιολόγο, μικροβιολόγο, ακτινολόγο, 4 επιπλέον των υπαρχόντων 2 νοσηλευτριών,
επιπλέον του υπάρχοντος ενός ΔΕ χειριστή ακτινολογικού, 1 παρασκευαστή, 2 επιπλέον των υπαρχόντων τριών οδηγών ασθενοφόρου.

Για το ΠΠΙ Λειψών

-2 γιατρούς γενικής ιατρικής ή παθολογίας, 1 παιδίατρο, 1 χειριστή ακτινολογικού, 1 οδηγό ασθενοφόρου.

Για το ΠΠΙ Αγαθονησίου

-2 γιατρούς γενικής ιατρικής παθολογίας, 2 νοσηλευτές, 1 ΥΕ προσωπικό καθαριότητας

Β) Να καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και αντιδραστηρίων και να μην εξαρτάται η λειτουργία των ιατρείων από χορηγίες ιδιωτών.

Γ) Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε σε περίπτωση διακομιδής εκτάκτου περιστατικού, αφενός η διακομιδή να γίνεται άμεσα και να μη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και αφετέρου να μη μένει το νησί ακάλυπτο από γιατρό. Προτείνουμε να δημιουργηθεί υπομονάδα του ΕΚΑΒ στην Πάτμο με παρουσία ιατρών υπευθύνων για τις αεροδιακομιδές και των γύρω νησιών, να υπάρχει μέσο σταθμευμένο στην Πάτμο (ελικόπτερο του ΕΚΑΒ).

Δ) Να υπάρξει κρατική μέριμνα προληπτικής ιατρικής με τακτικές επισκέψεις ειδικοτήτων όπως γυναικολόγοι, ορθοπεδικοί κτλ.

Ε) Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα στους υγειονομικούς και να αναπληρωθούν οι απώλειες σε μισθούς και δικαιώματα.

Διαβάστε επίσης:

Λύνεται το θέμα της ιατρικής κάλυψης στην Τήλο με παρέμβαση της ηγεσίας του υπ. Υγείας

Ερώτηση από το Ποτάμι για το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας - Οι ασθενείς φέρνουν οι ίδιοι γάζες και ενέσεις