ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αναφορά του ΙΣΑ στον Εισαγγελέα, για τις αναμονές ακτινοθεραπείας ογκολογικών ασθενών

Αναφορά προς τον Εισαγγελέα, με την οποία ζητά να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, για τις μεγάλες αναμονές για έναρξη ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών που έχει ως αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή τους, κατέθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου, για την προστασία της Δημόσιας υγείας. 

Αναφορά του ΙΣΑ στον Εισαγγελέα, για τις αναμονές ακτινοθεραπείας ογκολογικών ασθενών

Ο ΙΣΑ έχει κατ΄ επανάληψη καταγγείλει την απαράδεκτη και εγκληματική (ενόψει της φύσης της νόσου) αναμονή που μπορεί να φθάνει έως και τους έξι μήνες στην οποία υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς προκειμένου να ξεκινήσουν ακτινοθεραπείες.

Ο υπάρχων τεχνολογικός εξοπλισμός των Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων στις δημόσιες δομές είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας, τονίζει ο ΙΣΑ, προσθέτοντας, ότι ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ στη χώρα μας θα έπρεπε να λειτουργούν, σύμφωνα με τα διεθνή standards 60 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, λειτουργούν μόνο 37 εκ των οποίων μόνο τα 24 στο δημόσιο τομέα.

Την ίδια ώρα κινδυνεύουν να «ακυρωθούν» σημαντικές δωρεές τις ιδιωτικής πρωτοβουλίας προς το δημόσιο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού αλλά και των λαθών στις προσλήψεις για τη στελέχωση των Ακτινοθεραπευτικών μονάδων που έκανε το υπουργείο Υγείας.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης δήλωσε τα εξής:

«Ο ΙΣΑ έχει εκφράσει πολλές φορές την αγωνία και την αγανάκτησή του για τις απαράδεκτες αναμονές στις θεραπείες των ογκολογικών ασθενών οι οποίες έχουν αυξηθεί, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ογκολογικών ασθενών ενώ εξαναγκάζει τις οικογένειές τους να επωμιστούν τεράστια ψυχολογικά και οικονομικά βάρη καθώς το κόστος των ακτινοθεραπειών στον ιδιωτικό τομέα είναι δυσβάσταχτο ειδικά για τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Η άμεση και έγκαιρη υποβολή καρκινοπαθούς στην δέουσα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και πρωτόκολλα ακτινοθεραπεία αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση όλων μας, ιατρών και πολιτείας.»

Εξάλλου, επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, σχετικά με τις κενές θέσεις στα εργαστήρια Πυρηνικής Ιατρικής, Ακτινοδιάγνωσης και Ακτινοθεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων, κατέθεσε και ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, Κώστας Μπαργιώτας.
Ο κ. Μπαργιώτας ζητά να μάθει πότε θα γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ειδικότερα σε ότι αφορά την δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος.

Όπως αναφέρει στην ερώτηση του ο βουλευτής Λάρισας, μετά την αναδιάρθρωση των οργανισμών των Νοσοκομείων που συνοδεύθηκε με την κατάργηση των κενών, παρέμειναν 124 οργανικές θέσεις Ακτινοφυσικών. Σήμερα οι κενές οργανικές θέσεις Ακτινοφυσικών στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι 42, δηλαδή μια στις τρεις εναπομείνασες θέσεις είναι κενή.

Να θυμίσουμε ωστόσο, ότι στις 28 Μαρτίου, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είχε ανακοινώσει μία σειρά προσλήψεων, με στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων (με βάση και τον πρόσφατο νόμο 4368/2016).

Διαβάστε ακόμη:

Ελπίδα για καρκινοπαθείς η νέα ένδειξη ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους από την Leo Pharma

Έρχονται προσλήψεις ακτινοθεραπευτών στο ΕΣΥ - «Ένεση» τις χαρακτηρίζει ο υπ. Υγείας