ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νέα συγκέντρωση στο υπ. Υγείας από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ - Κεντρικό σύνθημα «έξω οι εργολάβοι»

Νέα συγκέντρωση στο υπ. Υγείας από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ - Κεντρικό σύνθημα «έξω οι εργολάβοι»

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στις 13.30, πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με το σύνθημα «Δεν θα μείνουμε όμηροι των εργολάβων και της κυβέρνησης».

Η συγκέντρωση γίνεται από κοινού με άλλα σωματεία δημόσιων νοσοκομείων (Αττικό, ΚΑΤ, Αγ.Σάββα κ.ά.), επιτροπές αγώνα, τα κλαδικά σωματεία της καθαριότητας, την ΟΕΝΓΕ και το ΕΚΑ. Το ΣΕΝΕ καλεί επίσης όλους τους συναδέλφους στις εργολαβίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ & όλους όσους απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, ΚΕΕΛΠΝΟ) αλλά και τους μόνιμους υγειονομικούς.

Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το Σωματείο «Η ομηρία συνεχίζεται, το ίδιο και η κοροϊδία. Οι εργολάβοι εξακολουθούν ανενόχλητοι να αλωνίζουν στα δημόσια νοσοκομεία, ξεζουμίζοντας τους εργολαβικούς εργάτες, τρομοκρατώντας, απειλώντας, χρωστώντας δεδουλευμένα».

Και συνεχίζει:

«Η απόφαση του Υπουργείου για ατομικές συμβάσεις, στο όνομα της «απαλλαγής από τους εργολάβους», είναι ένα ...πυροτέχνημα, ένα κακοπαιγμένο θέατρο, που ποτέ δεν είχε στόχο να διασφαλίσει τα δικαιώματα των συναδέλφων.
Αν η κυβέρνηση ήθελε, θα έδιωχνε τους εργολάβους "με ένα νόμο και με ένα άρθρο". Θα προσλάμβανε τους εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά, δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Αποδείχτηκε όμως περίτρανα πως η κυβέρνηση δε νοιάζεται για τίποτα άλλο παρά μόνο για το πως θα μειώσει το κόστος αυτών των υπηρεσιών αδιαφορώντας για τους συναδέλφους και τις ανάγκες τους. Από την τρομοκρατία του εργολάβου στα νέα δεσμά των ατομικών συμβάσεων. Αυτός είναι άλλωστε διακηρυγμένος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει προσυπογράψει και αυτή η κυβέρνηση: διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε όλο το Δημόσιο με ταυτόχρονα κάθετη μείωση του μισθολογικού κόστους! Κι αυτό φυσικά αφορά και τους μόνιμους σήμερα συναδέλφους.

Οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα, όλες οι υποσχέσεις της ηγεσίας του υπ. Υγείας είναι στον αέρα, όπως:

α) Η υπογραφή ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου – όπως προβλέπεται κι όπου έχει ήδη πραγματοποιηθεί (πχ σε άλλα νοσοκομεία κι υπηρεσίες) προβλέπει πεπερασμένη διάρκεια (έως 31-12-2017), χωρίς δέσμευση για ανανέωση. Η διάρκεια της σύμβασης μπορεί και να περιορίζεται αν δεν επαρκούν οι πιστώσεις,

β) Χάνονται ο 13ος & 14ος μισθός, ενώ στην πράξη απαγορεύεται η άδεια ασθένειας κι η εγκυμοσύνη. Σημειώνουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων είναι γυναίκες. Μάλιστα, πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ακύρωσε ατομικές συμβάσεις γιατί προέβλεπαν κανονική άδεια...

γ) Η απόλυτη όμως κοροϊδία επιβεβαιώνεται με την αποδοχή από την κυβέρνηση της απόφασης του ΣτΕ που δικαιώνει τους εργολάβους και η παραπομπή στις καλένδες κάθε νέας νομοθετικής ρύθμισης (ο αναπλ. υπουργός Πολάκης είχε υποσχεθεί ότι θα φέρει νέο νόμο μέχρι ... τέλος Αυγούστου για να υπερβεί τα ... νομικά εμπόδια!!!)».

Μόνο με την κλιμάκωση του αγώνα μας θα έχουμε κατακτήσεις, τονίζουν οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό, προσθέτοντας ακόμη:

«Η υπομονή μας εξαντλήθηκε, η αναμονή κι η ανοχή δεν οδηγούν πουθενά!

Με την πίεση που άσκησαν οι κινητοποιήσεις μας - ακόμη και μέσα στο κατακαλόκαιρο - καταφέραμε ν’ αποτρέψουμε απολύσεις, να πληρωθούν δεδουλευμένα, να υποσχεθεί το Υπουργείο μέσω εγκυκλίου ότι θα χορηγείται ετήσια άδεια 24 ημερών. ΟΜΩΣ, ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ: Από τη μια, η γνωστή εργολαβική ασυδοσία, οι απειλές και η απληρωσιά και απ’την άλλη, το ζοφερό μέλλον με τη νέου τύπου εκμετάλλευση των ατομικών συμβάσεων.

Οι συνάδελφοι εργολαβικοί δεν σταμάτησαν στιγμή να προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες τους στο Νοσοκομείο, με αυταπάρνηση! Οι υπηρεσίες αυτές είναι άκρως αναγκαίες και υποχρεωτικές για να λειτουργεί το νοσοκομείο σε μόνιμη βάση. Άρα, μόνιμες θα πρέπει να είναι και οι εργασιακές τους σχέσεις.

Όλοι οι εργολαβικοί εργάτες, οι επικουρικοί, οι συμβασιούχοι γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τεχνικοί, εργαζόμενοι ΚΕΕΛΠΝΟ, νέα παιδιά μαθητευόμενοι του ΟΑΕΔ και σπουδαστές των ΤΕΙ, αλλά και άμισθοι επιστήμονες κάνοντας την πρακτική τους αναλαμβάνουν πόστα που δεν φτάνουν οι μόνιμοι για να καλύψουν».

Το ΣΕΝΕ επαναλμβάνει και απαιτεί για πολλοστή φορά, έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, όχι στην σκλαβιά των ατομικών συμβάσεων, μονιμοποίηση των συναδέλφων εργολαβικών, επικουρικών και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τέλος, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.

BEST OF NETWORK

«Λουκέτο» σε όλη τη χώρα έως τις 15 Μαρτίου; Τα σενάρια για καθολικό lockdown και «κόφτη» στο SMS 6

Ο διπρόσωπος Ερντογάν: «Μαγειρεύει» τον εκλογικό νόμο ενώ «πουλάει» ανθρωπισμό στη Δύση

Νικολάου στο Newsbomb.gr: Εμείς κάνουμε τα πάντα για να ζήσει ο Κουφοντίνας

Κορονοϊός: Πότε θα δούμε υποχώρηση της πανδημίας στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τραγωδία στο Κερατσίνι: Αυτοκτόνησε 15χρονος στο δωμάτιό του - Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ.

Υπόθεση Λιγνάδη: Νέα καταγγελία από τον Ανδρέα Φυλακτού - Πώς γλίτωσε τα χειρότερα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Συνεπιμέλεια: Επιστολή των Ενεργών Μπαμπάδων στον Πρωθυπουργό - «Προστατέψτε τα παιδιά»

Φρεγάτες Belh@rra: Η πρόταση των Γάλλων που τα έχει όλα – Έτσι θα είναι το νέο ελληνικό πλοίο

Υπόθεση Lamaniff: «Είναι κορίτσι της διπλανής πόρτας, όχι αφέντρα» -Τι λέει ο δικηγόρος της 30χρονης

Πάνος Μουζουράκης για σεξουαλική παρενόχληση: Με στιγμάτισε μια εμπειρία στα 14, το είπα στα 23

Survivor: Χαμός στο Twitter με την τούμπα του Τριαντάφυλλου