ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι προσλήψεις στα νησιά, το νοσοκομείο Σαντορίνης & η ΑΕΜΥ ΑΕ

Στις νησιωτικές περιοχές κατευθύνεται το ¼ των χρημάτων από τα 40 εκατ. ευρώ τα οποία πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, κατόπιν εντολής του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Οι προσλήψεις στα νησιά, το νοσοκομείο Σαντορίνης & η ΑΕΜΥ ΑΕ

Ειδικότερα, τα 10,8 εκατ. ευρώ, από το συνολικό ποσό των 40 εκατ. ευρώ, κατευθύνεται στην 2η ΥΠΕ που αφορά της νησιωτικής Ελλάδας. Τα ποσά αυτά αφορούν σε προσλήψεις επικουρικού προσωπικού αλλά και πληρωμή εφημεριών.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό στα νησιά αλλά και στις άγονες και απομακρυσμένες περιοχές είναι τεράστιες και είναι γεγονός πως συχνά οι περιοχές αυτές δεν προτιμώνται από τους γιατρούς. Μεσούντος δε του θέρους, η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και για το λόγο αυτόν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει μία σειρά από οργανωμένα κίνητρα τα οποία τα οποία θα δώσουν ελπίδα στους γιατρούς.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι δωρεάν σίτιση ή και στέγαση, η οποία μπορεί να φθάσει έως 500 ευρώ τον μήνα ως πρόσθετο κίνητρο και για όλο το χρονικό διάστημα που θα υπηρετεί ο γιατρός στην περιφέρεια, προτίθεται να παράσχει η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία απέστειλε ήδη επιστολή στην αρμόδια 2η Υγειονομική Περιφέρεια σχετικά με τις προκηρυσσόμενες θέσεις επικουρικών και αγροτικών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων σε περιφερειακά Ιατρεία των νησιών.

Όπως αναφέρει η Real της Κυριακής, η ένδεια από γιατρούς στα νησιά μας αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε πολλά από αυτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Σίφνο υπάρχει μόνο ένας γιατρός και δεν υπάρχει παιδίατρος, την στιγμή που 20.000 τουρίστες επισκέπτονται το νησί.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας για νησιωτική Ελλάδα, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την υπόθεση του νοσοκομείου της Σαντορίνης, το οποίο αποτελεί ένα προσωπικό «στοίχημα» της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Στόχος της ηγεσίας είναι το νοσοκομείο να μπορέσει να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό (στο οποίο μάλιστα θα προχωρήσει και το Κέντρο Υγείας) και για το λόγο αυτό αφενός αναμένεται η σύσταση ειδικού Οργανισμού και αφετέρου η πρόσληψη 50 ατόμων.

Ασφαλείς πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού Υγείας αναφέρουν ότι η πρόσληψη για το νοσοκομείο Σαντορίνης θα γίνει μέσω ΑΕΜΥ ΑΕ (πρόκειται για την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα περάσει και από ΑΣΕΠ. Μάλιστα, στη λίστα που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή με τα ποσά των 40 εκατ. ευρώ που αναμένεται να λάβουν όλες οι ΥΠΕ και η ΑΕΜΥ ΑΕ έχει λαμβάνειν 700.000 ευρώ, ποσό το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να κατευθυνθεί για τις 50 προσλήψεις στο νοσοκομείο Σαντορίνης.

Διαβάστε ακόμη:

Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 40 εκατ. ευρώ νοσήλια στο ΕΣΥ, κατόπιν εντολής Π. Κουρουμπλή

Δωρεάν σίτιση ή και στέγαση μέχρι 500 ευρώ, από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου στους γιατρούς