ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αγωνία του ιατρικού κόσμου για την υποβάθμιση της υγείας - Να σταματήσουν οι κατηγορίες κατά γιατρών

Tην αγωνία και την αγανάκτησή του για την υποβάθμιση των Υγειονομικών υπηρεσιών καθώς και για τις σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα υγείας κατέθεσε ο ιατρικός κόσμος της χώρας, στη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Αγωνία του ιατρικού κόσμου για την υποβάθμιση της υγείας - Να σταματήσουν οι κατηγορίες κατά γιατρών

Οι γιατροί μάλιστα ζητούν από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της υγείας και περίθαλψης, όχι με λογιστικά κριτήρια, αλλά σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, με καταπολέμηση της διαφθοράς, απάτης και προκλητής ζήτησης, όπου υπάρχει, αλλά εκσυγχρονίζοντας και εξορθολογίζοντας το σύστημα υγείας.

Ειδικότερα, σε ένα κλίμα ιδιαίτερα βαρύ, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου η ετήσια Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Στη Γενική Συνέλευση, όπου συμμετείχαν 300 Σύνεδροι, Πρόεδροι και Εκλέκτορες των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας, εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός του 2017, ο προϋπολογισμός του 2018, καθώς και η εισήγηση της Διοίκησης του Π.Ι.Σ..

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μιχάλης Βλασταράκος αναφέρθηκε σε όλα τα προβλήματα του Συστήματος Υγείας.
Συγκριμένα ανέφερε ότι οι μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες υγείας επιδεινώνουν καθημερινά την περίθαλψη του ελληνικού λαού και την ασφαλή και ποιοτική ιατρική λειτουργία.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη παρά τα σχέδια και τις εξαγγελίες είναι ελλειμματική, σχεδόν ανύπαρκτη, τα Νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης και η δημόσια υγεία του πληθυσμού έχει υποστεί πλήγματα από τις ελλείψεις και τις αδυναμίες των Υγειονομικών Υπηρεσιών.

Η ιατρική εκπαίδευση είναι πλημμελής και οι νέοι ιατροί οδηγούνται στην ανεργία ή την μετανάστευση. Πρέπει άμεσα να δομηθεί η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, όχι όπως σχεδιάστηκε, αλλά με όραμα και προοπτική για το μέλλον και όχι απαράδεκτες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, όπως ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά.

Πρέπει άμεσα να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό οι κενές θέσεις στα Νοσοκομεία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, 6.500 περίπου ιατρών και πάνω από 20.000 νοσηλευτών, προκειμένου να υπάρχει περίθαλψη ανθρώπινη και αξιοπρεπής, χωρίς την εξάντληση του προσωπικού και την ταλαιπωρία των πολιτών, η οποία υπάρχει σήμερα.

Οι σύνεδροι στην πλειοψηφία τους καταδίκασαν την ασκούμενη πολιτική υγείας και ζήτησαν να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, προκειμένου να μη θρηνούμε συνεχώς θύματα και να υπάρχει ασφαλής περίθαλψη.

Η Συνέλευση ζήτησε με ψήφισμά της να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της Novartis, να σταματήσει η αλόγιστη κατηγορία εναντίον ιατρών χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη οι ένοχοι, όποιοι και αν είναι, αν ενέχονται σε παράνομους χρηματισμούς, ώστε ο κλάδος να απαλλαγεί από τα γκρίζα φαινόμενα που τον απαξιώνουν.

«Ωστόσο, δεν μπορεί ο ιατρικός κόσμος να γίνει η αποκλειστική βορά στο βωμό σκοπιμοτήτων», αναφέρει εμφατικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ προσθέτοντας ακόμη πως: «Ζητούμε από τους ιατρούς, να είναι πιστοί στον όρκο και στην αποστολή τους, ασκούντες τη λειτουργία τους με ηθική και αξιοπρέπεια, όπως επιβάλλεται, και όπως ασκείται από την πλειοψηφία».

Διαβάστε ακόμη:

Ο ΠΙΣ στηρίζει την αυριανή απεργία & δηλώνει: Το ΕΣΥ ορφανό από 6.500 γιατρούς

ΙΣΑ: Οι γιατροί γύρισαν την πλάτη στο ανεδαφικό & κρατικοδίαιτο σύστημα της ΠΦΥ

Απίστευτο! Υπάρχουν χώρες, που ζητούν Έλληνες γιατρούς με μισθό 11.000 ευρώΣτα όριά του το νοσ. Άρτας - Σφαδάζει από ελλείψεις προσωπικού & υλικών - ΓΣ σήμερα

177 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε νοσοκομεία & ΕΚΑΒ

Περισσότεροι από 14.000 επικουρικοί, συμβασιούχοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ