ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σύσσωμος ο ιατρικός και οδοντιατρικός κλάδος στην μεγάλη συγκέντρωση σήμερα ενάντια στο Ασφαλιστικό

Σύσσωμος ο ιατρικός και οδοντιατρικός κλάδος αλλά και οι επιστημονικοί φορείς θα πραγματοποιήσουν σήμερα μεγάλη συγκέντρωση στις 11.30 στα Προπύλαια, προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο προσχέδιο του Ασφαλιστικού, το οποίο, όπως τονίζουν, δημιουργεί δραματικές συνθήκες για τους γιατρούς, ευνοεί την μαύρη εργασία, την μετανάστευση και μετατρέπει την χώρα σε τόπο συνταξιούχων.

Σύσσωμος ο ιατρικός και οδοντιατρικός κλάδος στην μεγάλη συγκέντρωση σήμερα ενάντια στο Ασφαλιστικό

Γιατροί του ΕΣΥ αλλά και του ΠΕΔΥ, οδοντίατροι καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες, θα συμμετάσχουν στην συγκέντρωση.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

Με έκπληξη και οδύνη παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών στο θέμα του ασφαλιστικού.

Πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες δείχνουν να ενδίδουν για διάφορους λόγους στον λεόντειο σχεδιασμό της δήμευσης του 70% του εισοδήματος των ελευθεροεπαγγελματιών από το συνδυασμό ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων.

Η παγκόσμια αυτή πρωτοτυπία εγγυάται εθνική σύνταξη 384 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια και υφαρπάζει έσοδα, χωρίς αξιόλογο ποσοστό αναπλήρωσης και χωρίς καμιά ανταποδοτικότητα στη σύνταξη. Από την άλλη πλευρά, επιβάλλει ελάχιστες αυξήσεις στους εργοδότες και υπαλλήλους.

Θεωρούμε στοχευμένη και επιλεκτική την επίθεση κατά του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού σε βαθμό πλήρους εξόντωσης κάθε μικρομεσαίου αυτοαπασχολούμενου ιατρού και εξαναγκασμό σε διακοπή λειτουργίας των ατομικών ιατρείων που συμμετέχουν στο δίκτυο των συμβεβλημένων ιατρείων παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η Ένωση γιατρών του ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει την απόπειρα μαζικής καταστροφής της μεσαίας τάξης των επιστημόνων από αυτούς που την επιχειρούν και τους συνεργούς τους και τάσσεται αντίθετα με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και υπόγειες συναλλαγές, απ' όπου κι αν προέρχονται, αρνούμενοι να συζητήσουμε τον τρόπο εξόντωσής μας.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ απαιτεί:

- Την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου, αντιαναπτυξιακού και καταστρεπτικού για τους ελευθεροεπαγγελματίες νομοσχεδίου με άμεση έναρξη συνομιλιών ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ. Καθώς δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη, το ΕΤΑΑ οφείλει να εξαιρεθεί από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ως αμιγώς αυτοχρηματοδοτούμενο ταμείο.

- Η διατήρηση του ασφαλιστικού πλαισίου του ΕΤΑΑ πρέπει να εγγυάται στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης ως προς τα θεμελιώδη δικαιώματα του ιατρού.

Κόκκινες γραμμές αποτελούν:

- Η ισότιμη αναπλήρωση και ουσιαστική σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών-σύνταξης στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας.

- Ως μέγιστη ασφαλιστική εισφορά να γίνει εξομοίωση σε απόλυτους αριθμούς (και όχι ποσοστιαία) με ισότιμη καταβολή εισφορών ελευθεροεπαγγελματιών και ιατρών του δημοσίου τομέα.

- Οι αποδοθείσες εισφορές στον κλάδο των μονοσυνταξιούχων να διατηρήσουν την ανταποδοτικότητα του 50%.

- Μετατροπή του κλάδου πρόνοιας σε αμιγώς επαγγελματικό ταμείο.

- Η προστασία των νέων και των υποαπασχολούμενων ιατρών.

Και οι Οδοντίατροι στον χορό των κινητοποιήσεων

Εν τω μεταξύ, με την συμμετοχή βουλευτών όλων των κομμάτων τα οποία εκπροσωπούνται στην Βουλή, πραγματοποιήθηκε χθες, 20 Ιανουαρίου, η προγραμματισμένη συνάντηση των επικεφαλής των επιστημονικών φορέων της χώρας μας για το προσχέδιο της κυβέρνησης για τον νέο ασφαλιστικό νόμο.

Στη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, κ. Αθανάσιος Κατσίκης, υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι το 90% των οδοντιάτρων στην χώρα μας είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, «γεγονός το οποίο απειλεί, με τις ρυθμίσεις του προσχεδίου για το ασφαλιστικό, να οδηγήσει σε μαζική εγκατάλειψη του επαγγέλματος, καθώς και σε επίταση της μετανάστευσης».

Ακόμη, ο κ. Αθανάσιος Κατσίκης επανέλαβε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2016 προβλέπει μόλις 2 εκατ. ευρώ για την οδοντιατρική περίθαλψη του ελληνικού πληθυσμού, ενώ ο ΕΟΠΥΥ αρνείται συστηματικά τον διάλογο για τη σύναψη συμβάσεων με τους οδοντιάτρους.

Διαβάστε ακόμη:

Μαζική συμμετοχή των υγειονομικών το απόγευμα στο υπ. Εργασίας για το ασφαλιστικό