ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αθαν. Γιαννόπουλος: Οι πολίτες πρέπει να νιώθουν ασφαλείς με τις πολιτικές του υπ. Υγείας

Απάντηση στα ερωτήματα των τελευταίων ωρών αναφορικά με την ελλιπή χρηματοδότηση στην υγεία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκεται στον αέρα η επιδημιολογική επιτήρηση για την γρίπη, δίνει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής, κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

Αθαν. Γιαννόπουλος: Οι πολίτες πρέπει να νιώθουν ασφαλείς με τις πολιτικές του υπ. Υγείας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ήδη ο ιός της γρίπης μετρά 13 θανάτους (μέχρι χθες), ενώ στις ΜΕΘ υπάρχει αδιαχώρητο, με 50 ασθενείς να νοσηλεύονται μέχρι στιγμής και με 82 άτομα να έχουν περάσει από την ώρα που ξέσπασε το κύμα της γρίπης.

Με την γνωστή του νηφαλιότητα, ο κ. Γιαννόπουλος τονίζει ότι οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, καθώς η Πολιτεία κάνει αυτό που πρέπει.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Πρέπει να γίνει γνωστό ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ, παρά τις δυσοίωνες οικονομικές καταστάσεις που επικρατούν, έχει ως γνώμονα τη γενικότερη αρχή ότι με όσο δυνατόν λιγότερο κόστος την περίοδο της κρίσης εξυπηρετούμε ποιοτικά και ποσοτικά τις ίδιες ανάγκες. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ότι καλύπτονται πλήρως με τις πολιτικές του Υπουργείου Υγείας, που επιχειρησιακός βραχίονας της Δημόσιας Υγείας είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ. Συνεπώς, με πληρότητα και επιστημονική αρτιότητα καλύπτουμε το διαγνωστικό σκέλος της γρίπης, αξιοποιώντας τα διαπιστευμένα Κέντρα Αναφοράς που έχουμε, το ΠΑΣΤΕΡ, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και το Κέντρο Αναφοράς Βορείου Ελλάδος.

Σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρεται ακόμη σε μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως: τι σημαίνει να βρίσκεται στο τιμόνι ενός κρίσιμου τομέα της υγείας, για τις δυσκολίες που κλήθηκε να διαχειριστεί, για το προσφυγικό κύμα που ήρθε ως τσουνάμι στην Ελλάδα και πώς αντέδρασε το Κέντρο, ενώ καταθέτει και την είδηση ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ πρόκειται να προσλάβει άμεσα ιατρικό νοσηλευτικό και άλλο βοηθητικό προσωπικό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές μεταναστών και προσφύγων. Μιλάει ακόμη για την περίοδο της σπατάλης που βίωσε η χώρα, επισημαίνοντας ότι η τακτική αυτή δεν οδήγησε στην καλύτερη παροχή υγείας, ενώ ο εξορθολογισμός των δαπανών αποτελεί λογική και ευθύνη.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

- Βρίσκεστε επικεφαλής σε έναν κρίσιμο τομέα δημόσιας υγείας με πολλά μειονεκτήματα και ίσως κρυμμένα προτερήματα. Πώς θα χαρακτηρίζατε την θητεία σας και ποιες είναι οι δυσκολίες που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε από την πρώτη στιγμή;

- Ως προς την παρατήρησή σας ότι ο δημόσιος τομέας υγείας στον οποίο βρίσκομαι επικεφαλής έχει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα ταυτόχρονα, έχω να επισημάνω: Είναι ένας Οργανισμός με εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης και με πολλά περιθώρια για να καλύπτει και να αντιμετωπίζει προβλήματα ακόμα και απροσδόκητα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση με τις ροές μεταναστών και προσφύγων. Αυτές τις ροές, παρά το γεγονός ότι ήταν εξαιρετικά μεγάλες, τις αντιμετωπίσαμε σε επίπεδο υγείας με εξαιρετική ταχύτητα, ευθύνη, επιστημονική εγκυρότητα και με αποκλειστικό γνώμονα τη διαφύλαξη και τη προστασία της δημόσιας υγείας όλων των Συνελλήνων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των ιδίων των μεταναστών και προσφύγων. Συμπερασματικά, πάντοτε οι φορείς έχουν δυνατότητα ανάπτυξης. Απαιτείται βούληση για να αποκτήσει η ανάπτυξη τον προσανατολισμό που απαιτείται.

Ως προς την πρόκληση να χαρακτηρίσω εγώ τη θητεία μου, δεν θα το επιχειρήσω επειδή θα χαρακτηριζόταν ως μεροληπτική προσέγγιση. Όμως μπορώ να πω αβίαστα πως όλες τις δυσκολίες που κλήθηκα να αντιμετωπίσω από την πρώτη στιγμή τις αντιμετώπισα με σταθερή και αταλάντευτη διάθεση να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τις υπάρχουσες οικονομικές δυνατότητες. Ο ιστορικός της υγείας που θα κληθεί να καταγράψει τα περιστατικά υγείας νομίζω πως μπορεί να τα επισημάνει.

- Ποιο είναι το επίπεδο δημόσιας υγείας στην χώρα μας και πώς προδιαγράφεται μετά από 10 χρόνια;

- Παρά το γεγονός πως έχουν περιοριστεί οι διαθέσιμοι πόροι και σε κάποιες περιπτώσεις διατίθενται με εξαιρετική φειδώ, η παροχή δημόσιας υγείας έχει υποστεί περιορισμένης έκτασης μείωση. Οι υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας είναι υψηλού επιπέδου επειδή το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι επιστήμονες υψηλού επιπέδου. Στο επίπεδο της φαρμακευτικής αγωγής, η χορήγηση γενοσήμων μπορεί να μειώνει το κόστος δεν μειώνει όμως και την αξία της θεραπευτικής παρέμβασης από την αγωγή αυτή. Οι μόνες αυθεντικές δυσκολίες είναι σε παραϊατρικό υλικό. Υπάρχει στενότητα και σε κάποιες περιπτώσεις εξορθολογισμένη χορήγηση. Εξ αυτών μπορώ να πω συμπερασματικά πως, παρά τη δραματική μείωση της δαπάνης, η μείωση του επιπέδου παρεχόμενης υγείας είναι περιορισμένης έκτασης. Είναι ευκαιρία οι σημερινές συνθήκες να δώσουν τη δυνατότητα στον καθένα από το μετερίζι του να προβεί σε εξορθολογισμό των δαπανών και με στοχοθεσία να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με το ελάχιστο κόστος.

Σίγουρα στη δεκαετία μέχρι το 2025 οι δείκτες οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας θα επιτρέψουν την πρόσληψη ιατρικού και άλλου προσωπικού που θα ενισχύει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ώστε να είναι η ασπίδα υγείας όλου του πληθυσμού. Παράλληλα, να παραπέμπει εκείνα τα περιστατικά που έχουν ανάγκη από δευτεροβάθμια ή και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας σε εξειδικευμένα νοσοκομεία.

Επομένως, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούμε, όχι με δραματική ταχύτητα αλλά με σταθερά βήματα και αποφασιστικά, να σημειώσουμε πορεία σταθερής ανάκαμψης.

- Πολλοί διεθνείς Οργανισμοί εκτιμούν ότι στην Ελλάδα, με αφορμή την παρατεταμένη οικονομική κρίση –η οποία έλαβε τελικά και κοινωνικές διαστάσεις συντελείται ένα πραγματικά ανθρωπιστικό δράμα. Με την θεσμική σας ιδιότητα, αλλά και ως επιστήμονας που θητεύσατε πολλά χρόνια στο ΕΣΥ, εκτιμάτε ότι η κρίση που βιώνει η Ελλάδα θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το επίπεδο δημόσιας υγείας και η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με ξεχασμένα νοσήματα καθώς η πρόληψη αποτελεί πλέον πολυτέλεια;

- Δεν θα ήθελα να δώσω κάποια ερμηνεία στις εκτιμήσεις των Διεθνών Οργανισμών. Πράγματι υπάρχουν δυσκολίες. Πράγματι υπάρχουν προβλήματα. Νομίζω ότι αυτά μπορούμε να τα βάλουμε σε τάξη, να βελτιώσουμε τα πράγματα ακόμη και σήμερα. Οι άυλες υπηρεσίες, δηλαδή η φροντίδα υγείας που προσφέρεται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο συνεχίζουν να είναι εξαιρετικές, επειδή έχουμε πολύ καλό ιατρικό προσωπικό.

Δεν υπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε αντιμέτωποι με ξεχασμένα νοσήματα, γιατί το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει απλώσει μόνο δίκτυ προστασίας αλλά έχει και σημαντική εποπτεία. Κάθε φορά που εντοπίζεται ένα κρούσμα με «ύποπτα χαρακτηριστικά», κινητοποιείται όλος ο μηχανισμός σε συνεργασία και με άλλους φορείς (ΠΟΥ, ΠΑΣΤΕΡ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, ΕΣΔΥ, κ.α.). Επομένως, δεν κινδυνεύει η Ελλάδα να βρεθεί σήμερα με νοσήματα τα οποία ήταν συνηθισμένα στη δεκαετία του ’50, ’60 ίσως και στη δεκαετία του ’70. Το τονίζω με έμφαση πως δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Όταν εντοπιστεί ένα τέτοιο κρούσμα, αντιμετωπίζεται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για να μην υπάρχει κίνδυνος γενικής νόσησης (επιδημία).

- Και φυσικά, δεν είναι μόνο η κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα, αλλά και το προσφυγικό, το οποίο κατέκλυσε ως τσουνάμι την χώρα μας. Το ΚΕΕΛΠΝΟ από την πρώτη στιγμή είδαμε πως στάθηκε πολύ κοντά και αρωγός στους ανθρώπους αυτούς με σειρά δράσεων και προγραμμάτων. Τι σχεδιάζετε για το προσεχές διάστημα;

- Όπως προανέφερα, το ΚΕΕΛΠΝΟ έδειξε σημαντική ευελιξία στο να σχεδιάζει τρόπους παρέμβασης, αντιμετώπισης και αποτελεσματικής διαχείρισης του προσφυγικού στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στον Έβρο. Από την πρώτη στιγμή οργανώσαμε δράσεις και προγράμματα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τα προβλήματα που αναφύονται με τους μετανάστες και πρόσφυγες είναι σύμπλοκα, δεν έχουν μόνο ως θέμα την αντιμετώπιση της νόσησης ή και της θεραπείας όσων νοσούν, αλλά σχετίζονται και με τη διατροφή τους, τη διαμονής τους και με άλλα συναφή θέματα.

Ως προς τον σχεδιασμό για το μέλλον, έχω να επισημάνω πως το ΚΕΕΛΠΝΟ πρόκειται να προσλάβει με σύμβαση ιατρικό νοσηλευτικό και άλλο βοηθητικό προσωπικό, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές μεταναστών και προσφύγων για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί με τον πλέον σύγχρονο αλλά και ενδεδειγμένο τρόπο από την άποψη της υγείας και της περίθαλψης. Επομένως, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα εφόσον ο ρυθμός των μεταναστευτικών ροών διατηρηθεί σταθερός. Αν αλλάξει, θα τροποποιήσουμε και εμείς τον τρόπο αντιμετώπισης και τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος.

1d13875223de567fc7ad75fbb9334ba5 L

- Αλήθεια, σε περιόδους με ελάχιστους πόρους, και με τόσο σοβαρά δημοσιονομικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, πώς μπορεί να ανασυνταχθεί το σύστημα; Τι θα προτείνατε;

- Όπως προανέφερα, αυτό που μπορεί να αποτελέσει βάση για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος, η πλήρης αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και, όπου είναι δυνατόν, η πλήρης αξιοποίηση των πόρων για την επιτυχία του μεγαλύτερου δυνατού αποτελέσματος με το μικρότερο δυνατό κόστος. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η σπατάλη δεν οδηγούσε και στην καλύτερη παροχή υγείας. Η σπατάλη των υλικών και πολλές φορές η διαχείριση τους με υπερβολικά αδιάφορο τρόπο διαμόρφωνε κακή εικόνα. Το δε αποτέλεσμα δεν ήταν σύστοιχο του επιπέδου δαπανών. Πρέπει να αντιληφθούμε πως μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα αξιοποιώντας κάθε φορά αυτά που έχουμε. Αυτό δεν είμαι μιζέρια! Σε μεγάλο βαθμό είναι επίδειξη και απόδειξη λογικής και ευθύνης.

SAMOS prosf 428x414

Διαβαστε ακόμη:

Σε ετοιμότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ για την τοποθέτηση των 500 νοσηλευτών & γιατρών σε ΜΕΘ και ΜΑΦ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Πλούσιος απολογισμός για το 2015 - Σχέδια για την Δημόσια Υγεία & το προσφυγικό τη νέα χρονιά

23 χρόνια ΚΕΕΛΠΝΟ: Κοντά στην δημόσια υγεία αλλά και στην προσφυγιά

Μετανάστες: Προσχέδιο για την θωράκιση της δημόσιας υγείας, με την υπογραφή του ΚΕΕΛΠΝΟ