ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός για Πολάκη: Έχουμε καλές σχέσεις, αλλά ο καθένας έχει την ιδιοσυγκρασία του...

Ξανθός για Πολάκη: Έχουμε καλές σχέσεις, αλλά ο καθένας έχει την ιδιοσυγκρασία του...

Καίτοι προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες ο υπουργός Υγείας σε σχέση με τον αναπληρωτή του, ωστόσο δεν δίστασε να πει ότι ο καθένας έχει την δική του ιδιοσυγκρασία. «Έχουμε καλές σχέσεις με τον κ. Πολάκη ο καθένας έχει την ιδιοσυγκρασία του, όλοι κρινόμαστε από τον τρόπο που ασκούμε το αξίωμά μας», επεσήμανε ο υπουργός.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ερωτηθείς για τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, ο οποίος δήλωσε «σαφώς ικανοποιημένος από την κατάσταση στην Υγεία», τόνισε την Πέμπτη στον ΣΚΑΙ: «Προφανώς δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος από τη λειτουργία του συστήματος υγείας σήμερα, αλλά η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη», δήλωσε ο υπουργός.

Ο κ. Ξανθός εξήγγειλε αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων των γιατρών και 2.500 προσλήψεις τον Ιανουάριο ώστε να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής. Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ με την πρόσληψη 4.000 εργαζομένων, όπως νοσηλευτές, οι οποίοι θα προσληφθούν με 12μηνη σύμβαση και με πλήρη δικαιώματα εντός Φεβρουαρίου. Όπως διευκρίνησε, οι προσλήψεις θα είναι στοχευμένες με γιατρούς όπως στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ειδικά στα μεγάλα νοσοκομεία. Αντίστοιχη παρέμβαση θα γίνει σε επίπεδο χειρουργείων εξήγησε.

«Γίνονται βήματα σταδιακής βελτίωσης και αναβάθμισης... Αλλάζει το κλίμα» επέμεινε, επικρίνοντας την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για τη δήλωσή της ότι «όποιος δεν έχει χρήματα κινδυνεύει να πεθάνει». «Ήταν απολύτως άστοχο αυτό που είπε η κυρία Γεννηματά», ωστόσο ο κ. Ξανθός, παραδέχθηκε πως υπάρχει ζήτημα αξιοποίησης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας, δήλωσε ότι η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ έχει αναστραφεί, με τις δαπάνες υγείας να ανέρχονται σε 5,1% του ΑΕΠ το 2016, από το 4,7% του ΑΕΠ το 2014. «Το ποσό είναι ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει και την αυξημένη ανάγκη που έχει προκαλέσει και η ιδία η κρίση... Η ανάταξη του συστήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση» υπογράμμισε.

Ανέφερε ακόμη, ότι «Πέρυσι προσλάβαμε 1.300 επικουρικούς γιατρούς και 3.500 προσωπικό γενικότερα για άμεσες ανάγκες και έτσι σταθεροποιήθηκε η κατάσταση.

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen