ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η κυβέρνηση επενδύει στο διχασμό: Τα σχόλια της ΠΟΕΔΗΝ για το σ/ν των νοσηλευτών

Η κυβέρνηση επενδύει στο διχασμό: Τα σχόλια της ΠΟΕΔΗΝ για το σ/ν των νοσηλευτών

Διχαστικό πέρα για πέρα είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τους νοσηλευτές το οποίο  έχει φέρει σε διαβούλευση η πολιτική ηγεσία, όπως σχολιάζει η ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση, ξέσκισε τα δικαιώματα των Νοσηλευτών και τώρα το μόνο που τις έμεινε να επενδύσει, είναι ο διχασμός για πολιτικοσυνδικαλιστικά οφέλη».

«Οι Νοσηλευτές εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, τους οφείλονται 800.000 ρεπό, κανονικές άδειες από το έτος 2012, είναι ένας νοσηλευτής για 40 ασθενείς στη βάρδια σε κάθε κλινική, με 700 ευρώ το μήνα. Η κυβέρνηση δεν σέβεται τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Με διάταγμα Πολάκη κάνουν ακόμη και την διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων», τονίζει με έμφαση η Ομοσπονδία και συνεχίζει:

«Πρώτα από όλα λοιπόν απαιτούν προσλήψεις επαρκούς αριθμού μόνιμων Νοσηλευτών για να καλύπτονται οι ανάγκες και να μην τσαλακώνονται τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Απαιτούν επαρκή χρηματοδότηση των Νοσοκομείων για να κάνουν σωστά και με ασφάλεια τη δουλειά τους. Κάποιες διατάξεις που προωθούνται στο εν λόγω Νομοσχέδιο βρίσκονται στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΟΕΔΗΝ όπως η Σύσταση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού. Είναι όμως αποσπασματικές. Πυροτεχνήματα για ψηφοθηρικούς λόγους χωρίς να αλλάζουν την επαγγελματική τύχη και καθημερινότητα του ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Η σύσταση ενιαίου κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού είναι φωτοβολίδα αφού δεν συνοδεύονται με την περιγραφή καθηκόντων και επαγγελματικών δικαιωμάτων (με τι προσωπικό;), με μισθολογικά και θεσμικά κίνητρα, με διέξοδο στα ΤΕΙ του ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού με κριτήριο επιλογής την εμπειρία, με συμμετοχή των ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού στη Νοσηλευτική Επιτροπή με δικαίωμα ψήφου και όχι όπως τώρα με δικαίωμα μόνο λόγου, με τροποποίηση των οργανισμών των Νοσοκομείων που να περιλαμβάνει όλα τα ανωτέρω».

«Έχουμε Υπουργούς Υγείας που επενδύουν στον διχασμό και την διαίρεση της Νοσηλευτικής κοινότητας. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα που μας στήνουν», υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ και καταθέτει στη συνέχεια, τα κλαδικά αιτήματα του Νοσηλευτικού προσωπικού:

- Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Κληρονομήσαμε τα κακά του ΕΦΚΑ όπως αύξηση εισφορών, μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, αυξήσεις ορίων ηλικίας και η κυβέρνηση αρνείται να ενοποιήσει τις παροχές. Κάτι που προβλέπεται. Δεν είναι δυνατόν Νοσηλευτές οι οποίοι έχουν ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ να είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ εν αντιθέσει με τους Νοσηλευτές με ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο (πριν την σύσταση του ΕΦΚΑ) που δεν είναι ενταγμένοι. Πως είναι δυνατόν οι Νοσηλευτές να εργάζονται έως τα 67 τους έτη και να παρέχουν υπηρεσίες με ασφάλεια;

- Αξιοπρεπείς μισθούς και επαναφορά της αποζημίωσης των νυκτερινών αργιών στο ύψος πριν τα Μνημόνια.

- Διέξοδος των ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού στα ΤΕΙ με κριτήριο επιλογής την εμπειρία.

- Ισότιμη συμμετοχή με δικαίωμα ψήφου του ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού στις Νοσηλευτικές Επιτροπές

- Θεσμοθέτηση της εφημερίας του Νοσηλευτή με μισθολογική αποζημίωση όπως οι εφημερίες του λοιπού επιστημονικού προσωπικού.

- Επέκταση της ειδικής άδειας και σε άλλα Τμήματα των Νοσοκομείων σύμφωνα με την πρόταση της ΠΟΕΔΗΝ. Την Υπουργική απόφαση αν και έτοιμη, την κλώθετε στο Υπουργείο Υγείας λόγω ελλείψεων προσωπικού.

- Σεβασμός στα Επαγγελματικά Δικαιώματα, έκδοση σύγχρονου καθηκοντολογίου που για να γίνουν χρειάζονται προσλήψεις χιλιάδων μόνιμων Νοσηλευτών.

- Να σταματήσουν τα παιχνίδια της κυβέρνησης παρέα με την ΟΙΕΛΕ σε βάρος χιλιάδων ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού, αποφοίτων συγκεκριμένων σχολών.

Τέλος, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι Μαίες ασφαλώς και πρέπει να καταλάβουν θέσεις ευθύνης σε Μαιευτικά Τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων ή τα Ειδικά Μαιευτικά Νοσοκομεία. Δεν είναι δυνατόν όμως να καταλαμβάνουν θέσεις Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων όλων των επιπέδων στα Γενικά Νοσοκομεία πλην των Μαιευτικών Τμημάτων.

Διαβάστε ακόμη:

Μπαργιώτας για νοσηλευτές: Ανατρέπεται πλήρως η διοικητική σταθερότητα της ΕΝΕ

 

Οι νοσηλευτές στον ΠτΔ - Να ενισχυθεί γενναία το ΕΣΥ & η ΠΦΥ