ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επικίνδυνα αναλώσιμα στο σώμα ασθενών, με την σφραγίδα του Παρατηρητηρίου Τιμών & της ΕΠΥ

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία βάζουν στο σώμα τους ό,τι χειρότερο, ό,τι πιο ακατάλληλο και επικίνδυνο υλικό, και  δυστυχώς αυτό το γνωρίζει καλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

Επικίνδυνα αναλώσιμα στο σώμα ασθενών, με την σφραγίδα του Παρατηρητηρίου Τιμών & της ΕΠΥ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Δεν είναι μια φράση-πυροτέχνημα, αλλά μια συνειδητοποιημένη φράση, η οποία βγαίνει εκ βαθέων από το στόμα ενός ειδικού σε θέματα υγείας, του προέδρου του ΠΑΣΥΠΙΕ (Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών), κ. Βαγγέλη Επιφάνη, ο οποίος αναφέρεται στα κακής ποιότητας αναλώσιμα και υλικά που κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά και δη στο ΕΣΥ και μάλιστα με την σφραγίδα του Παρατηρητηρίου Τιμών και της ΕΠΥ.

Ένα Παρατηρητήριο το οποίο κοντεύει να μεταμορφωθεί σε Διατιμητήριο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο ίδιος ο κ. Επιφάνης, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ, κ. Παύλος Αρναούτης.

Και όλα αυτά διότι από την αρχή το πράγμα νομοθετήθηκε στραβά και έτσι εξακολουθεί να πορεύεται, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να ζημιώνονται με κακής ποιότητας αναλώσιμα –στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής τους, στην διάρκεια της νοσηλείας τους δηλαδή– ενώ και οικονομία να μην μπορεί να επιτευχθεί.

Το Παρατηρητήριο δεν είναι τίποτε άλλο από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως εξηγούν τόσο ο κ. Επιφάνης όσο και ο κ. Αρναούτης, όπου οι επικεφαλής των νοσοκομείων και οι φορείς (παλαιότερα οι διοικητές και σήμερα οι Διευθυντές των Ιατρικών Υπηρεσιών) αναρτούν τις οικονομικότερες τιμές των προϊόντων που υπάρχουν στην αγορά. Το χειρότερο πράγμα όμως, σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, είναι το γεγονός ότι στα προϊόντα, δεν υπάρχουν τεχνικές προδιαγραφές, με αποτέλεσμα πολλά από τα αναλώσιμα και υλικά που χρησιμοποιούνται τελικά στα νοσοκομεία να είναι κάκιστης ποιότητας και να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για την ασφάλεια των ασθενών.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που επισημαίνουν οι συνομιλητές μας είναι ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν έχουν προκύψει από διαγωνιστική διαδικασία, άρα οι τιμές είναι μεταβλητές, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Παράλληλα, όπως τονίζει ο κ. Αρναούτης, είναι πολύ σημαντικό το κάθε προϊόν να αξιολογείται και να υπάρξει κάποια στιγμή Επιτροπή Ενστάσεων.

Τόσο ο ΣΕΙΒ όσο και ο ΠΑΣΥΠΙΕ έχουν αποστείλει έγγραφα με προτάσεις τους (προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση αυτή) προς τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, όσο και στην πρόεδρο της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), κ. Πετρούλα Σαρτζετάκη.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται τόσο σε βασικά αναλώσιμα, όπως σύριγγες και γάζες, όσο και σε βηματοδότες.

Εν τω μεταξύ, για το σύστημα προμηθειών και για την ανάγκη να αλλάξουν κάποια πράγματα, μίλησε το σαββατοκύριακο στο Mega, o υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας: «Το σύστημα προμηθειών είναι απολύτως προβληματικό και μπλοκαρισμένο. Αυτή την περίοδο υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα στα νοσοκομεία 315 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, είτε επειδή οι υπηρεσίες δεν επαρκούν να προωθήσουν τα εντάλματα, είτε επειδή το ελεγκτικό συνέδριο έχει μπλοκάρει κάποιους από τους διαγωνισμούς, είτε επειδή έχει μπλοκάρει το σύστημα με το παρατηρητήριο τιμών».

Το ίδιο θέμα, το οποίο έχει δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, και σοβαρές ελλείψεις ακόμη και σε βασικό υγειονομικό υλικό, όπως οι σύριγγες, καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Παπανικολάου, νευροχειρουργό στο Κρατικό της Νίκαιας, οι ελλείψεις παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες λόγω εμπλοκής με το «Παρατηρητήριο Τιμών», το οποίο προβλέπει πως αν προσφερθεί ένα είδος με κάποια τιμή κάποτε σε κάποιο νοσοκομείο, τότε η τιμή αυτή κλειδώνει ως «ανώτατη» για πάντα και για όλα τα νοσοκομεία.

Αποτέλεσμα αυτής της διάταξης είναι οι μεσάζοντες να κάνουν «καρτέλ» στις προσφορές και να συνεχίζονται οι υπερτιμολογήσεις. Αντίθετα, σε ότι αφορά φτηνά υλικά, όπως οι σύριγγες, επειδή κάποιος πρόσφερε σε κάποιο νοσοκομείο με πολύ χαμηλή τιμή, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) απαγορεύει την απευθείας προμήθεια. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να μην μπορούν να προμηθευτούν σύριγγες, καθώς κανένας προμηθευτής δεν δίνει με την τιμή του Παρατηρητηρίου.

Ο κ. Παπανικολάου εγκαλεί την πρόεδρο της ΕΠΥ Αναστασία-Πετρούλα Σαρτζετάκη με έγγραφο που απέστειλε προς τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το οποίο οι προμήθειες θα γίνονται βάσει της πιο χαμηλής τιμής που έχει καταγραφεί στο Παρατηρητήριο.

Άραγε μπορεί να αλλάξει η κατάσταση αυτή, ρωτάμε τους κ.κ. Επιφάνη και Αρναούτη. Φυσικά και μπορεί να αλλάξει, αλλά μόνο νομοθετικά, απαντούν.

Διαβάστε ακόμη:

Η Επιτροπή Προμηθειών ζητά εξηγήσεις για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης

Απάτη με συνταγογράφηση επιθεμάτων: Ο ΣΕΙΒ καταδικάζει τα φαινόμενα εκτροπής

Δραματική υποστελέχωση στο Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου - Χωρίς φάρμακα, αναλώσιμα και εξοπλισμό χειρουργείου