ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΙΣ: Ανάγκη για προσλήψεις & αύξηση των δαπανών στην υγεία για να κρατήσουμε όρθια την περίθαλψη

Την ανάγκη για να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, ζητά με έμφαση ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, καθώς τα κενά στο σύστημα είναι τεράστια και η υγεία των πολιτών βρίσκεται σε ένα πολύ ευάλωτο σημείο. Τα κενά είναι πολλά, συνεπεία των συνταξιοδοτήσεων, των πολλών αποχωρήσεων και εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν γίνονται προσλήψεις με τον ρυθμό που θα έπρεπε να γίνονται, με αποτέλεσμα η δημόσια περίθαλψη να αιμορραγεί.

ΠΙΣ: Ανάγκη για προσλήψεις & αύξηση των δαπανών στην υγεία για να κρατήσουμε όρθια την περίθαλψη

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι επισημάνσεις του θεσμικού οργάνου των γιατρών του ΠΙΣ, έρχονται σε μία επίκαιρη στιγμή, την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ φωνάζει εδώ και καιρό για τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε όλο το ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τόσο οι ασθενείς, όσο και οι υγειονομικοί από επαγγελματική εξουθένωση.

Με το θέμα των προσλήψεων, καθώς και με τα θέματα της Νοσοκομειακής Περίθαλψης, ασχολήθηκε ενδελεχώς το Δ.Σ. του ΠΙΣ την περασμένη Παρασκευή, κατά την διάρκεια της συνεδρίασής του, παρουσία μάλιστα του ΓΓ Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου.

Το Νοσοκομειακό Σύστημα βρίσκεται στα όριά του. Διατηρείται όρθιο μέσα από τις φιλότιμες αλλά εξαντλητικές προσπάθειες των Νοσοκομειακών Ιατρών και του λοιπού προσωπικού, επεσήμανε εμφατικά, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος την Παρασκευή, προσθέτοντας ακόμη:

Πρέπει άμεσα να στελεχωθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για να ανοίξουν οι περίπου 150-200 κλειστές κλίνες ΜΕΘ.

Επίσης, πρέπει να αυξηθεί η Δημόσια δαπάνη Υγείας, που βρίσκεται σήμερα στο 4,5% του ΑΕΠ, ενώ το όριο ασφαλείας για κάθε σύστημα υγείας (όπως επανειλημμένως έχει τονίσει ο ΠΙΣ) είναι στο 6% του ΑΕΠ και ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 7%.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ και στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα θα συνεχίζονται, οι Μονάδες ΠΕΔΥ θα λειτουργούν υποτυπωδώς και το κράτος θα αδυνατεί να παράσχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Όλοι οι θεσμικοί φορείς, η Κυβέρνηση, τα Κόμματα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Ιατρικοί Σύλλογοι, πρέπει να αναλάβουμε δράσεις για να κρατήσουμε όρθια τη Δημόσια Περίθαλψη, προκειμένου και οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και ο τουρισμός μας, που είναι πηγή πλούτου για τη χώρα μας, να μην επηρεάζεται.

Διαβάστε ακόμη:

Το ΕΣΥ σε ελεύθερη πτώση: Μόλις 16 γιατροί από 44 μόνιμους σε νοσοκομείο της Πελοποννήσου