ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπαργιώτας για το σ/ν της Ψυχικής Υγείας: Με την ΑΕΜΥ δημιουργείται ένα νέο ΚΕΕΛΠΝΟ

«Με την ΑΕΜΥ δημιουργείται ένα νέο ΚΕΕΛΠΝΟ», τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λάρισας Κώστας Μπαργιώτας από το βήμα της Βουλής και ειδικότερα από την συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων χθες Τρίτη, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδριο για την οργάνωση των υπηρεσιών της ψυχικής υγείας και της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Μπαργιώτας για το σ/ν της Ψυχικής Υγείας: Με την ΑΕΜΥ δημιουργείται ένα νέο ΚΕΕΛΠΝΟ

«Στην περίπτωση της ΑΕΜΥ δημιουργείται ένα νέο «μαύρο» ΚΕΕΛΠΝΟ. Αν ο κ. Πολάκης έχει εν μέρει δίκιο, έστω για αυτά που καταγγέλλει κατά καιρούς για το ΚΕΕΛΠΝΟ, εδώ δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο, για να δημιουργηθεί μακροπρόθεσμα ένα νέο. Μιλάμε για αδιαφάνεια, διορισμούς από το «παράθυρο» και διορισμούς που «δύνανται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης σε οποιαδήποτε περίπτωση ανάληψης της συνέχισης λειτουργίας μονάδας ψυχικής υγείας να συνάπτονται απευθείας ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου με φυσικά πρόσωπα» και μάλιστα με απόφαση του Προέδρου, η οποία μετά, αν χρειαστεί, θα επικυρωθεί από το Δ.Σ., ανέφερε χαρακτηριστκά ο κ. Μπαργιώτας, προσθέτοντας:

Επομένως, εκτός του ότι είναι προβληματικό είναι και «φωτογραφία».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο καθεστώς της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και στα προβλήματα που δημιουργεί, επισημαίνοντας ότι «Η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση έχει πολύ συγκεκριμένα προβλήματα στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου, λειτούργησε ως «θερμοκήπιο» διαφθοράς. Ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους διεφθάρη το σύστημα τόσο γρήγορα. Αυτή η άτεγκτη και μονολιθική προσκόλληση σε ένα εργασιακό καθεστώς παντού σε όλο το δημόσιο με όλους τους τρόπους, προφανώς, δεν λύνει τα προβλήματα και δεν απαντάει στις επιμέρους εξαιρέσεις. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει».

Κλείνοντας, ο κ. Μπαργιώτας, αναφέρθηκε στον προβληματικό τρόπο λειτουργίας της ΕΣΑΝ, λέγοντας ότι «Υπάρχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο που πληρώνεται πάνω από 2 χρόνια, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πίεζαν μέσω ερωτήσεων, για να κλείσει η ΕΣΑΝ με την λογική ότι δεν ήθελαν να υπάρχει μέτρηση κόστους στα νοσοκομεία με τον τρόπο που λέει η ΕΣΑΝ. Αν δεν έχουμε, όμως, σκοπό να προχωρήσουμε στα ΚΕΝ, το αν είναι δημόσια, αν έχει και ιδιωτικά κεφάλαια μέσα, αν ο Πρόεδρος ορίζεται από τον Υπουργό ή όχι, δεν έχει σημασία. Αν έχουμε να συζητήσουμε κάτι άλλο για τον τρόπο κοστολόγησης του έργου των νοσοκομείων, αποζημίωση μέσω του ΕΟΠΥΥ κ.λπ. να το συζητήσουμε. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε αυτό, πρέπει να το προχωρήσουμε. Το να συζητάμε για το πώς θα διορίζεται ο Πρόεδρος μιας εταιρείας-φάντασμα, πρακτικά σήμερα, νομίζω ότι είναι πολιτικά προβληματικό και πρέπει τουλάχιστον να δοθούν απαντήσεις για το τι πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα με την ΕΣΑΝ. Αυτό απασχολεί και όχι αν έχει και ιδιωτικά κεφάλαια μέσα ή όχι».

Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας στον κ. Μπαργιώτα ανέφερε «Εμείς, λέμε ότι έχουμε ήδη μνημονιακή υποχρέωση να εφαρμόσουμε σύστημα DRG στη χώρα, δηλαδή, ένα σύστημα κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων. Αυτό, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, όσο και αν ακούγεται απλό. Είναι εξαιρετικά δύσκολη, συμφωνούμε απολύτως και σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης έχει εφαρμοστεί μετά από μακρά περίοδο προσαρμογής και διορθωτικών κινήσεων».