ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Προσλήψεις υγειονομικών και διετείς συμβάσεις για την καθαριότητα ανακοίνωσε ο Πολάκης

Με συμβάσεις εργασίας διετούς διάρκειας θα αντικαταστήσει τις ατομικές συμβάσεις για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των νοσοκομείων το υπουργείο Υγείας, τις οποίες «πάγωσε» το ΣτΕ τον Αύγουστο, μετά από αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων δύο εταιρειών.

Προσλήψεις υγειονομικών και διετείς συμβάσεις για την καθαριότητα ανακοίνωσε ο Πολάκης

Της Διονυσίας Προκόπη

Η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σε αντιπροσωπεία υγειονομικών και εργολαβικών εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι πραγματοποίησαν σήμερα (28/09/2016) κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα δύο χρόνια, ενώ η διαδικασία πρόσληψης θα γίνεται μέσω ΑΣΕΠ, είπε ο κ. Πολάκης.

Επίσης, ο κ. Πολάκης υποσχέθηκε ότι θα γίνουν 6.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών μέσα στην επόμενη τριετία (από 2.000 γιατρούς κάθε έτος, ξεκινώντας από το 2017). Ειδικά για τα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, θα προκηρυχθούν 1.200 θέσεις νοσηλευτών, το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά στους επικουρικούς γιατρούς, ο κ. Πολάκης δήλωσε πως δεν θα υπάρξει ανανέωση στη θητεία τους. Το πρόβλημα από τις απολύσεις επικουρικών αναμένεται να οξυνθεί τους πρώτους μήνες τους 2017, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς τότε λήγει η θητεία πολλών γιατρών. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε πως τα νοσοκομεία θα μπορούν να ζητούν επικουρικό προσωπικό και ότι θα προβλέπονται οι αντίστοιχες δαπάνες και πιστώσεις. Οι υγειονομικοί, ωστόσο, σημειώνουν ότι δεν προσδιορίζεται ο χρόνος που θα μεσολαβήσει από την απόλυση των επικουρικών μέχρι την αντικατάστασή τους, τη στιγμή που η λειτουργία των νοσοκομείων από άποψη προσωπικού είναι σε οριακό σημείο. Για το θέμα των εργολαβικών εργαζομένων και την τροπολογία του υπουργείου, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι μόνιμη λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί μόνο με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Τέλος, με επιφυλακτικότητα υποδέχτηκαν τις προσλήψεις που εξήγγειλε ο κ. Πολάκης οι υγειονομικοί, τονίζοντας το ενδεχόμενο να πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα «υποσχεσιολογίας».

Πηγή: newsbomb