ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Π. Κουρουμπλής: Στόχος μας ο πολίτης να μην πληρώνει ούτε 1 ευρώ

Την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θέτει ως προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε περίπτωση εκλογικής νίκης του κόμματος.

Π. Κουρουμπλής: Στόχος μας ο πολίτης να μην πληρώνει ούτε 1 ευρώ

Σε συνέντευξή του στο in.gr ο κ. Κουρουμπλής επισημαίνει ότι παρά τα εμπόδια της συμφωνίας με τους εταίρους, η κυβέρνησή υλοποιεί τη δέσμευσή της για πρόσληψη 4.500 γιατρών και λοιπού προσωπικού, ενώ πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι η διεκδίκηση της κάλυψης 13.000 θέσεων παραϊατρικού προσωπικού, που έχει ήδη κατατεθεί στην Ε.Ε.

Κληθείς να αποσαφηνίσει τι είναι το Μικτό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπέρ του οποίου τάχθηκε προ ημερών, ο κ. Κουρουμπλής κάνει λόγο για ένα μοντέλο που στο πλαίσιο του ΠΕΔΥ, τα Αστικά Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

«Σήμερα, λειτουργούν από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, με αποτέλεσμα οι πολίτες τις υπόλοιπες ώρες να καταφεύγουν στα νοσοκομεία ακόμη και εάν έχουν έναν απλό πυρετό. Άρα, χρειαζόμαστε Κέντρα Υγείας με 24ωρη λειτουργία και γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Παράλληλα, το σύστημα μπορεί να συμπληρωθεί με οικογενειακούς γιατρούς (παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους) των οποίων το εργασιακό καθεστώς θα διέπεται με σύμβαση εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ» λέει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι δεν θα μπει ο ιδιωτικός τομέας στις δημόσιες δομές υγείας.

«Σε κάθε περίπτωση τονίζω ότι στόχος του νέου μοντέλου είναι ο πολίτης να μην πληρώνει ούτε 1 ευρώ» τονίζει.

Σε ότι αφορά στη λειτουργία των νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας χαρακτηρίζει το υφιστάμενο μοντέλο λειτουργίας αντιπαραγωγικό και προαναγγέλλει συγχωνεύσεις νοσοκομείων με στόχο την ποιότητα και όχι τον διοικητισμό.

«Δηλαδή σε μια περιφέρεια, τι νόημα έχει να υπάρχουν 10 ίδιες κλινικές και να υπολειτουργούν και οι 10» διερωτάται.

Φαρμακευτική δαπάνη
Ο υπουργός Υγείας δεσμεύεται να τεθεί από την κυβέρνηση το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης -η οποία βάσει Μνημονίου μειώνεται στα 1,945 δισ. ευρώ- στη νέα διαπραγμάτευση και ή θα βγουν τα εμβόλια και ο ΦΠΑ από τη φαρμακευτική δαπάνη ή θα πάμε πάλι στα 2 δισ.

Γενόσημα
Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει ότι παρά την προσπάθεια που κατέβαλε η κυβέρνηση για την αύξηση του όγκου των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγων των Θεσμών.

Φαρμακεία
Δεσμεύεται επίσης ότι θα προσπαθήσει να μην αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση είναι υπέρ των φαρμακείων που λειτουργούν ως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και αναδιανέμουν δικαιότερα τον πλούτο στον χώρο της διακίνησης του φαρμάκου.

Αναφορικά με την εξεύρεση πόρων, ο υπουργός Υγείας σημειώνει ότι αυτοί θα προέλθουν από τη σύμβαση για τις διαγνωστικές εξετάσεις (όπου η δαπάνη θα πέσει από τα 600 στα 300 εκατ. ευρώ χωρίς να μειωθούν οι εξετάσεις), την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τη σύμβαση με τις ιδιωτικές κλινικές που θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα ποσοστό των ιδιωτικών κλινών να είναι προσβάσιμο από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ χωρίς κόστος γι' αυτούς.

Σε ότι αφορά τέλος την πολιτική συγκυρία, ο κ. Κουρουμπλής εκφράζει την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, «έναν νέο άνθρωπο που τόλμησε να βάλει την πατρίδα και την κοινωνία πάνω από το πολιτικό του μέλλον και τις ιδεολογικές του αξίες και αρχές, όχι γιατί ήθελε να τις προδώσει, αλλά γιατί εκτίμησε τη δυσκολία της συγκυρίας και αποφάσισε να φτάσει στην δική του "Ιθάκη" επιλέγοντας δρόμους πιο ασφαλείς από επιλογές που είχαν μπροστά τους συμπληγάδες για την κοινωνία».

Διαβάστε επίσης:
Ένεση ρευστότητας 14,13 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ
2.440 προσλήψεις από το υπουργείο Υγείας - Ποιες θέσεις αφορούν