ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπαργιώτας: Να αλλάξει η κουλτούρα των διακομιδών & αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ

Για την απουσία μηχανισμού ελέγχου και αξιολόγησης της αναγκαιότητας διακομιδών, πλωτών διακομιδών και αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ ρωτά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτώντας ακόμη, πόσες διακομιδές γίνονται κατά μέσο όρο ημερησίως, ποιο ήταν το κόστος των διακομιδών τα έτη 2012 -2015 αλλά και ποια τα ληξιπρόθεσμα του φορέα τα εν λόγω έτη.

Μπαργιώτας: Να αλλάξει η κουλτούρα των διακομιδών & αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ

Στις 27/4/2017 συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα την ενημέρωση των μελών της από τον Υπουργό Υγείας σχετικά με το Ε.Κ.Α.Β., αναφέρει ο βουλευτής και συνεχίζει στην ανακοίνωσή του την Παρασκευή:

Στη συζήτηση παρέστησαν τόσο ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β. όσο και ο Αντιπρόεδρος, οι οποίοι ανέφεραν ότι τα σημαντικότερα προβλήματα του ΕΚΑΒ το 2015 ήταν η υποστελέχωση και ο γηρασμένος στόλος οχημάτων και ότι αμφότερα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επίλυσης. Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, υπεραμύνθηκε των νομοθετικών επιλογών της κυβέρνησης (εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, πρόσθετη, ετήσια χρηματοδότηση του ΕΚΑΒ, δυνατότητα του ΕΚΑΒ να συνάπτει συμβάσεις με αεροπορικές ή άλλες εταιρείες μεταφορών για μίσθωση μέσων, ύστερα από έγκριση του Υπουργού Υγείας, στην περίπτωση που τα δικά του μέσα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του).

Ωστόσο, πρόκειται για χρήματα σε «βαρέλι δίχως πάτο», εάν δεν αλλάξει συλλήβδην η κουλτούρα των διακομιδών.

Το βασικό πρόβλημα του ΕΚΑΒ, για το οποίο δεν γίνεται καμία συζήτηση, είναι η παντελής απουσία μηχανισμού ελέγχου και αξιολόγησης της αναγκαιότητας των διακομιδών. Για τις διακομιδές ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από τα νησιά προς τα αστικά κέντρα και από την επαρχία προς τα μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία κανείς στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει, εάν όντως ήταν αναγκαίες, εάν έπρεπε να γίνουν με πλωτό ή εναέριο μέσο, εάν το κόστος των διακομιδών είναι μεγαλύτερο από την πρόσληψη ενός ειδικού κοκ. Και παρά τον πακτωλό χρημάτων που έχουν δαπανηθεί για τηλεϊατρική και επικοινωνία των νοσοκομείων απομακρυσμένων νησιών με το κέντρο, δεν λειτουργεί αποτελεσματικά κανένα σύστημα, με αποτέλεσμα πολλές διακομιδές να γίνονται λόγω ευθυνοφοβίας ή ελλιπούς εκπαίδευσης και απουσίας υποστήριξης από το κέντρο.

Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς:

1) Θα υπάρξει σύστημα ελέγχου και αξιολόγησης με αντικειμενικά κριτήρια της αναγκαιότητας των διακομιδών, των πλωτών διακομιδών και των αεροδιακομιδών; 2) Θα υπάρξει πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαίδευσης του προσωπικού του ΕΚΑΒ και του ΕΣΥ, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος των μη αναγκαίων διακομιδών, πλωτών διακομιδών και αεροδιακομιδών; 3) Θα υπάρξει ενεργοποίηση, και όπου απαιτείται συντονισμός και βελτίωση, των συστημάτων τηλεϊατρικής; Επίσης, ζητά να προσκομιστούν στοιχεία για την τελευταία πενταετία που να απαντούν στα κάτωθι:

1. Πόσες διακομιδές, πλωτές διακομιδές και αεροδιακομιδές έγιναν κατ’ έτος μεταξύ 2012-2016;

2. Πόσες διακομιδές γίνονται κατά μέσο όρο ημερησίως;

3. Σε πόσες περιπτώσεις διακομιδών, πλωτών διακομιδών και αεροδιακομιδών υπήρξε εισαγωγή σε ΜΑΦ και ΜΕΘ κατ’ έτος μεταξύ 2012-2016;

4. Ποιο είναι το κόστος των διακομιδών, των πλωτών διακομιδών και των αεροδιακομιδών κατ’ έτος μεταξύ 2012-2016;

5. Ποιο είναι το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΚΑΒ κατ’ έτος από το 2012 έως το 2016; Πόσα έχουν αποπληρωθεί;