ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο & η στάση εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ την ερχόμενη Πέμπτη

Η ανάγκη για προσλήψεις προσωπικού στο σύστημα υγείας, η τακτοποίηση των εφημεριών στους γιατρούς, αλλά και η χρηματοδότηση των δομών υγείας αποτελούν τα βασικά σημεία τα οποία προτάσσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί ως αναγκαία και ικανή συνθήκη για να σταθούν όρθιοι τόσο οι ίδιοι όσο και όλο το ΕΣΥ.

 

Το ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο & η στάση εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ την ερχόμενη Πέμπτη

Τα αιτήματα αυτά, αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τους γιατρούς των νοσοκομείων, οι οποίοι πραγματοποιούν στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη 6 Οκτωβρίου από κοινού με σωματεία και άλλων εργαζομένων στο ΕΣΥ από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12 το μεσημέρι.

Αναλυτικά, τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών έχουν ως εξής:

- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των ειδικοτήτων.

- Αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών και επαναφορά των μισθών στα αρχικά επίπεδα.

- Όχι στην κατάργηση του ειδικού μισθολογίου. Να πληρωθούν άμεσα οι δεδουλευμένες εφημερίες.

- Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων.

- Επαρκής χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό

Τι γίνεται με το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο;

Εν τω μεταξύ, αναφορικά με το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Κουτεντάκη, για το ζήτημα αυτό.

Είναι άξιο απορίας, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα των νοσοκομειακών γιατρών, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ενημέρωση από το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ ούτε στις Ενώσεις, ούτε στα μέλη του Γενικού Συμβουλίου για το περιεχόμενο της συζήτησης. Το ίδιο πέπλο μυστηρίου είχε υπάρξει όταν έστειλαν αίτημα συνάντησης προς το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς τότε να ενημερώσουν ούτε τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας!

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ φαίνεται πως εφαρμόζει πλέον τακτική αποσιώπησης σε οιανδήποτε ενημέρωση δεν προσφέρεται για κορώνες, συναγερμούς και αφορμή προκήρυξης κινητοποιήσεων, διότι προφανώς ακυρώνει την ατζέντα των πολιτικών φορέων που εκπροσωπούν.

Εν προκειμένω ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Κουτεντάκης είπε στην ΟΕΝΓΕ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση μισθών στους Νοσοκομειακούς Γιατρούς, ούτε κατάργηση του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου. Μάλιστα έγινε λόγος για πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξουν αυξήσεις μικρής κλίμακας, μιας και οι γιατροί έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες απ΄ όλα τα Ειδικά Μισθολόγια.

Όλα τα παραπάνω είναι ασφαλώς θετικά, ουδόλως όμως συνεπάγονται επανάπαυση του κλάδου. Οφείλουμε, εν όψει μάλιστα της εκδίκασης της προσφυγής μας στο ΣτΕ για αποκατάσταση του Μισθολογίου, να εντείνουμε τις πιέσεις μας και κυρίως ν΄ ανοίξουμε το διάλογο και τη διαπραγμάτευση για επικαιροποίηση της κλαδικής συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει, εκτός από τα μισθολογικά, και δεκάδες εργασιακά ζητήματα ζωτικής σημασίας.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Επιπλέον 4.000 συμβάσεις στην υγεία από χρήματα των τηλεοπτικών αδειών