ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ENE: Στη Χίο για την καταγραφή των υγειονομικών αναγκών

Το νοσοκομείο Χίου, καθώς και το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη ΒΙΑΛ επισκέφθηκε κλιμάκιο εκπροσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου του 1ου Περιφερειακού Τμήματος Αττικής & Νήσων Αιγαίου της ΕΝΕ και του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Διοίκησης.

ENE: Στη Χίο για την καταγραφή των υγειονομικών αναγκών

Στόχος ήταν η ενημέρωση και την καταγραφή των υγειονομικών αναγκών, έτσι όπως διαμορφώνονται από την επίδραση του προσφυγικού προβλήματος, στο πλαίσιο διεξαγωγής της 1ης Νοσηλευτικής Ημερίδας του ΓΝ Χίου «Σκυλίτσειο».

Η 1η Νοσηλευτική Ημερίδα του Γ.Ν. Χίου «Σκυλίτσειο», πραγματοποιήθηκε στο «Ομήρειο» Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, συνδιοργανώθηκε με το 1ο Περιφερειακό Τμήμα Αττικής & Νήσων Αιγαίου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος και τελούσε υπό την αιγίδα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης. Η ημερίδα περιελάμβανε δύο ομιλίες ειδικής θεματολογίας, τρία στρογγυλά τραπέζια και δύο κλινικά φροντιστήρια. Η συμμετοχή στις πρωινές διαλέξεις ξεπέρασε τα 120 άτομα (σύμφωνα με τη λίστα συμμετεχόντων), ενώ τα κλινικά φροντιστήρια υπερκάλυψαν τα απαιτούμενα άτομα συμμετοχής καθώς υπήρξαν και επιπλέον συμμετοχές. Επιπλέον, κατά τη διεξαγωγή της ημερίδας, οι νοσηλευτές ενημερώθηκαν από το ΔΣ του 1ουΠΤ της ΕΝΕ, για τις τρέχουσες επαγγελματικές εξελίξεις στο νοσηλευτικό χώρο.

Επίσκεψη στο HOTSPOT της ΒΙΑΛ

Μετά το πέρας των πρωινών διαλέξεων, το κλιμάκιο των εκπροσώπων πραγματοποίησε επίσκεψη, στις εγκαταστάσεις της ΒΙΑΛ στην περιοχή του Χαλκειούς, όπου βρίσκεται το κέντρο καταγραφής μεταναστών – προσφύγων. Η επίσκεψη απέδωσε σημαντικές πληροφορίες σε ότι αφορά τη διερεύνηση υγειονομικών αναγκών που έχουν προκύψει στην περιοχή, εξαιτίας του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος.

Καθημερινά προβλήματα του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΓΝ Χίου

Στο Γ.Ν. Χίου «Σκυλίτσειο», το κλιμάκιο των εκπροσώπων επισκέφθηκε όλους τους χώρους και τις κλινικές του Νοσοκομείου και συνομίλησε με τους συναδέλφους νοσηλευτές για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χώρο τους, κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, η οποία ενώ πληροί όλες τις προδιαγραφές από πλευράς ιατρικού εξοπλισμού και μηχανημάτων, υπολειτουργεί λόγω της έλλειψης ιατρών & νοσηλευτών με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν όλα τα κρεβάτια και οι ασθενείς να μεταφέρονται με αεροδιακομιδές σε άλλα νοσοκομεία, επιβαρύνοντας με αυτόν τον τρόπο το σύστημα υγείας. Στη συνέχεια, το κλιμάκιο των εκπροσώπων συναντήθηκε με την Διευθύντρια και τους Προϊστάμενους Νοσηλευτικών Τομέων, τον Πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου και ενημερώθηκε αναλυτικά για όλα τα προβλήματα των νοσηλευτών και έλαβε την πλήρη εικόνα για το δύσκολο έργο, το οποίο φέρνει εις πέρας το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού και ιδιαίτερα μεσούσης της προσφυγικής κρίσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του 1ουΠΤ της ΕΝΕ, καλεί την Πολιτεία να συμβάλλει άμεσα και αποτελεσματικά στην επίλυση των υγειονομικών αναγκών που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές υγείας Χίου, ώστε να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία όλου του πληθυσμού.