ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Βορίδης και Σαλμάς στην εξεταστική για το «πάρτι» στην Υγεία στο τέλος Αυγούστου

Η υπερτιμολόγηση των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων θα μπει στο τραπέζι της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, η οποία διερευνά το «πάρτι» στο χώρο της Υγείας (από το 1997 έως το 2014) με την έναρξη του δεύτερου κύκλου των εργασιών στο τέλος Αυγούστου.

Βορίδης και Σαλμάς στην εξεταστική για το «πάρτι» στην Υγεία στο τέλος Αυγούστου

Η υπόθεση αφορά την τέλεση πράξεων κοστολόγησης των συγκεκριμένων εξετάσεων βάσει νομοθετικής πρωτοβουλίας της προηγούμενης κυβέρνησης (Δεκέμβριος 2014) και καθιστά «υπόλογους» έναντι των μελών της επιτροπής δύο «γαλάζια» στελέχη, τον τότε υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη και τον βουλευτή Μάριο Σαλμά.

Ο κ. Βορίδης καλείται να δώσει εξηγήσεις γιατί η απόφαση που εκδόθηκε επί υπουργίας του όριζε την τιμή αποζημίωσης της αρθροσκόπησης στα 1.500 ευρώ, χωρίς ταυτόχρονα να κοστολογεί την αντίστοιχη διαγνωστική εξέταση, με αποτέλεσμα γιατροί και διαγνωστικά κέντρα να κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι την ασάφεια του νόμου.

Η δικογραφία που έχουν στη διάθεσή τους τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής εγείρει ζήτημα ευθυνών για τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υφυπουργό Υγείας, χειρουργό-ορθοπεδικό Μάριο Σαλμά, ο οποίος φέρεται να διεκπεραίωσε 550 αρθροσκοπήσεις στο ιατρείο του σε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο.

Όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων της δικογραφίας για τις αρθροσκοπήσεις, η επιτροπή θα ασχοληθεί με την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis.