ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η ρευστότητα στους παρόχους υγείας, το καλύτερο αντίβαρο της δύσκολης αυτής συγκυρίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διάγουμε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, όπου η ψυχραιμία αποτελεί τον καλύτερο σύμβουλο και την πυξίδα μας.

Η ρευστότητα στους παρόχους υγείας, το καλύτερο αντίβαρο της δύσκολης αυτής συγκυρίας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, η οποία έχει ζήσει εντάσεις, εξαθλίωση, υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση τα τελευταία χρόνια, η δύσκολη συγκυρία αυτή μοιάζει σαν να δίνει τη χαριστική βολή. Ήδη οι προμηθευτές τονίζουν ότι τα αναλώσιμα επαρκούν μόνο για διάστημα 20-30 ημερών, ενώ σε ορισμένα είδη ξεκίνησαν κάποιες ελλείψεις, όπως αναφέρουν. Στο μέτωπο του φαρμάκου δίνεται πραγματική μάχη, με συνεχείς συσκέψεις μεταξύ του υπουργού Υγείας και όλων των θεσμικών φορέων ώστε να υπάρχει επάρκεια και να μην λείψει ούτε ένα φάρμακο από τους ασθενείς και κυρίως τους χρονίως πάσχοντες.

Εάν επομένως η ψυχραιμία αποτελεί τον καλύτερο σύμβουλο, η ρευστότητα στην τόσο ευάλωτη αυτή στιγμή αποτελεί την αμέσως επόμενη τονωτική ένεση.

Και γι' αυτό φρόντισε σημαντικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικότερα ο υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος προχώρησε σε δύο βασικές τροπολογίες, οι οποίες αναμένεται να περάσουν από την Βουλή. Η μία αφορά στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας, ποσό ύψους 160 εκατ. ευρώ, και η δεύτερη, στον συμψηφισμό οφειλών νοσοκομείων με οφειλές προμηθευτών φαρμάκων προς το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένη την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε όλοι αυτή την εβδομάδα των Παθών με τον έλεγχο των κεφαλαίων, η ρευστότητα των 260 εκατ. ευρώ αποτελεί σημαντική ανακούφιση για τους παρόχους υγείας.

Ακόμη, την περασμένη Δευτέρα 29 Ιουνίου, πιστώθηκε ποσό ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της οφειλής για τις συνταγές του μηνός Μαρτίου.

Ποσό ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε δαπάνες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται στις τράπεζες και θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων και, τέλος, εντός του Ιουλίου, όπως είχε προγραμματιστεί, θα υλοποιηθεί η καταβολή ποσού ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ για πληρωμή των φαρμακευτικών εταιρειών.

Διαβάστε ακόμη:

131 εκατ. ευρώ πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ σε φαρμακεία, φαρμακοβιομηχανίες & ασφαλισμένους, με εντολή Κουρουμπλή

ΣΕΙΒ: Τα αναλώσιμα στο ΕΣΥ επαρκούν μόνο για 20 με 30 ημέρες

Συνάντηση Κουρουμπλή με ΕΟΦ και ΣΦΕΕ: Διασφαλισμένη η συνεχής ροή φαρμάκων στην αγορά