ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Φουλ οι μηχανές για την ανάπτυξη της ΠΦΥ - Στο β' εξάμηνο σε λειτουργία οι 240 δομές

Φουλ οι μηχανές για την ανάπτυξη της ΠΦΥ - Στο β' εξάμηνο σε λειτουργία οι 240 δομές

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στο δεύτερο εξάμηνο θα αρχίσουν να λειτουργούν οι 240 νέες δομές (δηλαδή οι Τοπικές Μονάδες Υγείας) σε 60 αστικά κέντρα.

Παράλληλα με το εγχείρημα της ΠΦΥ, αναμένεται να προσληφθούν 3.000 περίπου οικογενειακοί γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας, που θα χρηματοδοτηθούν στην αρχική φάση από το ΕΣΠΑ (ΜΔΤ και ΠΕΠ).

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Κόκκινου την Παρασκευή, προσθέτοντας ακόμη τα εξής:

Με την αναδιοργάνωση της ΠΦΥ, με την εφαρμογή ενός σχεδίου αλλαγής στο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου και με στοχευμένες προσλήψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις πολύωρες αναμονές που παρατηρούνται σήμερα στα ΤΕΠ των μεγάλων νοσοκομείων, με συνέπεια την ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και την εργασιακή πίεση στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Το θέμα της ανάπτυξης της ΠΦΥ, η οποία θα μειώσει τους κραδασμούς από την πίεση στο ΕΣΥ, αποτελεί ένα σμαντικό εγχείρημα και προτεραιότητα της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα το θέμα συζητήθηκε ευρέως (μαζί με άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως ΕΦΚΑ, front desks, συμβουλές για δανειολήπτες) στην συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής) την Τετάρτη.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας ενώπιον του Αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη, κάθε Μονάδα θα στελεχώνεται συνολικά από 10μελή διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών Υγείας (οικογενειακό ιατρό, παθολόγο, παιδίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας κοινωνικό λειτουργό και διοικητικό προσωπικό). Παράλληλα, οι Το.Μ.Υ. θα δικτυώνονται με Μονάδες Ψυχικής Υγείας και Μονάδες καταπολέμησης των εξαρτήσεων.

Στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε δημόσιες δομές Υγείας, που βρίσκονται στη «γειτονιά» τους.

Οι Μονάδες αυτές, σε στενή συνεργασία με υφιστάμενες δομές και υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, σύμφωνα μς τον κ. Ξανθό, θα τονώσουν την αίσθηση ασφάλειας των πολιτών, θα καλλιεργήσουν το αίσθημα εγγύτητάς τους στο Σύστημα Υγείας και μεσομακροπρόθεσμα θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της φροντίδας και στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

Οι νέες δομές αποτελούν ένα αποφασιστικό βήμα ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στην κατεύθυνση της προσφοράς υψηλής ποιότητας υπηρεσιών με έμφαση στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, την εξωστρέφεια, τον κοινοτικό προσανατολισμό, την πρόληψη, την αγωγή και προαγωγή υγείας, καθώς και την κατ’ οίκον φροντίδα υγείας, κατέληξε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στην συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ.

BEST OF NETWORK

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Πότε θα γίνει η άρση lockdown -Όταν η κατάσταση ξεφεύγει δύσκολα επανέρχεται

Κορονοϊός: Τραγική κατάσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Πάνω από 1.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Κρούσματα σήμερα: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 562 διασωληνωμένους, 101 θανάτους και 2.135 νέες μολύνσεις

Μητσοτάκης: Αορίστου χρόνου όλοι οι γιατροί των ΜΕΘ

Νέες τουρκικές NAVTEX: Θέλουν να «μπλοκάρουν» ελληνικές ασκήσεις – Απαιτούν αποστρατικοποίηση

Εμβόλιο κορονοϊού: «Κλείδωσε» η συμφωνία της Κομισιόν και με την Moderna

Ξεχάστε τα ρεβεγιόν! Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σπίτια μας με απαγόρευση μετακινήσεων

Κρούσματα σήμερα (24/11): Ο εφιάλτης είναι εδώ - Στερεύουν οι ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα

Χριστουγεννιάτικες αγορές με sms και τη μέθοδο click away - Πώς θα ψωνίσουμε τις γιορτές

Αστεροειδής σε μέγεθος ουρανοξύστη κατευθύνεται προς τη Γη με ταχύτητα 90.000 χλμ. την ώρα

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι βουλευτές που φοράνε πάλι ιατρικές ποδιές λόγω Covid 19