ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ασφαλιστικό: Παραμένει άλυτο λέει ο ΣΕΒ - Τσουνάμι προσφυγών στο ΣτΕ από τον ΠΙΣ

Για τον Ιούνιο μετατέθηκε τελικά η συζήτηση της προσφυγής του ΠΙΣ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης του Ασφαλιστικού, που αφορά στις συντάξεις.

Ασφαλιστικό: Παραμένει άλυτο λέει ο ΣΕΒ - Τσουνάμι προσφυγών στο ΣτΕ από τον ΠΙΣ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η αρχική ημερομηνία συζήτησης, ήταν για τις 7 Απριλίου. Να σημειωθεί, ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι ο πρώτος Επιστημονικός Σύλλογος που προσέφυγε στο ΣτΕ για το Ασφαλιστικό ενώ συνολικά έχει προσφύγει κατά 5 υπουργικών αποφάσεων. Όπως είναι γνωστό, στο ΣτΕ μπορείς να προσφύγεις μόνο κατά υπουργικών αποφάσεων και όχι κατά του Νόμου.

Τον Ιούνιο ωστόσο, αναμένεται να εκδικαστούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ όλες οι προσφυγές (συνολικά από επιστημονικούς φορείς και όλα σχεδόν τα επαγγέλματα) για το θέμα των συντάξεων.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος σε δηλώσεις του στο onMed, εξακολουθεί να εξαπολύει μύδρους για τον Ασφαλιστικό νόμο, ο οποίος όπως αναφέρει είναι αντιπαραγωγικός και φορομπηχτικός, οδηγεί συστηματικά στην μετανάστευση των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, στην ανεργία και στην μαύρη εργασία.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως τονίζει ακόμη, ότι την ώρα που στην Ελλάδα ένας Έλληνας γιατρός φορολογείται με πάνω από 30%, στην Γαλλία, ένας γιατρός με καθαρά εισοδήματα 40.000 ευρώ, καλείται να πληρώσει την εφορία του μόλις με 4.000 ευρώ. Βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας, τονίζει.

Το ασφαλιστικό παραμένει άλυτο λέει ο ΣΕΒ

Για την ... ομίχλη του Ασφαλιστικού, μιλά συχνά πυκνά και ο ΣΕΒ, το κορυφαίο όργανο της Βιομηχανίας. Όπως αναφέρεται στην τελευταία του έκθεση (11 Απριλίου) το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος παραμένει επί της ουσίας άλυτο, καθώς έχουμε υλοποιήσει άλλη μια ημιτελή ασφαλιστική μεταρρύθμιση που περικόπτει τις συντάξεις με οριζόντιο (και αυθαίρετο) τρόπο, διατηρεί απαγορευτικά υψηλές ασφαλιστικές εισφορές χωρίς ανταποδοτικές παροχές και δεν επιτρέπει την ανάπτυξη του 2ου και 3ου ασφαλιστικού πυλώνα όπως γίνεται σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες.

Και ενώ οι περικοπές των συντάξεων και του αφορολόγητου είναι βέβαιες και θα γίνουν το 2019 και το 2020 αντιστοίχως, η χρηματοδότηση των κοινωνικών προγραμμάτων και η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι αβέβαιες, καθώς εξαρτώνται από την υπερκάλυψη, και το βαθμό υπερκάλυψης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 π.μ. του ΑΕΠ. Και σε περίπτωση υστέρησης από τον στόχο, η μείωση του αφορολόγητου θα έρθει ένα χρόνο πιο μπροστά, και θα γίνει μαζί με τις περικοπές συντάξεων το 2019, καταλήγει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτοαπασχολούμενοι, φτώχεια, ανισότητες & δύο χρόνια από την επίσκεψη Τσίπρα στο υπ. Υγείας



ΣΕΒ: Η Ελλάδα χρειάζεται μια Ιατρική Τεχνόπολη και ένα επενδυτικό σοκ