ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εξεταστική για την Υγεία: Τέλος του μήνα καταθέτουν Πολάκης & Άδωνις για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Με τις καταθέσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, στο τέλος Ιανουαρίου, ολοκληρώνεται η έρευνα για το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εξεταστική για την Υγεία: Τέλος του μήνα καταθέτουν Πολάκης & Άδωνις για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Αυτό αποφάσισε χθες Τετάρτη η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, στην πρώτη συνεδρίασή της για το 2018.

Επίσης, με εισήγηση του προέδρου της Αντώνη Μπαλωμενάκη, αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από την ολομέλεια νέα παράταση των εργασιών της μέχρι τις 20 Απριλίου, καθώς μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για το ΚΕΕΛΠΝΟ θα ανοίξει το κεφάλαιο της Novartis.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, εξετάστηκε ως μάρτυρας ο κ. Γιάννης Πιερουτσάκος, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2009. Ο κ. Πιερουτσάκος, υποστήριξε ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ προσέφερε τεράστιες υπηρεσίες στην πατρίδα».

Ερωτηθείς από τον εισηγητή της πλειοψηφίας Σπύρο Λάππα σχετικά με τα δάνεια που είχαν ληφθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ επί ημερών του, ο κ. Πιερουτσάκος ισχυρίστηκε ότι «η διετία 2007-2009 ήταν πολύ δύσκολη από πλευράς επιδημιών και έπρεπε, με κάθε τρόπο, να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός». Ο κ. Πιερουτσάκος στην κατάθεσή του δήλωσε επίσης ότι ήταν ο μόνος που εξασφάλισε χορηγίες 5 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ και πρόσθεσε:« Επί δικής μου προεδρίας δεν υπήρξε χάος εγώ πήγα να φτιάξω ένα ΚΕΕΛΠΝΟ που ήταν έτοιμο να καταρρεύσει».

Ερωτηθείς για το κτίριο, ο κ.Πιερουτσάκος υποστήριξε ότι οι προδιαγραφές ήταν τέτοιες, καθώς «δεν προοριζόταν μόνο για το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά για την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας» και στην ερώτηση «αν ήταν φωτογραφική η προκήρυξη;» απάντησε κατηγορηματικά «όχι», λέγοντας: «δεν έχει φωτογραφικό χαρακτήρα. Το θέμα το χειρίστηκε ο κ. Αβραμόπουλος με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας που είχε συγκεκριμένες προδιαγραφές. Όταν ήλθε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου το θεώρησε ασύμφορο και το έκοψε και τελικά πήγε ή στη Ρωσία ή στη Βουλγαρία».

Για τα φερόμενα ως «εικονικά τιμολόγια» για τα οποία ελέγχεται η περίοδος 2007-2009, ο κ.Πιερουστάκος απάντησε «εγώ δεν είμαι εμπλεκόμενος αλλά πρέπει να υποστηρίζεις τους συνεργάτες σου και να μην τους αφήσεις στο έλεος του Θεού. Διάβασα σε ένα σημείο ότι αυτή η εταιρεία δεν είχε έδρα. Είχε και έδρα και δραστηριότητα και το ΣΔΟΕ έχει όλα τα χαρτιά. Άλλωστε, για να πληρωθεί κάποιος θέλει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα που τις είχε η συγκεκριμένη εταιρεία».

Δίνοντας περαιτέρω διευκρινήσεις ο κ. Πιερουτσάκος σημείωσε ότι «το 95% των τιμολογίων ήταν για τη γρίπη και για ενημέρωση του κοινού μέσω ενός τετράπτυχου φυλλαδίου. Για το λόγο αυτόν ζητήσαμε από την εταιρεία να τυπώσει και να διανέμει τα φυλλάδια», ενώ ισχυρίστηκε ότι «όλα ήταν σε γνώση του υπουργού κ. Αβραμόπουλου».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Πιερουτσάκος υποστήριξε ότι «όλα τα αποδεικτικά στοιχεία υπήρχαν στα λογιστήρια του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά από τις μετέπειτα επιδρομές χάθηκαν» και ζήτησε από την Επιτροπή «να βρεθούν».

Τέλος, ένταση επικράτησε όταν ο κ. Πιερουτσάκος εξανέστη στην ερώτηση από τον κ. Λάππα «αν είχε συναλλαγή με το ΚΕΕΛΠΝΟ ο γιός του» και απάντησε ότι ουδέποτε διόρισε το γιο του σε καμία θέση, αντίθετα «συμμετείχε ως κάτοχος εταιρείας που προμήθευε νερά, σε διαγωνισμό».

Κατά τη έναρξη της συνεδρίασης ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης, αναφέρθηκε στον πρόσφατα εκλιπόντα δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ Βασίλη Μπεσκένη, ζητώντας από τα μέλη της Επιτροπής «να είναι προσεκτικοί όταν αναφέρονται σε πρόσωπα, καθώς για το πρόσωπο του δημοσιογράφου είχαν γίνει εντός της Επιτροπής πολλές και άδικες αναφορές». Χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, ανέφερε ότι ακόμα και στην τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής, «λίγες μέρες πριν το θάνατό του, είχε έλθει στην Επιτροπή ένα έγγραφο του υπουργείου Υγείας σχετικά με υπερωρίες που φερόταν ότι είχε εισπράξει ο δημοσιογράφος χωρί ωστόσο, να διευκρινίζεται το εργασιακό καθεστώς του Βασίλη Μπεσκένη στο υπουργείο Υγείας, καθώς ουδεμία σχέση είχε με το ΚΕΕΛΠΝΟ γιατί είχε σύμβαση ως συνεργάτης στο γραφείο του τότε υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη». Ο Νότης Μηταράκης τελειώνοντας την τοποθέτησή του έκανε λόγο για «λυπηρό γεγονός», καλώντας όλο το Σώμα να «αναλογιστεί τα λόγια και τις πράξεις του».

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, χαρακτήρισε «ατυχή την τοποθέτηση του κ. Μηταράκη», λέγοντας ότι «ουδείς από την Επιτροπή στοχοποίησε τον δημοσιογράφο» και έκανε λόγο για «λάθος σε ένα τραγικό γεγονός να επιχειρούνται να δημιουργηθούν εντυπώσεις».

Διαβάστε ακόμη:

Βίαιη προσαγωγή του πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε η Εξεταστική για την ΥγείαΔιαξιφισμοί στην Εξεταστική για την Υγεία: Αποχώρηση Μηταράκη-Γεωργαντά