ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Έτοιμες 5 από τις 17 ΤΟΜΥ σε Μακεδονία-Θράκη, έργα 25 εκατ. ευρώ & νέο νοσ. στην Κομοτηνή

Στην τελική ευθεία της έναρξης λειτουργίας του νέου μοντέλου ΠΦΥ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των γιατρών και των υπόλοιπων επαγγελματιών υγείας που θα στελεχώσουν τις πρώτες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα, βρίσκεται πλέον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ξανθός: Έτοιμες 5 από τις 17 ΤΟΜΥ σε Μακεδονία-Θράκη, έργα 25 εκατ. ευρώ & νέο νοσ. στην Κομοτηνή

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ήδη, για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν σχεδιαστεί 17 ΤΟΜΥ και σύμφωνα με την εκτίμηση της 4ης ΥΠΕ μπορούν στο αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η λειτουργία σε 5 από αυτές (2 στην Κομοτηνή και από 1 σε Αλεξανδρούπολη Ξάνθη και Καβάλα).

Την ίδια ώρα, μέχρι τις αρχές του 2018 θα έχουν προκηρυχθεί 400-450 μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών για την ΠΦΥ ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η αντικατάσταση ενός μεγάλου μέρους του απαρχαιωμένου εξοπλισμού.

Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες...

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στη διάρκεια της χθεσινής του περιοδείας στα Κέντρα Υγείας της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας, υποστήριξε για ακόμη μία φορά με σθένος τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τονίζοντας, ότι «το 1ο βήμα για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ είναι γεγονός, παρά τις «Κασσάνδρες» που προφήτευαν την «κατάρρευση» της πριν καν νομοθετηθεί. Η αναδιοργάνωση του τοπίου της ΠΦΥ θα προχωρήσει, αναπτύσσοντας νέες δημόσιες δομές μετά από 20 χρόνια με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό και τη διεπιστημονική ομάδα υγείας, αλλά και αναβαθμίζοντας τις σημερινές (Κέντρα Υγείας υπαίθρου και πόλης) με στόχο την πληρέστερη κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας των πολιτών που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή υποστήριξη».

Στο νέο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ ΑΜΘ 2014-2020) έχουν ενταχθεί έργα εκσυγχρονισμού των ακτινολογικών εργαστηρίων και του λοιπού εξοπλισμού 12 Κέντρων Υγείας της περιοχής συνολικής αξίας 1,73 εκατ. ευρώ, επεσήμανε στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:

«Για τα νοσοκομεία όλης της Περιφέρειας έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ ΑΜΘ έργα προμήθειας νέου εξοπλισμού ύψους 3,2 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχει δοθεί έγκριση σκοπιμότητας και αναμένεται να ενταχθούν άμεσα έργα ύψους 4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προχωρά σύντομα από το υπουργείο Υγείας η έγκριση σκοπιμότητας σημαντικών έργων εκσυγχρονισμού του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όλων των νοσοκομείων, συνολικού ύψους 16,2 εκατ. ευρώ.

Σύγχρονο νοσοκομείο στην Κομοτηνή

Η πιο κρίσιμη, όμως, παρέμβαση στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, είναι η ανέγερση νέου, σύγχρονου νοσοκομείου στην Κομοτηνή, κάτι που αποτελούσε εδώ και πολλά χρόνια καθολικό αίτημα των φορέων και των πολιτών της περιοχής. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί μέσω δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Επίσης, από τις 3 Οκτωβρίου λειτουργεί στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ο νέος γραμμικός επιταχυντής, δωρεά και αυτός του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Ξανθός, επανέλαβε ότι η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ είναι μία πρόκληση για το σύστημα υγείας και την κοινωνία, προσθέτοντας ακόμη:

«Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η ΠΦΥ λόγω του «οριζόντιου» και ολιστικού χαρακτήρα της εστιάζει τις δραστηριότητές της όχι μόνο στο άτομο και στη νόσο αλλά ταυτόχρονα στην οικογένεια και στην κοινότητα, συμβάλλοντας πολύ πιο αποτελεσματικά στις πολιτικές πρόληψης και Δημόσιας Υγείας. Ταυτόχρονα, η ΠΦΥ συνεισφέρει στην διασύνδεση του Συστήματος Υγείας με τις τοπικές κοινωνίες, προσεγγίζει τις ευάλωτες και αποκλεισμένες ομάδες του πληθυσμού και «ανιχνεύει» ακάλυπτες ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Με την αναγκαία δικτύωση των υπηρεσιών ΠΦΥ, Ψυχικής Υγείας, αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων και Κοινωνικής Προστασίας (Κέντρα Κοινότητας, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι) προωθείται η ανάπτυξη ενός συνεκτικού και αποδοτικού συστήματος πρόληψης της νόσου, προαγωγής της υγείας και κυρίως, ολοκληρωμένης υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας».

Κριτική στην Αντιπολίτευση

Επικριτικός όμως ήταν ο υπουργός Υγείας και απέναντι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, τονίζοντας: «Ποιος είναι όμως ο αντίλογος στη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ; Είναι πολύ ενδεικτική η κριτική που ασκείται από την αξιωματική αντιπολίτευση στο σχέδιο της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης στο προσυνέδριο στα Γιάννενα χαρακτήρισε τις ΤΟΜΥ ως «φαραωνικού, σοβιετικού τύπου δομές»! Δεν τον ενημέρωσαν οι σύμβουλοί του, ότι πρόκειται για μικρά πολυιατρεία (εμβαδού το πολύ 150 τμ2) χωρίς ειδικό εξοπλισμό και με ελάχιστο λειτουργικό κόστος, τα οποία στην πλειοψηφία τους θα στεγαστούν σε δημόσια κτήρια; Εκτός εάν η ενόχληση προέρχεται από το γεγονός ότι η αλλαγή στην ΠΦΥ έχει ως σημείο αναφοράς την περίφημη Διακήρυξη της Αλμα Άτα (πρωτεύουσα του Καζακστάν της πρώην ΕΣΣΔ) και της στρατηγικής του ΠΟΥ «Υγεία για όλους». Και ότι με βάση τη Διακήρυξη αυτή, οι ανισότητες στην Υγεία θεωρούνται ως κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά απαράδεκτες.

Εν τω μεταξύ, στα Κέντρα Υγείας στις Σάπες και στον Ίασμο, που καλύπτουν περιοχές με μεγάλη αναλογία μειονοτικού πληθυσμού, ο Υπουργός, συνοδευόμενος από τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Στρατή Πλωμαρίτη, επισκέφθηκε όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις και πραγματοποίησε σύσκεψη με το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των δομών με τη συμμετοχή φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βουλευτών.

Οι εργαζόμενοι επικεντρώθηκαν κυρίως στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες δύο δεκαετίες και αφορούν στα σοβαρά κτιριακά προβλήματα και τον απαρχαιωμένο ιατρικό εξοπλισμό.

Στις Σάπες ζητούν βάση ΕΚΑΒ

Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Υγείας στις Σάπες, το οποίο εξυπηρετεί 40.000 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, οι εργαζόμενοι ανέφεραν στον Υπουργό ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σοβαρά προβλήματα στις υποδομές και στον εξοπλισμό, ενώ επεσήμαναν την επιτακτική ανάγκη για δημιουργία βάσης ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας για τον επιπρόσθετο λόγο ότι πολλοί κάτοικοι ζουν στο δύσβατο, ορεινό όγκο της περιοχής.

Στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου, οι εργαζόμενοι ανέφεραν παρόμοια προβλήματα που αφορούν περισσότερο στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και λιγότερο στη στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό. Τόνισαν, επίσης, ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει στο Κέντρο Υγείας ένα «μικρό ταμείο» που θα καλύπτει τις καθημερινές μικροδαπάνες της δομής έτσι ώστε να παρακάμπτονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια που προκύπτουν όταν παρεμβάλλεται η ανάγκη έγκρισης από την Υγειονομική Περιφέρεια.

Προσλήψεις

Ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, τόνισε, ότι το πολύ μέχρι τις αρχές του 2018 θα έχουν προκηρυχθεί 400-450 μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών για την ΠΦΥ ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η αντικατάσταση ενός μεγάλου μέρους του απαρχαιωμένου εξοπλισμού (κυρίως ακτινολογικών και μικροβιολογικών εργαστηρίων) με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Επιπλέον, όπως είπε, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των εργαστηρίων και των οδοντιατρείων, προκειμένου οι κάτοικοι να εξυπηρετούνται από τις δημόσιες δομές και να μην είναι αναγκασμένοι να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα. Σε ό,τι αφορά την ανάγκη δημιουργίας μικρού ταμείου στα Κέντρα Υγείας, ανέφερε ότι αυτή η ρύθμιση έχει νομοθετηθεί και θα εφαρμοστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Διαβάστε ακόμη:

Εμβληματική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην υγεία - Ενθουσιασμένοι Ξανθός & Πολάκης

Ξανθός: Έτοιμη η προκήρυξη για 400 μόνιμους γιατρούς στην ΠΦΥ - Επανέρχονται και όσοι εκδιώχθηκαν



Ξανθός: Η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ ξεκινά από τα Ιωάννινα - Στηρίζει όλη η τοπική κοινωνία

Ξανθός: Θέλουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα συμβαδίζει η ανάπτυξη & η άρση των ανισοτήτων