ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κλείνουν τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας και ευνοούν τις Κλινικές: Σοβαρές καταγγελίες της ΠΕΜΗΝ

Επιλεκτική, τιμωρητική και ύποπτη αντιμετώπιση έναντι των κλινικών, έχουν οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) από την ελληνική Πολιτεία, καθώς με το τελευταίο νομοσχέδιο υπό ψήφιση, δίνεται μόλις ένα έτος διορία για να συμμορφωθούν σε νέα δεδομένα.

Κλείνουν τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας και ευνοούν τις Κλινικές: Σοβαρές καταγγελίες της ΠΕΜΗΝ

Τα παραπάνω αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, «να αποσύρει τις διατάξεις και να σκεφτεί ποιο είναι το συμφέρον των πολιτών και ποιες θα είναι οι πολιτικές συνέπειες της επιλεκτικής εύνοιάς της προς τους κλινικάρχες».

«Ο λαός έχει μνήμη», σχολιάζει με νόημα η Ένωση, καταθέτοντας ακόμη τα εξής:

«Σε αντίστοιχη περίπτωση, οι κλινικές είχαν 20 χρόνια περιθώριο! Κι αν λάβουμε υπόψη ότι ο κάθε ιδιοκτήτης ΜΗΝ έχει επενδύσει εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία της Μονάδας του, είναι απορίας άξιο πώς περιμένουν οι κυβερνώντες να γίνουν αλλαγές σε κτιριακές υποδομές μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Οι Μονάδες που λειτουργούν τώρα είναι πάνω από 35 και έχουν επενδύσει χρήματα συνολικής αξίας άνω των 210 εκατ. ευρώ!
Στα 4 χρόνια λειτουργίας τους μόνο οι Οφθαλμολογικές ΜΗΝ έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 30.000 καταρράκτες και 5000 υαλοειδεκτομές με συνολικό κέρδος για το κράτος 16.500.000 ευρώ που θα δαπανούσε για τις αντίστοιχες επεμβάσεις σε ΚΕΝ στις Ιδιωτικέ Κλινικές».

Το ΔΣ της ΠΕΜΗΝ, αναρωτιέται ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω και φωτογραφίζουν τους κραταιούς κλινικάρχες της Αθήνας που δεν θέλουν να λειτουργούν ΜΗΝ για ευνόητους λόγους.

«Αυτό που συμβαίνει με τις ΜΗΝ σήμερα, είναι η ισχύς της υπουργικής απόφασης Μάκη Βορίδη που τι είναι; Πρόκειται για την ακριβή μετάφραση των προδιαγραφών που ισχύουν στην Γερμανία για τις ΜΗΝ (όπου έχουν θεσπιστεί τα πιο αυστηρά κριτήρια για την ασφάλεια των ασθενών), τις οποίες μετέφρασαν στην Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα και τις μετουσίωσαν σε ελληνικές προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας. Πάνω σε αυτές στηρίχτηκαν οι κτιριακές υποδομές και τα λοιπά δεδομένα λειτουργίας τους», υπογραμμίζει η Ένωση και προσθέτει:

Τι συμβαίνει τώρα;

«Το άρθρο 33 του ν.4025/2011 τροποποιήθηκε με τον μνημονιακό νόμο 4252/2014 πρώτο άρθρο παρ.Ι υποπαργρ.Ι.1.Δεν αναφέρεται όμως στο κατατεθέν νομοσχέδιο η τροποποίησή του. Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί (διαφορετικά, θα καταπέσει στα ευρωπαϊκά Δικαστήρια με προηγούμενη διαδικασία ελέγχου από την ευρωπαϊκή επιτροπή αρμόδια για την τήρηση της ενωσιακής νομοθεσίας).

Με το νομοσχέδιο ορίζεται η ΜΗΝ ως η Μονάδα στην οποία μπορεί να διενεργούνται όχι μόνο οι πράξεις με τοπική αναισθησία και ημερήσια νοσηλεία, αλλά και με γενική και περιοχική αναισθησία, πράξεις δηλαδή που διενεργούνται μόνο με κλειστή νοσηλεία και όχι ημερήσια νοσηλεία ανήκουν στην δευτεροβάθμια περίθαλψη (κλινικές και νοσοκομεία-κλειστή νοσηλεία). Ενώ -ως τώρα- όλες οι ΜΗΝ, με βάση τις επιταγές της ιατρικής επιστήμης διενεργούν πράξεις μόνο με τοπική αναισθησία και ημερήσια νοσηλεία, τώρα στις ΜΗΝ μόνο των γενικών κλινικών, όπως και των νοσοκομείων, μπαίνουν και οι πράξεις με γενική ραχιαία και επισκληρίδιο!!!!.

Με τη ρύθμιση οδηγούμαστε και πάλι στη διενέργεια των πράξεων με τιμολόγια φαινόμενου κλειστής νοσηλείας. Τελικά οι κλινικές ποιες πράξεις θα διενεργούν με κλειστή νοσηλεία και ποιες με ημερήσια;
Από την άλλη πλευρά, στις κλινικές επιτρέπεται να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ενώ στις Ιδιωτικές ΜΗΝ ΟΧΙ. Συνεπώς δημιουργείται περαιτέρω στρεβλός και άνισος ανταγωνισμός μεταξύ των κλινικών και ιδιωτικών ΜΗΝ.

Απαγορεύεται στις ΜΗΝ να υπάρχει πάνω από μία ειδικότητα ενώ ήδη λειτουργούν μικτές, αυτό αντίκειται ευθέως στο νόμο 3919 (απελευθέρωση επαγγελμάτων) και στο Σύνταγμα.

Απαγορεύεται στις ΜΗΝ η συστέγαση με Ιδιωτικό ιατρείο δηλαδή ένας γιατρός που έχει ξοδέψει εκατομμύρια και έχει ακίνητο πάνω από 350 τμ τον στέλνει να πάει να βρει άλλο χώρο για να εξετάζει τους ασθενείς του ενώ οι γιατροί κλινικάρχες ή συνεργάτες εξετάζουν ελεύθερα μέσα στις κλινικές.

Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη για εκ νέου τεχνικές προδιαγραφές με ΥΑ και με ειδική αναφορά για πολεοδομικά θέματα όπως χρήση γης, χρήση κτιρίου ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΟΝΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ 12 ΜΗΝΕΣ..! Δηλαδή μετά από 4 χρόνια λειτουργίας των ΜΗΝ και ειδικά αυτών που είχαν διατηρήσει την ίδια χρήση κτιρίου και όχι κτίριο υγεία-πρόνοια. Επενδύσεις 210 εκατομμυρίων ευρώ οι οποίες δεν μεταφέρονται...) ζητείται προσαρμογή σε 12 μήνες...».

Διαβάστε ακόμη:

Απάντηση Πολάκη για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

Γιατί η Περιφέρεια Αττικής δεν αδειοδοτεί τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας; Ποια συμφέροντα στηρίζει;