ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τα βήματα που θα μεταμορφώσουν την Ελλάδα και το σύστημα υγείας σε Διεθνές Κέντρο Αριστείας

Μόνο με μία σειρά συγκεκριμένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων (μεταξύ των οποίων, επέκταση της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, άνοιγμα στις κλινικές μελέτες, και δημιουργία Εθνικού Χάρτη στην βάση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) η Ελλάδα μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα διεθνές κέντρο αριστείας και να καταστήσει βιώσιμο το υγειονομικό της σύστημα για το καλό των ασθενών, των επιχειρήσεων αλλά και της οικονομίας.

Τα βήματα που θα μεταμορφώσουν την Ελλάδα και το σύστημα υγείας σε Διεθνές Κέντρο Αριστείας

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αντώνης Καρόκης, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD Ελλάδας στο e-Health Forum 2016, προσθέτοντας, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να καταστεί άκρως αποδοτικό, ποιοτικό και βιώσιμο, παρά το δυσμενές περιβάλλον και τους ασφυκτικούς περιορισμούς υπό τους οποίους καλείται να λειτουργήσει, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που ήδη διαθέτει – προεξάρχοντος του πλούτου υγειονομικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο αριστείας για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων πραγματικής κλινικής πρακτικής, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην απελευθέρωση σημαντικών επενδύσεων, τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης και την εισροή εσόδων μέχρι και 25 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, τόνισε ο κ. Καρόκης και συνέχισε:

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε προνομιακή θέση, λόγω της λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης το οποίο διασυνδέει 11 εκατομμύρια χρήστες -ασθενείς, παρόχους υγείας, υπηρεσίες- σε μια ενιαία πλατφόρμα, δημιουργώντας ένα τεράστιο όγκο υγειονομικών δεδομένων. Λίγες χώρες στην Ευρώπη έχουν αναπτύξει ένα τόσο προηγμένο και πλούσιο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με υποδομές στο Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.

Με την προσθήκη των κατάλληλων κλινικών δεδομένων, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μπορεί να γίνει ένα από τα καλύτερα «εργαστήρια» επεξεργασίας και παραγωγής πραγματικών δεδομένων για όλες τις κατηγορίες φαρμάκων, προσελκύοντας στη χώρα επενδύσεις για την πραγματοποίηση κλινικών μελετών και ερευνών στον κλάδο της υγείας.

KAPOKIS 0716

Η συστηματοποίηση της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων πραγματικής κλινικής στην Ελλάδα θα λειτουργήσει προς όφελος τόσο των ίδιων των ασθενών όσο και του συστήματος υγείας, διασφαλίζοντας σημαντικούς πόρους για τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας. Στη βάση των τεκμηριωμένων δεδομένων που θα παρέχει θα μπορούν να λαμβάνονται πιο αποτελεσματικές αποφάσεις για τη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών αλλά και τον έλεγχο της υγειονομικής δαπάνης, παραμετροποιώντας κλινικά και κοινωνικά οφέλη και σχέση κόστους και αποτελεσματικότητας.

Η ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνές κέντρο αριστείας με την αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση του ήδη περιορισμένου προϋπολογισμού υγείας, και συνάδει με την απαραίτητη μετάβαση από το ισχύον αδιέξοδο μοντέλο περικοπής δαπανών και επιβολής ποινών σε ένα μοντέλο με επίκεντρο τον ασθενή που στηρίζεται στις συνέργειες, τις στοχευμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις και την ανάπτυξη».

Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Καρόκη, είναι η σύνταξη ενός Εθνικού Χάρτη και στρατηγικής στη βάση της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θεσμικών φορέων, και της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ελλάδα Κέντρο διεξαγωγής Κλινικών Μελετών για το καλό των χρονίως πασχόντων & της οικονομίας

Ξανθός: Να βρούμε ένα σύστημα που να ελέγχει την προκλητή ζήτηση - Χαμηλή η διείσδυση γενοσήμων