ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Βάρβαρος ο συντελεστής 23% ΦΠΑ στις Ψυχιατρικές Κλινικές - Να ανακληθεί άμεσα, ζητά η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών

Να ανακληθεί το βάρβαρο ποσοστό- όπως το χαρακτηρίζει- 23% του συντελεστή ΦΠΑ στον χώρο των Ψυχιατρικών Κλινικών, εάν θέλουμε να ονομαζόμαστε «πολιτισμένη κοινωνία», ζητά η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος.

Βάρβαρος ο συντελεστής 23% ΦΠΑ στις Ψυχιατρικές Κλινικές - Να ανακληθεί άμεσα, ζητά η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών

Η Ένωση, τονίζει με έμφαση, ότι τόσο η υγεία, όσο και η παιδεία (το υπουργείο Οικονομικών ανέστειλε προσωρινά την εφαρμογή του μέτρου) - τομείς που απαλάσσονταν από τον ΦΠΑ προ Μνημονίων- αποτελούν αγαθά τα οποία, αν περιορίσεις τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά, ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι τεράστιος και έχει δραματικές επιπτώσεις στα Λαϊκά στρώματα.

Φορολογώντας βαρέως τις δύο αυτές υπηρεσίες, επισημαίνει η Ένωση, οδηγούνται τα πλατιά λαϊκά στρώματα, σε αδυναμία να καλύψουν αυτό το επιπρόσθετο κόστος. Και συνεχίζει:

«Ιδιαίτερα, τεράστιες επιπτώσεις έχουν δημιουργηθεί στον χώρο των «χρονίως πασχόντων» συνανθρώπων μας, που νοσηλεύονται μόνιμα σε νοσηλευτικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα, που κλήθηκαν ξαφνικά να επιβαρυνθούν με 23% ΦΠΑ επί των δαπανών υγείας τους.

Δεν έφτανε η δυστυχία της χρόνιας ασθένειάς τους και η έλλειψη κρατικής - κοινωνικής φροντίδας, ώστε με τα νέα μέτρα, στην ουσία, το κράτος τους αφαιρεί και το δικαίωμα της επιβίωσης, όταν στην απόλυτη πλειοψηφία τους είναι Άνθρωποι που δεν μπορούν να επιβιώσουν έξω από τους χώρους νοσηλείας, λόγω των παθήσεων τους και επίσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάλγητες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Με δεδομένο την γνωστή απαξίωση των Κρατικών Νοσοκομείων, που αδυνατούν να καλύψουν τέτοια περιστατικά, με τη συρρίκνωση και το κλείσιμο των Δημόσιων Ψυχιατρείων, που αντιμετωπίζουν ΜΟΝΟ οξέα περιστατικά, αυτοί οι δυστυχείς συνάνθρωποί μας, οδηγούνται στην απόλυτη πλειοψηφία τους, στους δρόμους και στον θάνατο ίσως, μη δυνάμενοι να επιβιώσουν.

Θεωρούμε ΑΜΕΣΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, να συναισθανθεί τις τραγικές επιπτώσεις του μέτρου αυτού που πλήττει βάναυσα ανήμπορους Ανθρώπους και τις οικογένειες τους και να επανεξετάσει τις σχετικές της αποφάσεις, όπως ακριβώς έκανε και με την αναστολή εφαρμογής του μέτρου στον τομέα της Παιδείας».

Το 23% σε αυτές τις υπηρεσίες, καταλήγει η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος, «είναι ΒΑΡΒΑΡΟ και πρέπει να ανακληθεί, αν θέλουμε να λεγόμαστε «πολιτισμένη κοινωνία». Καλούμε την Πολιτεία, τα κόμματα, τα ΜΜΕ και τους υπόλοιπους φορείς, να δραστηριοποιηθούν, να αναδείξουν και να αποτρέψουν την εφαρμογή αυτού του μέτρου».

Διαβάστε ακόμη:

ΦΠΑ: Αυξάνονται τα σκιαγραφικά κατά 10 μονάδες - επιβάρυνση σε Διαγνωστικά, ΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ

ΠΕΙΚ: Επιστολή στους υπ. Οικονομικών και Υγείας για δίκαιη μεταχείριση του ΦΠΑ προς τον ΕΟΠΥΥ