ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Όμηροι του ΕΦΚΑ χιλιάδες υγειονομικοί

Ερώτηση για την απονομή συντάξεων σε υγειονομικούς κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Μπαργιώτας.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Όμηροι του ΕΦΚΑ χιλιάδες υγειονομικοί

Ο ίδιος επικαλείται στοιχεία που δημοσιοποίησαν συνδικαλιστές και σύμφωνα με τα οποία, πάνω από 3500 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ περιμένουν τη σύνταξη για τουλάχιστον δύο χρόνια, καθώς η εκκαθάριση συνεχίζεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Και επειδή δεν έχει εκκαθαριστεί η κύρια σύνταξή τους, καθυστερούν οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ βοήθημα.

Σύμφωνα με το νόμο, η προκαταβολή που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι είναι το μισό του βασικού μισθού που λάμβαναν ως εργαζόμενοι το 2011, ποσό που για τους περισσότερους αντιστοιχεία σε 500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην αναμονή είναι και 850 γιατροί των οποίων τα αιτήματα δεν έχουν εξεταστεί, λόγω μη αποσαφήνισης της διαδικασίας (διαθέτουν δύο ταμεία κύριας ασφάλισης).

Ο βουλευτής ρωτά την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εάν επιβεβαιώνονται τα στοιχεία αυτά, ποιος είναι σήμερα ο ακριβής αριθμός των υπό εκκαθάριση συντάξεων υγειονομικών και γιατρών και γιατί διαιωνίζονται οι εκκρεμότητες.