ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αν. Ξανθός: Το τέλος των ανισοτήτων, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα & το όραμα για το νέο ΕΣΠΑ

Την ανάγκη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει το σήμα ότι η περίοδος εγκατάλειψης και απαξίωσης του συστήματος υγείας αλλά και των πολιτών τελειώνει, επανέλαβε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός την Τρίτη, μιλώντας σε ημερίδα στο ΕΣΔΥ που οργάνωσε το υπουργείο, με θέμα «Η εθνική στρατηγική και οι επιχειρησιακές προτεραιότητες του τομέα Υγείας: Προτάσεις εξειδίκευσης της στρατηγικής στα επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020».

Αν. Ξανθός: Το τέλος των ανισοτήτων, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα & το όραμα για το νέο ΕΣΠΑ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η συνεχιζόμενη κρίση παράγει αρρώστια και υγειονομικές ανισότητες τις οποίες πρέπει να πατάξουμε και η στρατηγική μας πρέπει να είναι η άμβλυνση των ανισοτήτων. Αναφέρθηκε στην εφαρμοστική ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους – οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού- και η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Μία απόφαση, η οποία στέλνει το μήνυμα όπως σημείωσε ότι υπάρχει και το κοινωνικό πρόσωπο της Ελλάδας, καθώς μέχρι σήμερα οι ομάδες αυτές, καλύπτονταν από εθελοντικές οργανώσεις. Παράλληλα, όπως σημείωσε ο υπουργός, στέλνουμε σήμα και στην Ευρώπη, ότι η Ελλάδα νομοθετεί και μπορεί να βάλει και άλλες προτεραιότητες πέρα από τα συμφέροντα των δανειστών, ευελπιστώντας ότι μπορούμε τελικά να απεγκλωβιστούμε από την κατάσταση αυτή.

Ο κ. Ανδρέας Ξανθός, αναφέρθηκε ακόμη στα διαρθρωτικά ζητήματα της χώρας στις δαπάνες υγείας –η Ελλάδα διαθέτει την πιο υψηλή ιδιωτική δαπάνη- την ώρα που προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης, όπως σημείωσε.

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός πρόσθεσε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα παίξει έναν διακριτό σημαντικό ρόλο με νέους όρους και κανονισμούς ακριβώς επειδή οι δημόσιοι πόροι είναι ανεπαρκείς.

Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, ο υπουργός Υγείας, επεσήμανε ότι τα προηγούμενα χρόνια πολλά έργα ήταν ατάκτως ερριμένα και έτσι βρεθήκαμε να έχουμε υπερσύγχρονες μονάδες κλειστές , με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετείται ο πολίτης.

Αναφέρθηκε στο Στρατηγικό Σχέδιο με βάση το οποίο η Ελλάδα θα ζητήσει χρήματα από τα Ετρωπαικά Ταμεία, Σχ’εδιο, το οποίο περιλαμβάνει 100 σημεία, μεταξύ των οποίων καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, το τέλος των ανισοτήτων, βιώσιμη χρηματοδότηση του συστήματος, ολοκλήρωση της ΠΦΥ, ψυχιατρική μεταρρύθμιση, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, αλλαγή του συστήματος Προμηθειών.

Το υπουργείο Υγείας, κατέληξε ο κ. Ανδρέας Ξανθός είναι παρών στο νέο ΕΣΠΑ με όραμα και στρατηγική.

Διαβάστε ακόμη:

Επίσκεψη Ξανθού στο νοσ. Τρίπολης με ειδήσεις για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Αν. Ξανθός: Χρονιά σταθεροποίησης και αναβάθμισης το 2016 για το ΕΣΥ