ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πολάκης: Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νοσοκομεία ακάλυπτα για τρεις μήνες

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή η τροπολογία που αφορά στην ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου οι οποίες συνάπτονται με φορείς του Δημοσίου.

Πολάκης: Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νοσοκομεία ακάλυπτα για τρεις μήνες

Η τροπολογία δέχθηκε τα πυρά της Αντιπολίτευσης, η οποία καταγγέλλει προεκλογικό δωράκι και καταστρατήγηση των κανόνων.

Υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων και καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Χρυσή Αυγή και Το Ποτάμι.

Η τροπολογία δέχθηκε τα πυρά της Αντιπολίτευσης, η οποία υποστήριξε ότι υπήρξε παράβαση του Κανονισμού διότι κατατέθηκε σε νομοσχέδιο κύρωσης σύμβασης, και συγκεκριμένα για τη λειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν επίσης ότι δεν προσήλθε στην Βουλή για να την εισηγηθεί η αρμόδια υπουργός Όλγα Γεροβασίλη αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Όπως υποστήριξαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, η τροπολογία είναι εκτός των προβλέψεων του Συντάγματος και καταργεί το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, το οποίο για την ανανέωση των συμβάσεων, θέτει τους περιορισμούς της παρέλευσης διαστήματος τριών μηνών μεταξύ δύο συμβάσεων και του ανώτατου χρονικού ορίου των 24 μηνών ισχύος μιας σύμβασης.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων έκαναν λόγο για προεκλογική ρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση εμπαίζει και τους άνεργους και τους συμβασιούχους, δημιουργεί προσδοκίες μονιμοποίησης ενώ με αυτή «αποδεσμεύονται οι διαδοχικές συμβάσεις».

«Η τροπολογία, τροποποιεί νόμο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και γι' αυτό είναι επισπεύδουσα η κ. Γεροβασίλη, αφορά, όμως, ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία και το οποίο έχει να κάνει με την επιλογή μας εδώ και δυόμισι χρόνια να διώξουμε τα εργολαβικά συνεργεία φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας από τα νοσοκομεία και να τα αντικαταστήσουμε με συμβάσεις εργασίας με τους εργαζόμενους που δούλευαν εκεί ή που προσλαμβάνονται μέσα από διαγωνισμούς που προκηρύσσονται και γίνονται κάτω από την εποπτεία του ΑΣΕΠ και με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ», απάντησε ο αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης.

Όπως είπε, ο κ. Πολάκης, «πατώντας στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεωρούμε ότι δεν θα συνυπολογίζεται η προϋπηρεσία στις συμβάσεις έργου στο σύνολο του 24μηνου για τις συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να συμπληρώσουν 24μηνο με τις συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί».

Ακόμη τόνισε ότι σε πολλά νοσοκομεία λήγει τώρα το χρονικό διάστημα των πρώτων προσλήψεων που είχαν κάνει και ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς που σήμερα υπηρετούν να μπορούν να είναι υποψήφιοι.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νοσοκομεία ακάλυπτα. Γιατί αν δεν μπορούν να βάλουν αυτοί οι άνθρωποι υποψηφιότητα -και εμείς θέλουμε να προκηρύξουμε τώρα τους διαγωνισμούς- θα πρέπει να σταματήσουμε τη διαδικασία, να πάμε σε εργολάβο για κάποιο διάστημα και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, να ξαναρχίσουμε συμβάσεις εργασίας, κάτι το οποίο δεν θέλουμε. Δεν είναι σωστό και ηθικά για τους ανθρώπους που δουλεύουν» είπε ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε ότι η τροπολογία (στο άρθρο 1) πρακτικά επιτρέπει σε αυτούς που υπηρετούν να ξαναβάλουν υποψηφιότητα για τις νέες συμβάσεις χωρίς να μεσολαβεί το τρίμηνο διάστημα που πρέπει να είναι εκτός εργασίας.

Το άρθρο 2, ξεχωρίζει τις συμβάσεις έργου από τις συμβάσεις εργασίας με βάση και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως είπε ο αν. υπουργός Υγείας και πρόσθεσε οσέθεσε: «Αυτή είναι η τροπολογία. Δίνει λύση σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Μας διευκολύνει να προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία σε διάφορα νοσοκομεία».