ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΙΝΑΠ: Ιδού το νέο ΕΣΥ - 17.200 γιατροί μετανάστες & 6.000 κενές θέσεις γιατρών

Πολιτική μείωσης των υγειονομικών με μόνιμη σχέση εργασίας και αύξησης του προσωπικού που εργάζεται ως επικουρικό στα δημόσια νοσοκομεία, ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων, τόνισε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), κατά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

ΕΙΝΑΠ: Ιδού το νέο ΕΣΥ - 17.200 γιατροί μετανάστες & 6.000 κενές θέσεις γιατρών

Ο κ. Κουτσούμπας συζήτησε με το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, με επικεφαλής την πρόεδρο, Ματίνα Παγώνη, την περασμένη Τρίτη.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έθεσαν στον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, την ανάγκη πρόσληψης γιατρών και άλλου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο πρέπει να είναι μόνιμο, με επίσπευση των διαδικασιών κρίσεως, καθώς σήμερα λείπουν 6.000 γιατροί και 25.000 από το υπόλοιπο προσωπικό. Για την πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΕΙΝΑΠ έφερε το γεγονός ότι από τις 2.000 προσλήψεις μόνιμων γιατρών για το 2017 που έχουν εξαγγελθεί, στην πράξη προωθείται η πρόσληψη 756 επικουρικών γιατρών.

Σοβαρό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι το ότι παραμένουν κλειστά 151 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, λόγω έλλειψης προσωπικού με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής για ασθενείς με σοβαρά νοσήματα (π.χ. το καλοκαίρι καθημερινά υπάρχει λίστα αναμονής 75-80 ασθενών).

Αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα λόγω υποστελέχωσης στα ογκολογικά νοσοκομεία, όπως ο Άγιος Σάββας και το Μεταξά, όπου η αναμονή για ακτινοθεραπεία των καρκινοπαθών φθάνει και τους 4 μήνες. Κρίσιμο ζήτημα για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων είναι αυτό της αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης, τονίστηκε.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ανέφερε στον Δημήτρη Κουτσούμπα το πρόβλημα της μετανάστευσης των γιατρών, ειδικευμένων και για απόκτηση ειδικότητας. Συνολικά, υπολογίζεται ότι 17.200 γιατροί έχουν μεταναστεύσει.

Επίσης, η ΕΙΝΑΠ έθεσε και τα προβλήματα του ασφαλιστικού και του ειδικού μισθολογίου των γιατρών. Όπως ανέφεραν οι γιατροί, κέρδισαν με απόφαση του Αρείου Πάγου την επιστροφή των ποσών που έχουν περικοπεί και διεκδικούν να εφαρμοστεί η απόφαση από την κυβέρνηση. Τέλος, τόνισαν τα ζητήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση των γιατρών και τον έλεγχό της από τη φαρμακοβιομηχανία.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα για άμεση ανακούφιση και αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ανάπτυξη των υποδομών και εξασφάλιση συγχρόνου ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων, με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, όμως αυτός ο αγώνας πρέπει να εντάσσεται στην κατεύθυνση των ριζικών αλλαγών στην κοινωνία και την οικονομία οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών στην υγεία.

Πηγή: newsbomb

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ