ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ερώτηση Μπαργιώτα στον Ξανθό για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Για εγκατάλειψη του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας κάνει λόγο ο βουλευτής του Ποταμιού Κώστας Μπαργιώτας, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Ερώτηση Μπαργιώτα στον Ξανθό για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Στην ερώτησή του ο κ. Μπαργιώτας αναφέρει τα εξής:

«Ρωτά ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σήμερα και αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη (9/2). Με αναιμικούς προϋπολογισμούς, ειδικά τα μεγάλα νοσοκομεία, είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις βασικές τους υποχρεώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μοναδικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της περιφέρειας του οποίου μειώθηκε ο προϋπολογισμός (από 45 σε 42 και μετά 40 εκ. ευρώ), πάρα την αύξηση των εισαγωγών κατά 10%, είναι αυτό της Λάρισας. Σύμφωνα με το από 31/01/2017 δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» Λάρισας το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας του στις 30/01/2017 εξαιτίας ελλείψεων τόσο σε υλικά όσο και σε προσωπικό.

Στο μικροβιολογικό τμήμα δεν έχει αντιδραστήρια. Μάλιστα, εκκρεμεί παραγγελία από τον Οκτώβριο ανεκτέλεστη. Επιπλέον, το προσωπικό μειώνεται διαρκώς. Η δε κατάσταση στην αιμοδοσία είναι χαοτική και επικίνδυνη. Εδώ και περίπου ένα μήνα, δεν επιτρέπονται οι αιμοληψίες στο Πανεπιστημιακό. Συνεπώς, οι διασταυρώσεις γίνονται στο σταθμό αιμοδοσίας του παλιού Νοσοκομείου και τα αίματα μεταφέρονται από το ένα στο άλλο με το ασθενοφόρο. Η "απόφαση" αυτή γεννά τουλάχιστον απορία, καθώς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας έχει τεράστιες ανάγκες. Την ίδια στιγμή, προσωπικό μετακινείται με αποφάσεις της ΥΠΕ σε μικρότερα ιδρύματα και ΚΥ πάρα τις φοβερές ελλείψεις».