ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ασφαλιστικό: Στους δρόμους σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι μαζί με την ΑΔΕΔΥ - Στα κάγκελα το Σωματείο του Ευαγγελισμού

Ανεξάρτητα εάν θα βρέξει ή θα χιονίσει σήμερα, όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι, πλήθος γιατρών (του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ), ελεύθερων επαγγελματιών, νοσοκομειακών και εργαζομένων στο ΕΣΥ θα συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνει η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Ομόνοιας, στις 12 το μεσημέρι, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους για το ασφαλιστικό.

Ασφαλιστικό: Στους δρόμους σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι μαζί με την ΑΔΕΔΥ - Στα κάγκελα το Σωματείο του Ευαγγελισμού

Η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο των συνδικάτων που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ, ενώ παράλληλα, καλεί τις Ενώσεις Γιατρών να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις ανά νοσοκομείο με αντικείμενο το ασφαλιστικό.

Η ΟΕΝΓΕ θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ιατρικού κόσμου που πλήττονται από ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.

Η απόγνωση του ιατρικού σώματος για το προσχέδιο του ασφαλιστικού είναι τεράστια. Ένα σχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστημονικούς φορείς και τον ΠΙΣ, χαρακτηρίζεται από αναλγησία, έλλειψη βιωσιμότητας και προοπτικής, ενώ οι ρυθμίσεις του εντείνουν ξεκάθαρα τη μαύρη εργασία, τη μετανάστευση λαμπρών μυαλών και τη φοροδιαφυγή.

Το προσχέδιο, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχ. Βλασταράκος, έχει καθαρά και στεγνά δημοσιονομικό χαρακτήρα, ενώ δεν υπάρχει πουθενά κάποιο άρθρο αναπτυξιακό ή κάποια ρύθμιση με προοπτική και το ράπισμα στους νέους γιατρούς και ελεύθερους επαγγελματίες είναι τεράστιο.

Ο προϋπολογισμός για την κοινωνική ασφάλιση είναι μειωμένος δραματικά, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο ιατρικός κόσμος, που έχει βάλει πλάτη στα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων, θα καλύψει την διαφορά αυτή. Αρκετά έχουμε υποστεί και υποφέρει, καταλήγει με δυσφορία ο κ, Βλασταράκος, ο οποίος δίνει το τέμπο για τις επόμενες κινητοποιήσεις.

Εν τω μεταξύ, και ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος, σε συνεδρίαση που είχε πριν τρεις ημέρες με τα μέλη του ΔΣ, τόνισε πως, σύμφωνα με τις διατάξεις του προσχεδίου, η σύνδεση εισφορών με το εισόδημα οδηγεί τα φαρμακεία σε κλείσιμο. Επεσήμανε την ιδιαιτερότητα των φαρμακείων, αφού λόγω της φύσεως των εργασιών τους, δηλαδή της συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, αδυνατούν να φοροδιαφύγουν, γεγονός που αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Εξάλλου, την ερχόμενη Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση σωματείων υγειονομικών έξω από το υπουργείο Εργασίας, με αίτημα να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, συνεδριάζει για πρώτη φορά η αρμόδια Τεχνική Επιτροπή που συνέστησε ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος με την συμμετοχή των επιστημονικών φορέων, προκειμένου να συνεκτιμήσουν την κατάσταση.

Τι λένε οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό

Από την πλευρά του, το Σωματείο Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι "η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πατώντας πάνω στους προηγούμενους νόμους ΠΑΣΟΚ & ΝΔ, δίνει το συντριπτικό πλήγμα στην Κοινωνική Ασφάλιση!

Το σχέδιο νόμου μειώνει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις έως 30% για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, τσακίζει τις αναπηρικές συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα, σταδιακά καταργεί το ΕΚΑΣ, ισοπεδώνει τις παροχές υγείας – πρόνοιας, αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές, ενοποιεί τα ασφαλιστικά ταμεία με εξαφάνιση των αποθεματικών τους.

Παράλληλα, αποτελειώνει τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» με την αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Τσακίζει τη νεολαία που μπαινοβγαίνει από την ανεργία στις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Η ασφάλιση γίνεται ατομική υπόθεση του καθένα. Είναι η ταφόπλακα για τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, ολοκληρώνει το σχεδιασμό που υπήρχε εδώ και χρόνια, νομιμοποιεί όλους τους προηγούμενους αντι-ασφαλιστικούς νόμους και προσθέτει κι άλλους βαρύτερους. Πρόκειται για έγκλημα που θα εχει και συνέχεια.

Ιδιαίτερα στο Νοσοκομείο, όπου απαιτείται η επέκταση του θεσμού των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, παγιώνουν την αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης παρατείνοντας την έκθεση στον επαγγελματικό κίνδυνο.

Ποιος υγειονομικός θα μπορεί να δουλεύει μέχρι τα 67 και πόσο ασφαλές είναι αυτό για τους ασθενείς; Σήμερα, όπως το ζούμε όλοι, μεγαλώνουν δραματικά οι ελλείψεις προσωπικού κι η εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα τα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, δεν υπάρχουν καν τεχνικοί ασφαλείας, γιατροί εργασίας!"

Διαβάστε ακόμη:

Η απόγνωση των γιατρών για το Ασφαλιστικό και η ζύμωση ΠΙΣ με τους Ιατρικούς Συλλόγους

Γ. Πατούλης: Δεν θα αφήσουμε τον Κατρούγκαλο να μας κλείσει τα ιατρεία

Σκληραίνουν την στάση τους οι γιατροί για το Ασφαλιστικό - Πορείες και επαφές πριν τις απεργίες