ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αυτοψία και πάλι στους προσφυγικούς καταυλισμούς από το ΕΚΕΠΥ & επιδημιολογική επιτήρηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Νέα περιοδεία και αυτοψία στα κέντρα φιλοξενίας και τους καταυλισμούς των προσφύγων στην Δυτική Ελλάδα και την Μακεδονία ξεκινά από σήμερα ο επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου για τους πρόσφυγες διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Νίκος Παπαευσταθίου, με τερματικό σταθμό την Ειδομένη.

Αυτοψία και πάλι στους προσφυγικούς καταυλισμούς από το ΕΚΕΠΥ & επιδημιολογική επιτήρηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Της Νατάσσας Ν.Σπαγαδώρου

Μάλιστα την Ειδομένη – στην οποία θα βρεθεί την Παρασκευή- επισκέπτεται για τρίτη συνεχόμενη φορά ο κ. Παπαευσταθίου.

Ο επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου θα πραγματοποιήσει συσκέψεις με όλους τους φορείς της περιφέρειας στα σημεία που θα βρεθεί, συζητώντας φυσικά και το μείζον θέμα της δημόσιας υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα και για 10 ημέρες ξεκινά πιλοτικά επιδημιολογική επιτήρηση σε όλους τους καταυλισμούς προκειμένου να καταγραφεί το επιδημιολογικό προφίλ και τα υγειονομικά προβλήματα των προσφύγων. Η καταγραφή γίνεται με πρωτοβουλία του ΚΕΕΛΠΝΟ, θα υλοποιείται σε κάθε ιατρείο καταυλισμού και όλα τα συμπεράσματα θα συγκεντρώνονται στο ΕΚΕΠΥ. Μετά την παρέλευση των 10 ημερών, θα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά η σχετική διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Παπαευσταθίου, έχει αποστείλει σχετικές εγκυκλίους στους επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών προκειμένου να τους οργανώσει ώστε να μπορέσουν να λειτουργούν και οι περιφέρειες ως τοπικά Συντονιστικά παραρτήματα. Με τον τρόπο αυτό, σχολιάζει στο onMed o επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου και του ΕΚΕΠΥ, θα μπορέσουν να μπουν καλύτερα στο πνεύμα και να λειτουργήσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά και οι περιφέρειες στο προσφυγικό ζήτημα.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των επισκέψεων στα Κέντρα Φιλοξενίας και στις δομές που θα πραγματοποιήσει από από 5 έως 8 Απριλίου το κλιμάκιο του ΕΚΕΠΥ με επικεφαλής τον κο Ν. Παπαευσταθίου, έχει ως εξής :

Τρίτη 5 Απριλίου
1. Πρέβεζα- Φιλιππιάδα (Στρ/δο Πετροπουλάκη)
2. Δολιανά Ιωαννίνων
3. Κόνιτσα
4. Κατσικάς Ιωαννίνων

Τετάρτη 6 Απριλίου
1. Κοζάνη
2. Πιερία (4 δομές)
3. Βέροια (Στρ/δο Αμαρτωλού Κοκκίνου Ημαθίας)
4. Αλεξάνδρεια Ημαθίας (Στρ/δο 722 ΤΜΧ)

Πέμπτη 7 Απριλίου
1. Γιαννιτσά
2. Νέα Καρβάλη (Καβάλα)
3. Ελευθερούπολη (Δήμος Παγγαίου)
4. Δράμα

Παρασκευή 8 Απριλίου
1. Ειδομένη
2. Νοσοκομείο Κιλκίς

Κατά τη διάρκεια των παραπάνω επισκέψεων, θα πραγματοποιηθούν επίσης συναντήσεις με όλους τους υγειονομικούς και θεσμικούς φορείς των περιοχών, προκειμένου να συζητηθούν θέματα συντονισμού παροχής υγειονομικής φροντίδας στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων.

Διαβάστε ακόμη:

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεχίζει την υγειονομική δράση του στην Ειδομένη, παρά τις αντίξοες συνθήκες

Μία Κέννεντι στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό