ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια που κατατέθηκε στη Βουλή

Κατατέθηκε στη Βουλή, προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφιστεί τις προσεχείς ημέρες, το σχέδιο νόμου «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου υγείας και άλλες διατάξεις».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια που κατατέθηκε στη Βουλή

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται η παράταση της θητείας των επικουρικών στις μονάδες υγείας μέχρι τέλος του 2018, ενώ στις διατάξεις του ν/σ υπάρχουν ρυθμίσεις για την κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ της νοσηλείας Ελλήνων της διασποράς στις χώρες όπου διαμένουν.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται:

1) Το νέο θεσμικό πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με την ίδρυση 240 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 75 αστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

2) Η διαγραφή των χρεών στις εφορίες των ανασφάλιστων πολιτών που νοσηλεύτηκαν στα δημόσια νοσοκομεία, πριν την εφαρμογή του μέτρου της δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης στους ανασφάλιστους.

3) Η ίδρυση του νοσοκομείου Καρπάθου.

4) Η σύσταση 465 θέσεων για τα Τμήματα Επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεια όλης της χώρας που θα προκηρυχθούν αμέσως μετά την ψήφισή του.

5) Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

6) Η δυνατότητα δωρεάν ανταλλαγής ακίνητης περιουσίας ανάμεσα σε ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ για εξοικονόμηση πόρων.

7) Κίνητρα για το νοσοκομείο Σαντορίνης, ρυθμίσεις για τους αγροτικούς γιατρούς των ειδικευόμενων και εξειδικευόμενων γιατρών.

8) Η σύσταση νομικού προσώπου για τους οπτικούς ώστε να κάνουν συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

9) Ρυθμίσεις για τη νοσηλεία Ελλήνων της διασποράς στις χώρες που κατοικούν προκειμένου να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

10) Ο νέος οργανισμός λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), ρυθμίσεις για το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΑ και κίνητρο απόδοσης για τους εργαζόμενους του ΕΟΦ.

11) Η παράταση θητείας επικουρικού προσωπικού, επικουρικών γιατρών έως 31/12/18, δυνατότητα μετατάξεων στους διορισθέντες από το ΑΣΕΠ έτους 1998 στην υγεία (σε υπουργική τροπολογία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ