ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Φωτήλας: Οι ΤΟΜΥ στα «αζήτητα» από τους ιατρούς;

Φωτήλας: Οι ΤΟΜΥ στα «αζήτητα» από τους ιατρούς;

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Ιάσονας Φωτήλας, σχετικά με τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από τους ιατρούς για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Σύμφωνα με τον κ. Φωτήλα, οι ΤΟΜΥ, τις οποίες χαρακτήρισε «ναυαρχίδα των “αριστερών” μεταρρυθμίσεων στον εγκαταλελειμμένο χώρο της υγείας», φαίνεται να εξελίσσονται σε αποτυχία, καθώς μία μέρα πριν τη λήξη της αρχικής προθεσμίας κατάθεσης αιτήσεων στελέχωσής τους, αυτή ανανεώθηκε μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου και αυτό λόγω του χαμηλού ενδιαφέροντος που επέδειξαν οι γιατροί.

Επίσης, ανέφερε ο αναπληρωτής τομεάρχης, υπήρξαν καταγγελίες γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΠΥ ότι δέχονται μεγάλες πιέσεις από κομματικά στελέχη της συγκυβέρνησης να κλείσουν τα ιατρεία τους και να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις για τις ΤΟΜΥ, αλλιώς «απειλούνται» και με διακοπή της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΠΥ.

«Για τον λόγο αυτόν, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός ποιος είναι ο συνολικός αριθμός αιτήσεων από ιατρούς και πώς αυτές κατανέμονται ανά ειδικότητα και ανά περιοχές, καθώς και εάν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για την περίπτωση που οι αιτήσεις δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των ΤΟΜΥ. Επιπλέον, εάν αληθεύουν οι καταγγελίες των ιατρών και τα “σενάρια” για λήψη καταναγκαστικών μέτρων επιστράτευσης των ιατρών ώστε να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για την ΠΦΥ».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Οι ΤΟΜΥ στα «αζήτητα» από τους ιατρούς;

Σε αποτυχία φαίνεται ότι εξελίσσεται η ναυαρχίδα των «αριστερών» μεταρρυθμίσεων στον εγκαταλελειμμένο χώρο της υγείας, οι ΤΟΜΥ. Η Νέα Δημοκρατία από την αρχή είχε επισημάνει τα προβλήματα για την υλοποίηση του εν λόγω εγχειρήματος και για τον λόγο αυτόν είχε δηλώσει την αντίθεσή της.

Η αρχική προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων στελέχωσης των ΤΟΜΥ έληγε στις 25 Αυγούστου και μία μέρα πριν τη λήξη ανανεώθηκε μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πηγές από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, το ενδιαφέρον και οι αιτήσεις των ιατρών είναι ελάχιστες. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μέχρι τις 25 Αυγούστου για τις 195 προκηρυγμένες θέσεις της Αθήνας εκδηλώθηκε ενδιαφέρον μόνο από 41 γιατρούς, για τις 115 θέσεις της Θεσσαλονίκης υπήρξε ενδιαφέρον μόνο για τις 50, για τις 50 θέσεις της Πάτρας μόνο για τις 14. Και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου είναι σχεδόν μηδαμινό.

Επίσης, υπήρξαν καταγγελίες γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΠΥ ότι δέχονται μεγάλες πιέσεις από κομματικά στελέχη της συγκυβέρνησης να κλείσουν τα ιατρεία τους και να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις για τις ΤΟΜΥ αλλιώς «απειλούνται» και με διακοπή της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΠΥ.

Δεδομένων των προεκτεθέντων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που έχει υποβληθεί από ιατρούς για στελέχωση των ΤΟΜΥ; Πώς κατανέμονται οι αιτήσεις ανά ειδικότητα και ανά περιοχές; Υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για την περίπτωση που οι αιτήσεις δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των ΤΟΜΥ;

2. Αληθεύουν οι καταγγελίες των γιατρών και τα «σενάρια» για λήψη καταναγκαστικών μέτρων επιστράτευσης των ιατρών ώστε να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για την ΠΦΥ;

Διαβάστε επίσης:

ΙΣΑ: Μόλις 98 Ναι για κάλυψη 195 θέσεων στις ΤΟΜΥ - Οι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στην ΠΦΥ

Ξανθός: Την ερχόμενη εβδομάδα η εκτίμηση για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ - Στήριγμα & από ιδιώτες

Ρωτήστε τον γιατρό