ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Με απεργίες απαντούν οι γιατροί στο fast track σ/ν για το ωράριο - Επικριτικός και ο Βαρνάβας

Με απεργίες και δυναμικές κινητοποιήσεις απαντούν οι γιατροί στην πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει με διαδικασία fast  track, το νομοσχέδιο για το ωράριο και το χρόνο εργασίας της ιατρικής κοινότητας.

Με απεργίες απαντούν οι γιατροί στο fast track σ/ν για το ωράριο - Επικριτικός και ο Βαρνάβας

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας σήμερα Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, 11.00 με 15.00 και στη συγκέντρωση στις 12μ στο Υπουργείο Υγείας, καθώς και στην 24ωρη απεργία τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής (που θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη ή Παρασκευή).

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών, ζητούν επίσης από τους γιατρούς, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στις 18:30 στην Ομόνοια.

Έξαλλοι οι γιατροί, τονίζουν εμφατικά, πως «το νομοσχέδιο - έκτρωμα δεν θα περάσει. Το σχέδιο νόμου δεν χωράει βελτιώσεις. Μόνη επιλογή η απόρριψή του».

Οι γιατροί του ΕΣΥ, ζητούν ακόμη μεταξύ άλλων:

- Όχι στο ελαστικό ωράριο, όχι στην ελαστική ζωή

- 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο, μία εφημερία την ημέρα με ρεπό την αμέσως επόμενη ημέρα

- μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης

- αποκλειστικά δημόσια νοσοκομεία, δωρεάν υγεία για όλους τους πολίτες.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, υποστηρίζουν πως ο εν λόγω νόμος που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση με τη διαδικασία fast track, σηματδοτεί, την αποδιοργάνωση ουσιαστικά του χρόνου εργασίας των γιατρών.

Όπως αναφέρουν ακόμη, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών, «το νομοσχέδιο, ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές Ευρωπαϊκές οδηγίες που ελαστικοποιούν το ωράριο. Καταργεί το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών.
Οι 48 ώρες δεν είναι ο μέγιστος επιτρεπτός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας αλλά ο μέσος όρος με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. Θα μπορούν να μας βάλουν να εφημερεύουμε όλες τις καθημερινές δωδεκάωρα για πάνω από ένα μήνα.
Καθιερώνει το «opt out», δηλαδή με ατομική συναίνεση του γιατρού ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να αυξάνεται από 48 στις 60 ώρες.
Με τα εντέλλεσθε που δίνουν και παίρνουν, τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και αυταρχισμού διοικήσεων και διευθυντών που πολλαπλασιάζονται, τα περί «ελεύθερης συναίνεσης του γιατρού» είναι απροκάλυπτη κοροϊδία, καθαρή πρόκληση.
Όσο για το 60ωρο θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς.
Η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης. Μας θέλουν απίκο 24ώρες το 24ωρο, διαθέσιμους ανά πάσα ώρα και στιγμή και από πάνω θα μας λένε ότι αναπαυόμαστε».

Συμπερασματικά καταλήγουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης όχι μόνο δε διασφαλίζει το «σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών», την «ασφαλή και ποιοτική φροντίδα των ασθενών» αντίθετα ελαστικοποιεί παραπέρα το χρόνο εργασίας, σμπαραλιάζει κάθε κανονικότητα στο ωράριο, «απορρυθμίζει» κυριολεκτικά τη ζωή των γιατρών.

Το νομοσχέδιο για το χρόνο εργασίας των γιατρών που έχει ήδη εισαχθεί και συζητείται στη Βουλή, εναρμονίζει το ελληνικό δίκαιο με την Οδηγία 2003/88/ΕΚ, η οποία ως υπερνομοθετικής ισχύος κείμενο ισχύει ήδη από το 2003. Με την κλαδική συμφωνία που συνήψαν γιατροί και υπουργείο Υγείας τον Δεκέμβρη του 2008 έγινε εφικτό να υπάρξουν παρεκκλίσεις από την Οδηγία και ταυτόχρονα να επωφεληθούν οι γιατροί και το Σύστημα Υγείας.

Σε τι αποσκοπούν άραγε οι σημερινές οιμωγές της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ, η οποία εδώ κι ενάμισι χρόνο αρνείται πεισματικά τη σύναψη νέας κλαδικής συμφωνίας ή τουλάχιστον την επικαιροποίηση της αποτυπωμένης στο νόμο 3754/2009, παρά το ότι κλήθηκε από το υπουργείο σε διάλογο και τον απέρριψε, περιφρονώντας ταυτόχρονα και την απόφαση του τελευταίου Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ, το οποίο έδωσε ρητή εντολή στην ηγεσία της ΟΕΝΓΕ να διαπραγματευτεί και να συνάψει κλαδική συμφωνία με το υπουργείο Υγείας.

Έκπληξη όμως προκαλεί και το γεγονός, πως η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ η οποία σήμερα κραυγάζει, απέστειλε πριν μερικούς μήνες εξώδικο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καλώντας την να εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση τη συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία, άλλως απειλούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μάλιστα το εξώδικο υπέγραφαν ιδιοχείρως η Πρόεδρος και ο Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

Μεταβατική περίοδο ζητά ο Δημ. Βαρνάβας

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ είιναι αρκετά επικριτικός σχετικά με το νομοσχέδιο.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η στάση της ΟΕΝΓΕ ουδόλως απαλλάσσει το υπουργείο Υγείας από ευθύνες. Πρέπει να υπάρξει επαρκής μεταβατική περίοδος, ώστε να εφαρμοστεί σταδιακά η εφαρμογή της Οδηγίας, λαμβάνοντας υπόψη τη νησιωτικότητα, τις ανάγκες στα υποστελεχωμένα Τμήματα, τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Η υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί προκειμένου να ισχύσει ο υπό ψήφιση νόμος πρέπει να εισάγει ένα εφημεριακό πρότυπο ορθολογικής εφημέρευσης των γιατρών, αποτρέποντας φαινόμενα εργασιακής εξουθένωσης. Πρέπει να παρέχει εχέγγυα πως η εφαρμογή της Οδηγίας δεν θα διαταράξει τη λειτουργία των Νοσοκομείων και το ρυθμό εργασίας των γιατρών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις πενιχρές αποδοχές που προέρχονται από την επίπονη εφημεριακή εργασία.

Ταυτόχρονα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τα οποία από κοινού με τη λειτουργία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα απαλλάξουν τα Νοσοκομεία από περιττό εφημεριακό φόρτο, ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα επείγοντα περιστατικά και να καλύπτονται οι νοσηλευόμενοι ασθενείς.

Τέλος, η διαδικασία προσλήψεων μόνιμου προσωπικού πρέπει να επιταχυνθεί και να διευρυνθεί, ώστε όλα τα υποστελεχωμένα Τμήματα να καλυφθούν με ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να εφημερεύουν χωρίς να υπερβαίνουν τις προβλέψεις του νόμου για μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης.

Πρέπει λοιπόν υπουργείο Υγείας και ΟΕΝΓΕ να καθίσουν άμεσα στο τραπέζι και να διαπραγματευτούν τρόπους, με τους οποίους θα παρακαμφθούν οι σκόπελοι της Οδηγίας με βάση την εμπειρία άλλων χωρών της Ευρ. Ένωσης και ταυτόχρονα θα τεθούν όροι εφημέρευσης των γιατρών, χωρίς να εξουθενώνονται εργασιακά και να διακινδυνεύουν από ιατρικά λάθη».

Διαβάστε ακόμη:

ΠΙΣ & ΙΣΑ στηρίζουν θερμά την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών