ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Αυτές είναι οι πραγματικές προσλήψεις της κυβέρνησης - 7.000 λιγότεροι άνθρωποι στο ΕΣΥ

Νέο ράπισμα κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με φόντο τις προσλήψεις που δεν έγιναν, σε αντίθεση με τα ρουσφέτια που έγιναν σε αφθονία, επιχειρεί σήμερα Πέμπτη η ΠΟΕΔΗΝ.

ΠΟΕΔΗΝ: Αυτές είναι οι πραγματικές προσλήψεις της κυβέρνησης - 7.000 λιγότεροι άνθρωποι στο ΕΣΥ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Σε μία μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε αναφορικά με τις προσλήψεις των νοσοκομείων, η ΠΟΕΔΗΝ, χτυπά την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι στα Δημόσια Νοσοκομεία επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μειώθηκαν κατά 7.023, ενώ οι τηλεπροσλήψεις στα Νοσοκομεία έφθασαν τα 8.591 ψέματα της κυβέρνησης.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

Οι 8.591 προσλήψεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι τελικά 2.086 μόνιμοι και 3.827 με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Οι μόνιμοι υπάλληλοι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ των Νοσοκομείων λιγόστεψαν κατά 7.023 (2.000 Ιατροί και 5.023 Νοσηλευτές και Λοιπό Προσωπικό). Προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης υπήρχαν στα Νοσοκομεία καθόλα τα Μνημονιακά έτη σε αντίστοιχο αριθμό της σημερινής κυβέρνησης.

Και συνεχίζει:

«Αυτά είναι τα κατορθώματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι λιγοστές και οι αποχωρήσεις χιλιάδες. Έχουμε να κάνουμε με απίθανη κυβέρνηση. Μιλάει μόνο για τις προσλήψεις τις οποίες πολλαπλασιάζει και καθόλου για τις αποχωρήσεις. Αποχωρήσεις όχι μόνο λόγω συνταξιοδότησης ή ιδία βουλήσει, αλλά με ρουσφετολογικές Μετατάξεις, Αποσπάσεις ή Μετακινήσεις.

- Το ΕΚΑΒ, τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας κατέρρευσαν. Κινδυνεύουν οι ασθενείς

- Στοιχεία ρουσφετολογικών μετατάξεων – μετακινήσεων σε αλλότρια καθήκοντα

- Μετακινήσεις Νοσηλευτικού και Λοιπού Προσωπικού σε Βουλευτές

- Τα Νοσοκομεία πληρώνουν και τις υπερωρίες για να κάνουν τα ρουσφέτια των Βουλευτών. Και μετά δεν φτάνουν τα χρήματα να πληρωθούν οι νύκτες και οι αργίες του προσωπικού. Σε πολλά Νοσοκομεία οφείλονται δεδουλευμένα πέντε μηνών.

- Στο Γ.Ν. Λειβαδιάς με απόφαση της Διοικήτριας έχουμε μετακίνηση Νοσηλευτή σε γιατρό (συνταγογραφεί)!!! Και η Μ.Τ.Ν. έμεινε χωρίς Νοσηλευτές!!!

- Λιγότερα Ασθενοφόρα στους δρόμους επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

- Αφού η κυβέρνηση προσέλαβε χιλιάδες Νοσηλευτές γιατί δεν χορηγεί τα χρωστούμενα ρεπό και τις άδειες που οφείλει, τα οποία ξεπερνούν τις 800.000 ημέρες.

- Το προσωπικό μειώνεται αλλά τα ρουσφέτια συνεχίζονται. Χάνονται οι ασθενείς λόγω έλλειψης Ιατρών και Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Οι γιατροί φεύγουν από τη Σαντορίνη εξαιτίας των ακριβών ενοικίων

Επικαλούνται τις προσλήψεις της ΑΕΜΥ Α.Ε. στο Νοσοκομείο Σαντορίνης που έρχονται και φεύγουν, λόγω των πενιχρών μισθών και των ακριβών ενοικίων. Πολλοί που παραμένουν αναγκάζονται να κατοικούν στο κοινόβιο του Κέντρου Υγείας.

Στο Νοσοκομείο Σαντορίνης εργάζονται 130 με συμβάσεις 1 έτους που λήγουν εντός των επομένων δύο μηνών με δικαίωμα ανανέωσης ενός έτους ακόμη από την ΑΕΜΥ Α.Ε. που κανείς δεν ξέρει αν ανανεωθούν. Λένε ότι θα προκηρύξουν αντίστοιχες θέσεις Αορίστου Χρόνου, απολύοντας τους σημερινούς εργαζόμενους.

Και ξαφνικά, ανακάλυψαν τον ΟΑΕΔ

Επικαλούνται προσωπικό με Προγράμματα ΟΑΕΔ για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ενός έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ που χορηγεί την μισθοδοσία σήμερα μισθοδοτούνται μόνο 2.000 και όχι 3.000 που λέει η κυβέρνηση. Με τα εν λόγω προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, προσλήφθηκαν άσχετες ειδικότητες, που αδυνατούν οι περισσότεροι να βοηθήσουν επειδή αντιμετωπίζουν οι ίδιοι προβλήματα υγείας λόγω ηλικίας.

Δεκάδες παραιτούνται καθημερινά και αναζητούνται οι αναπληρωματικοί τους από τις λίστες του ΟΑΕΔ.
Παραιτούνται επειδή δεν πληρώνονται στην ώρα τους. Σε κάποια Νοσοκομεία τους οφείλονται μισθοί πέντε μηνών. Επίσης όλα τα Νοσοκομεία τους οφείλουν αργίες και τα νύκτες πέντε μηνών. Πως να αντέξουν οικονομικά;

Αθροίζουν προσλήψεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ

Επικαλούνται προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ενός έτους, που ήδη έληξαν οι συμβάσεις τους και αποχώρησαν από τα Νοσοκομεία.
Αθροίζουν προσλήψεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ με σύμβαση έργου για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό τους ή έχουν λήξει οι συμβάσεις τους (πχ 50 διασώστες του ΕΚΑΒ από τα νησιά και δεκάδες Νοσηλευτές).

Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το μόνιμο προσωπικό των Νοσοκομείων με ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΣΥΝΕΤ (πληροφοριακό σύστημα Υπουργείου Υγείας) μειώθηκε κατά 7.023 (συνταξιοδοτήσεις, αποχωρήσεις, μετατάξεις, αποσπάσεις, μετακινήσεις).
Η μείωση στους υπαλλήλους της Νοσηλευτικής, της Διοικητικής και της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι 5023 και στους γιατρούς του ΕΣΥ η μείωση είναι 2.000 (συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις).

Ποιες είναι οι πραγματικές προσλήψεις της κυβέρνησης

Οι πραγματικές προσλήψεις της κυβέρνησης στο κομμάτι της υγείας, είναι οι εξής:

- 200 Μόνιμοι γιατροί από παλαιές προκηρύξεις προπροηγούμενων κυβερνήσεων

- 100 Μόνιμοι γιατροί από νέες προκηρύξεις

- 700 Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό από προκηρύξεις 4Κ και 5Κ (προπροηγούμενων κυβερνήσεων)

- Καμία πρόσληψη από κυλιόμενους πίνακες από μεταγενέστερες προκηρύξεις.

- 186 Διασώστες ΕΚΑΒ από την προκήρυξη 7Κ/2014 (προπροηγούμενης κυβέρνησης). Αποχώρησαν προς συνταξιοδότηση 100 διασώστες (70 από ΕΚΑΒ και 30 από τα Κέντρα Υγείας) και 100 διασώστες μετακινήθηκαν σε διοικητικές θέσεις του ΕΚΑΒ για ρουσφετολογικούς λόγους.

- 900 Διοικητικοί Υπάλληλοι. ΑΣΕΠ 98 (επιτυχόντες του διαγωνισμού 1998). Οι εν λόγω Διοικητικοί Υπάλληλοι προσλήφθηκαν με απόφαση του ΣτΕ. «Δεν ήταν επίτευγμα της κυβέρνησης. Ασφαλώς και χρειάζονται οι Διοικητικοί Υπάλληλοι στα Νοσοκομεία, αλλά δεν φοράνε άσπρες μπλούζες», τονίζει η Ομοσπονδία.

Από την ημέρα που ήρθαν οι Διοικητικοί Υπάλληλοι στα Νοσοκομεία 300 βρίσκονται σε διαδικασία φυγής σε άλλους φορείς του Υπουργείου Υγείας ή σε άλλα Υπουργεία

- 130 ΑΕΜΥ Α.Ε. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ που λήγουν οσονούπω οι συμβάσεις. Το Νοσοκομείο έχει τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Οι γιατροί προσέφυγαν στην Εισαγγελία Νάξου καταδεικνύοντας τις επικίνδυνες συνθήκες Νοσηλείας

- 2.000 τόσοι μισθοδοτούνται σήμερα από τον ΟΑΕΔ για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας με ένα έτος σύμβασης
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βρήκε τον θεσμό των stage από προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεκάδες παραιτούνται καθημερινά.

- 267 Ιατρούς και Νοσηλευτές μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ από 500 που υπηρετούσαν διαχρονικά.

- 200 υπάλληλοι με συμβάσεις έργου μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για την προσφυγική κρίση με κοινοτικά κονδύλια. Φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον, είτε γιατί δεν βγαίνουν οικονομικά, είτε γιατί έληξαν οι συμβάσεις τους. Απέμειναν μόνο 110 που λήγουν συμβάσεις εντός του διμήνου και θα απολυθούν.

- Επικουρικοί ιατροί 900

- Επικουρικό προσωπικό πλην ιατρών 420.