ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Θα συντονίσουμε και δεν θα υποκαταστήσουμε: Τι λέει ο Νικ. Παπαευσταθίου για τον ρόλο του ΕΚΕΠΥ στο θέμα των προσφύγων

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης αλλά και με ψυχραιμία που απαιτείται ιδιαίτερα τις δύσκολες και απρόβλεπτες τούτες ώρες που διανύουμε, ο επικεφαλής του ΕΚΕΠΥ κ. Νίκος Παπαευσταθίου, εξηγεί στο onMed πως η σημερινή από μία σειρά συσκέψεων που ξεκινούν στο στρατηγείο του Κέντρου, αφορά τον συντονισμό και μόνο, και όχι την υποκατάσταση, άλλων φορέων στο θέμα του προσφυγικού.

Θα συντονίσουμε και δεν θα υποκαταστήσουμε: Τι λέει ο Νικ. Παπαευσταθίου για τον ρόλο του ΕΚΕΠΥ στο θέμα των προσφύγων

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Να θυμίσουμε, ότι η ανάπτυξη ενός μηχανισμού που θα συντονίζει τις δράσεις για τους πρόσφυγες και θα βρίσκεται σε επιφυλακή επί 24ώρου βάσης σε συνεργασία πάντα με τις ΜΚΟ και την Κοινωνία των Πολιτών, αποφασίστηκε την Τρίτη σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, τον Αναπληρωτή Υπουργό, Παύλο Πολάκη και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο.

Συγκεκριμένα, με ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) συγκροτείται ένα Συντονιστικό Όργανο στο οποίο ενεργό ρόλο θα έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΑΒ, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ΑΕΜΥ, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διεθνούς Ιατρικής και Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, 1η και 2η ΥΠΕ).

Οφείλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα, τονίζει στο onmed ο κ. Παπαευσταθίου και να σας πω ότι το ΕΚΕΠΥ είναι εδώ μόνο για να συντονίσει και όχι για υποκαταστήσει, ή να καπελώσει με οιονδήποτε τρόπο την ιστορία των προσφύγων στον Πειραιά και στην πλατεία Βικτωρίας.

Στην σημερινή σύσκεψη στα γραφεία του ΕΚΕΠΥ στην Λ. Κηφισίας στις 10 το πρωί, θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι υγειονομικοί φορείς ωστόσο το πρόσταγμα έχει το ίδιο το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και προσωπικά ο κ. Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από καταστάσεις κρίσεων, καθώς θήτευσε επί πολλά χρόνια στο ΕΚΑΒ αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Στην σημερινή συνάντηση θα χαρτογραφήσουμε την κατάσταση με τις ΜΚΟ και θα δούμε τι μπορεί ο καθένας να παράσχει στα δύο βασικά σημεία που έχουν συγκεντρωθεί πρόσφυγες, στο λιμάνι του Πειραιά και στην πλατεία Βικτωρίας αναφέρει, και προσθέτει: στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν υγειονομικές ελλείψεις αλλά είναι αλήθεια ότι χρειάζεται καλός συντονισμός, ώστε όλες οι δυνάμεις να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Να σημειωθεί ότι η λίστα με τις ΜΚΟ που συμμετέχουν έχει δοθεί από το υπουργείο Υγείας.

Αναφορικά με την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων, ο συνομιλητής μας αναφέρει ότι ήδη αυτή την στιγμή λειτουργεί ένα Ιατρείο στην Πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά ενώ είναι πολύ πιθανό να χρειαστούμε ένα ακόμη Ιατρείο στο λιμάνι. Οι ανάγκες των προσφύγων σίγουρα δεν τελειώνουν ποτέ, συνεχίζει, και οι διαρκείς προσφυγικές ροές θα πρέπει να μας κρατούν σε εγρήγορση. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να καταγράφουμε συνεχώς τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων και να βλέπουμε, εάν εκτός από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι πρόσφυγες χρειάζονται και ψυχολογική υποστήριξη. Επίσης ο κ. Παπαυεσταθίου, εκτιμά ότι ίσως και η πλατεία Βικτωρίας να χρειάζεται ένα ασθενοφόρο.
Όσον αφορά τον Ελαιώνα και το Ελληνικό, οι περιοχές αυτές καλύπτονται από τις κινητές υγειονομικές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σε ερώτηση του onmed τι συνεπάγεται οικονομικά αυτή η ιστορία, ο κ. Παπαυευσταθίου, υπογραμμίζει ότι δεν συνεπάγεται κάποιο κόστος, είναι μόνο ζήτημα συντονιστικό.

Παρόλα αυτά, ένα ερώτημα που προκύπτει εύλογα, είναι πως θα αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση τα νοσοκομεία, διότι εάν οι ροές γίνουν πολύ πιο έντονες, είναι λογικό, οι άνθρωποι αυτοί, να μην μείνουν στις εξετάσεις των Ιατρείων ή στην φροντίδα των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Ιατρείων. Όπως έγραψε μάλιστα πριν μερικές ημέρες και το Newsbomb, προς το παρόν, δεν προβλέπεται επιπλέον κονδύλι από το υπουργείο Υγείας. Όπως λένε πηγές του υπουργείου, τα περιστατικά θα εντάσσονται στη διαδικασία των επειγόντων και το κόστος νοσηλείας θα καλυφθεί και από το κονδύλι των 100 εκατ. ευρώ για τους ανασφάλιστους.

Το θέμα των προσφύγων σε κάθε περίπτωση δεν αποτελεί ελληνικό ζήτημα αλλά ευρωπαικό αλλά ακόμη και έτσι, η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί με σχεδιασμό και διορατικότητα, και πολύ φοβούμαστε ότι δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Διαβάστε ακόμη:

Στο «ζύγι» των προϋπολογισμών ένδειας για την Υγεία η περίθαλψη των προσφύγων

Συντονιστικό όργανο υπό την εποπτεία του ΕΚΕΠΥ σε επιφυλακή για τους πρόσφυγες όλο το 24ωρο