ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Να επανεκκινήσουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση με σεβασμό στους ψυχικά ασθενείς

Σειρά παρεμβάσεων, με στόχο την αποασυλοποίηση, όπως σύσταση Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αθηνών και Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών-Εφήβων στο Ρέθυμνο, προκήρυξη επιπλέον 46 θέσεων μονίμων ψυχιάτρων, διασύνδεση των δομών Ψυχικής Υγείας και ΠΦΥ και αναδιοργάνωση του πλαισίου σχετικά με την ακούσια νοσηλεία, προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ξανθός: Να επανεκκινήσουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση με σεβασμό στους ψυχικά ασθενείς

Τα παραπάνω αναμένεται να τονίσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σήμερα Δευτέρα σε ημερίδα της 7ης ΥΠΕ για την Ψυχική Υγεία, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο υπουργός Υγείας, αφού θα επαναλάβει το γεγονός ότι «η οικονομική κρίση αποτελεί εκλυτικό παράγοντα για την εκδήλωση ψυχικών ασθενειών, αλλά και καθοριστικό παράγοντα αποδιοργάνωσης των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας», θα στείλει το μήνυμα, πως ήρθε η ώρα, να επανεκκινήσουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Η προστασία των ατόμων υψηλού κινδύνου, η δραστική αντιμετώπιση των κοινωνικών προσδιοριστών της ψυχικής νόσου, η προάσπιση του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας, είναι οι άξονες αυτής της παρέμβασης, θα τονίσει, προσθέτοντας:

«Η ενδυνάμωση της Ψυχικής Υγείας και το προοδευτικό όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης δεν είναι μόνο ζήτημα τήρησης υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στην Ευρώπη, δεν είναι μόνο ζήτημα εναρμόνισης με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Είναι και σοβαρό πολιτικό ζήτημα άρσης κοινωνικών ανισοτήτων και «μεροληψίας» υπέρ αδύναμων και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, είναι πρωτίστως ένα πρόταγμα ισότητας και ελευθερίας. Η αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου με κοινωνική ευαισθησία και με σεβασμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ψυχικά ασθενών, είναι ζήτημα αξιοπιστίας του Κοινωνικού Κράτους, είναι υπόθεση Πολιτισμού και Δημοκρατίας για μια χώρα.

Άλλα σημεία που θα θέσει ο υπουργός Υγείας, είναι τα εξής:

Βασικός μας στόχος υπερβαίνοντας σταδιακά τους περιορισμούς της λιτότητας και σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, να επανεκκινήσουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση με όρους δημόσιου συστήματος υγείας και φροντίδας επικεντρωμένης στον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Να επαναφέρουμε τη συζήτηση για την Κοινωνική Ψυχιατρική, για την εγκατάλειψη της ασυλικής - ιδρυματικής Ψυχιατρικής και για ένα ολοκληρωμένο σύστημα δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας που θα παρέχονται με ολιστικό και συνεχή τρόπο στην κοινότητα, αποδυναμώνοντας έτσι το ρόλο των ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων. Γιατί στον κατακερματισμένο ψυχικό κόσμο των ασθενών δεν μπορούμε να προσφέρουμε κατακερματισμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Αυτή η προσέγγιση είναι απολύτως συμβατή με το πολιτικό σχέδιο ενός νέου ανθρωποκεντρικού ΕΣΥ με επίκεντρο την ΠΦΥ, στηριγμένου στις αρχές της καθολικής πρόσβασης και της ισότιμης και αποτελεσματικής φροντίδας, με σεβασμό στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ασθενών.

Τι έχουμε κάνει και τι σχεδιάζουμε για το άμεσο μέλλον:

1. Υλοποίηση του νόμου 4461/2017 για τη διοικητική μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας – έχει δρομολογηθεί η συγκρότηση των ΠεΔιΤοΨΥ και των Τομεακών Επιστημονικών Επιτροπών με συμμετοχή των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Επίκειται η συγκρότηση των Επιτροπών Ελέγχου και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών.

2. Επανασχεδιασμός της Τομεοποίησης με προτεραιότητα στους Τομείς Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων και Παιδιών-Εφήβων Αττικής και Θεσσαλονίκης.

3. Νέο μεταβατικό πρόγραμμα ψυχιατρικής εφημερίας στο Λεκανοπέδιο

4. Χρηματοδότηση δράσεων από το ΕΣΠΑ-ΜΔΤ για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, την οργανωτική υποστήριξη των νέων περιφερειακών οργάνων διοίκησης, τη δημιουργία Φορέα Αξιολόγησης Ποιότητας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και την ενίσχυση των ΚΟΙΣΠΕ

5. Χρηματοδότηση από τα ΠΕΠ 7 Κέντρων Ημέρας για νόσο Altzheimer – Άνοια

6. Σταδιακή ανάπτυξη νέων ψυχιατρικών κλινικών σε γενικά νοσοκομεία της περιφέρειας (Ιπποκράτειο Θες/νίκης, Γιαννιτσών, Τρίπολης, Κορίνθου, Άργους, Καρδίτσας , Χαλκιδικής)

7. Σύσταση Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αθηνών και Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών-Εφήβων (Ιατροπαιδαγωγικό) στο Ρέθυμνο

8. Προκήρυξη επιπλέον 46 θέσεων μονίμων ψυχιάτρων (27) και παιδοψυχιάτρων (19) για τις δομές ψυχικής υγείας του ΕΣΥ

9. Δικτύωση και διασύνδεση των δομών Ψυχικής Υγείας και ΠΦΥ

10. Αναδιοργάνωση του πλαισίου σχετικά με την ακούσια νοσηλεία και τους ποινικά ακαταλόγιστους ψυχικά ασθενείς (σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης).

Διαβάστε ακόμη:

ΣΥΝΟΨΥΝΟ: Σύστημα εφημέρευσης & υποστελέχωση προβληματίζουν τους νοσηλευτέςΠΟΕΔΗΝ: Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα Ψυχιατρεία στα χρόνια των Μνημονίων

Ξανθός: Τέλος στην ιδρυματική περίθαλψη, Θεραπευτικά Πρωτόκολλα & αλλαγή στην ακούσια νοσηλεία

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2017: «Η ψυχική υγεία θέλει δουλειά»

Δυσβάστακτο το κόστος των ψυχικών ασθενειών στην εργασία και την οικονομία