ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκαίνια του νοσ. Σαντορίνης από Τσίπρα και ηγεσία υπ. Υγείας χωρίς τους βασικούς πρωταγωνιστές

Με κάθε επισημότητα αλλά ταυτόχρονα χωρίς τους βασικούς πρωταγωνιστές, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δηλαδή, θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 11 το πρωί, τα εγκαίνια του νοσοκομείου Σαντορίνης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Εγκαίνια του νοσ. Σαντορίνης από Τσίπρα και ηγεσία υπ. Υγείας χωρίς τους βασικούς πρωταγωνιστές

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το νοσοκομείο – η λειτουργία του οποίου αποτελεί προσωπικό στοίχημα του ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου – είναι αλήθεια ότι έχει περάσει από 40 κύματα και τώρα επιτέλους λαμβάνει σάρκα και οστά, σε μία δύσκολη βεβαίως στιγμή για την πορεία του ΕΣΥ το οποίο χτυπάει κόκκινο.

Φυσικά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σηματοδοτεί μία σημαντική εξέλιξη για την δημόσια υγεία και το ΕΣΥ, αρκεί να λειτουργήσει με δημόσιο χαρακτήρα και όχι με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (μεγάλη μερίδα γιατρών, αναφέρει ότι για πρώτη φορά ιδιωτικό νοσηλευτήριο θα λειτουργήσει εντός του ΕΣΥ) και αρκεί να στελεχωθεί επαρκώς. Διότι αυτή την στιγμή οι ελλείψεις είναι μεγάλες

Μέχρι σήμερα το νοσοκομείο λειτουργεί μόλις δύο ιατρεία, γυναικολογικό και μαιευτικό. Οι περισσότερες θέσεις ιατρικού προσωπικού θα καλυφθούν από το Κέντρο Υγείας Σαντορίνης, το οποίο την ημέρα επίσημης έναρξης της λειτουργίας – 18 Ιουλίου 2016- του νοσοκομείου θα καταργηθεί. Στο μεταξύ, η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) επαναπροσκαλεί προσωπικό συνολικού αριθμού 48 ατόμων, ανάμεσα στα οποία και διευθυντή της νοσηλευτικής μονάδας. Επιπλέον, το νέο νοσοκομείο δεν διαθέτει ούτε καν το απολύτως απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ή άλλα νευραλγικά τμήματά του.

Το onmed μίλησε με τον ΓΓ Δημόσιας Υγείας κ. Μπασκόζο, ο οποίος βρίσκεται από την Πέμπτη το μεσημέρι στην Σαντορίνη, και ο οποίος τόνισε ότι το νοσηλευτήριο είναι και θα παραμείνει στον δημόσιο τομέα ωστόσο, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι γιατροί και νοσηλευτές δεν είναι εύκολο να βρουν σπίτια. Ευελπιστούμε, συνέχισε, μετά τον Σεπτέμβριο, να είναι πιο εύκολο για τους επαγγελματίες υγείας, να βρουν κατοικία. Σε αυτό βέβαια θα πρέπει να βοηθήσει και η τοπική κοινωνία όπως είπε.

Ο κ. Μπασκόζος μας θύμισε επίσης το επίδομα των 450 ευρώ, το οποίο έχει θεσπίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τους εργαζόμενους στα νησιά και τις ακριτικές περιοχές, καθώς και ένα ακόμη επίδομα που δίνουν Ενώσεις και η τοπική αυτοδιοίκηση για τους επαγγελματίες υγείας.

Στην Σαντορίνη πάντως, συρρέει σήμερα όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (μάλιστα έχουν δηλώσει και στην Διαύγεια σχετικές λεπτομέρειες αναφορικά με την διαμονή και την μεταφορά τους, για παράδειγμα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης θα μεταβεί με δικό του μέσο), ενώ παρούσα θα είναι και η διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Όλγα Ιορδανίδου.

Από την πλευρά του. ο Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας, Βουλευτής Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με αφορμή τα εγκαίνια του νοσοκομείου της Σαντορίνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων των νησιών και τον υψηλού επιπέδου τουρισμό, θεμελίωσε και ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός σύγχρονου νοσοκομείου στην Σαντορίνη. Στη συνέχεια το ενέταξε στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) για να λειτουργήσει ως Ν.Π.Ι.Δ.

Γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι εγκαινιάζει αύριο ένα νοσοκομείο, όπου δεν έχει προσληφθεί κανένας διευθυντής γιατρός, καμιάς ειδικότητας, ούτε καν για το τμήμα επειγόντων περιστατικών, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος του νοσοκομείου ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο ;

Μπορεί να λειτουργήσει δευτεροβάθμιο νοσοκομείο χωρίς σχεδόν καμία από τις βασικές ειδικότητες και χωρίς αναισθησιολόγο, δηλαδή παντελή αδυναμία εκτέλεσης οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης ;
Η αλήθεια είναι ότι μετατρέπει ένα νοσοκομείο κόσμημα σε ενισχυμένο Κέντρο Υγείας που προέκυψε από τη μεταφορά του υπάρχοντος Κέντρου στις νέες εγκαταστάσεις».

Σε μία δύσκολη δημοσιονομική στιγμή για την χώρα η οποία διαρκεί ακόμη, όπου οι πολίτες έχουν απολέσει βασικά κεκτημένα όπως η περίθαλψη και σε μία στιγμή που το ΕΣΥ καταρρέει, ενώ γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται στα όρια εξουθένωσης, οι φιέστες, δεν αποτελούν φρόνιμη λύση. Χρειαζόμαστε εγκαίνια με σεμνότητα περισυλλογή και περίσκεψη για την επόμενη ημέρα του ΕΣΥ και της δημόσιας υγείας και επιπλέον, χρειαζόμαστε δομές δημόσιου χαρακτήρα για όλους τους πολίτες ακόμη και για τους πρόσφυγες στις οποίες θα μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα και με υπερηφάνια, οι επαγγελματίες υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Νοσ. Σαντορίνης: Ετοιμάζονται να εγκαινιάσουν ιδιωτικό νοσοκομείο εντός του ΕΣΥ