ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κουρουμπλής: Ανάγκη για ανατρεπτικές πολιτικές για να επανέλθει η εμπιστοσύνη των λαών

Κουρουμπλής: Ανάγκη για ανατρεπτικές πολιτικές για να επανέλθει η εμπιστοσύνη των λαών

Στις δραματικές κοινωνικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 5 χρόνια στην Ελλάδα, όπως η εκρηκτική ανεργία που φθάνει στην περίπτωση των νέων στο 62%, η ύφεση, η νέα ακραία φτώχεια και η υγειονομική φτώχεια αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος συμμετείχε στην 68η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η έναρξη της Συνέλευσης, πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου, στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, και ο υπουργός συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζο και τον μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας, Πρέσβη κ. Αλέξη Αλεξανδρή.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι επιπρόσθετοι λόγοι επιβάλλουν την ανάγκη στήριξης των υγειονομικών συστημάτων της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Κύπρου ως χωρών πρώτης επαφής με το εντεινόμενο κύμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς.

Επίσης ζήτησε την υποστήριξη του Π.Ο.Υ. στην πρόταση που πρόκειται να υποβάλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες για τη στήριξη του υγειονομικού της συστήματος, κυρίως όσον αφορά τη στελέχωση. Ολοκληρώνοντας δε την ομιλία του ο Υπουργός, ζήτησε την στήριξη του Οργανισμού, σημειώνοντας: «Η Ελλάδα προσβλέπει στην τεχνική συνεργασία με τον Π.Ο.Υ. και είναι έτοιμη να συνεισφέρει, με όσες δυνάμεις και γνώσεις διαθέτει, στη διασφάλιση της υγείας ως πρώτιστου κοινωνικού αγαθού και δικαιώματος για όλη την ανθρωπότητα».

Στο εισαγωγικό μέρος της ομιλίας του ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο ρόλο της παγκοσμιοποίησης και της διεύρυνσης των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων που συσσωρεύουν τον παραγόμενο πλούτο στους λίγους και μοιράζουν απλόχερα τη φτώχεια στους πολλούς.

Ο Υπουργός επεσήμανε το έλλειμμα εμπιστοσύνης των λαών προς τους Παγκόσμιους Οργανισμούς εξαιτίας της αδυναμίας να συμβάλλουν στη δικαιότερη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου. Τόνισε δε, ότι για να καλυφθεί αυτό το έλλειμμα είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε ανατρεπτικές πολιτικές όπως:

α) την από κοινού και δια του Π.Ο.Υ. διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία, των τιμών των ακριβών καινοτόμων φαρμάκων ώστε να είναι προσιτά σε όλους
β) τη μείωση του χρόνου διάρκειας των πατεντών στα φάρμακα ώστε να παραχθούν αξιόπιστα γενόσημα φάρμακα προσβάσιμα από πολλούς
γ) πρωτοβουλίες για τον διαχωρισμό του κόστους της έρευνας από την τελική τιμή των φαρμάκων στα πλαίσια ενός νέου μοντέλου χρηματοδότησης της φαρμακευτικής καινοτομίας που θα υπηρετεί τα δικαιώματα των ασθενών .
δ) Αύξηση της ανταποδοτικότητας των δημόσιων επενδύσεων για την Υγεία

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «μόνο έτσι θα αισθανθούν οι λαοί ότι εργαζόμαστε με πίστη για αυτούς, ότι υπηρετούμε αυτούς κι όχι τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών».

Διαβάστε ακόμη:

Το Horizon 2020 μπορεί να στηρίξει την «κρυμμένη» καινοτομία της υγείας & του φαρμάκου

BEST OF NETWORK

Lockdown: Στον δρόμο προς την Ελευθερία - Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων και τα δεδομένα

Γηροκομείο στα Χανιά: Πληθαίνουν οι καταγγελίες συγγενών - Προσφεύγουν στον Άρειο Πάγο

Παράταση του καθολικού lockdown στην Κάλυμνο – Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

Κορονοϊός: Συγκλονίζει η γυναίκα που νοσηλεύτηκε στο Αττικόν - «Γέννησα διασωληνωμένη» (vid)

Self Test: Πότε και πώς θα τα κάνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα - Τι ισχύει από Δευτέρα

Νέα Σμύρνη: Τρόμος από τα επεισόδια πριν και μετά τον αγώνα Πανιώνιος - Ηλιούπολη

Χανιά: Κινδύνεψε 21χρονος σε παραλία - Σωτήρια η επέμβαση των ναυαγοσωστών

Μυτιλήνη: Το απόλυτο κορονοπάρτι έκπληξη δίπλα στο τμήμα με μουσική, παράγοντες και υγειονομικούς

Survivor: Έσκασε η «βόμβα» - «Ποιος παίκτης ζήτησε να αποχωρήσει οικειοθελώς» (vid)

Τρίκαλα: Δέος! Η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο υψώθηκε στη λίμνη Πλαστήρα (vid)

Κορονοϊός - Μεσολόγγι: Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων - Τι λέει στο Newsbomb.gr o δήμαρχος

Τουρκία: «Σκούρα» τα πράγματα για τον Ερντογάν - Ολομέτωπη επίθεση από Κιλιντσάρογλου