ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΙΣ: Οι ΤΟΜΥ δεν προχωρούν σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό - Να στελεχωθούν τα ΠΕΔΥ

Οι συμβάσεις των ιατρών ειδικότητας με τον ΕΟΠΥΥ ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Μαρτίου.

ΠΙΣ: Οι ΤΟΜΥ δεν προχωρούν σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό - Να στελεχωθούν τα ΠΕΔΥ

Μάλιστα αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μικτή ομάδα εργασίας μεταξύ Π.Ι.Σ. και Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι συλλογικής σύμβασης.

Οι θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου αναφορικά με τις συμβάσεις με τους ιατρούς ειδικοτήτων, είναι πάγιες και διαχρονικές, όπως: Ελεύθερη επιλογή ιατρού με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού χωρίς αποκλεισμούς και ικανοποίηση των αναγκών της χώρας σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, ο Αν. Γεν. Γραμματέας κ. Σταμάτης Βαρδαρός, και ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, συζητήθηκαν γενικότερα και τα προβλήματα που παρουσιάζει το Σύστημα Υγείας.

Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μιχάλης Βλασταράκος, αλλά και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. τόνισαν για ακόμη μια φορά στον Υπουργό Υγείας, τις μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζονται σε όλο το σύστημα υγείας με την ελλιπή χρηματόδοτησή του.

Τα μέλη του ΠΙΣ, ζήτησαν να προκηρυχθούν με σύντομες διαδικασίες μόνιμοι ιατροί στο Ε.Σ.Υ., αλλά και λοιπό προσωπικό, καθώς οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες (6.500 μόνιμοι ιατροί, 25.000 νοσηλευτικό προσωπικό). Προειδοποίησαν ότι αν το σύστημα δεν ενδυναμωθεί, μετά την αποχώρηση πολλών ιατρών τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα καταρρεύσει.

Η στελέχωση των ΠΕΔΥ επίσης είναι απαραίτητη για τη στήριξη της Π.Φ.Υ. και όλων των Δημόσιων δομών υγείας, που παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. τόνισε ότι οι ΤΟΜΥ δεν προχωρούν σύμφωνα και με τους αρχικούς σχεδιασμούς και οι συμβάσεις με τους οικογενειακούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ με τους όρους που προτάθηκαν, δεν έτυχαν προσφοράς εκ μέρους των ιατρών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει ανάσα το Σύστημα υγείας είναι η εξαίρεση των δημόσιων δαπανών υγείας από τις μνημονιακές περικοπές.

Ακολούθως συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. το οποίο συγκρότησε διαπαραταξιακή ομάδα εργασίας, από πλευράς Συλλόγου, το οποίο θα συμμετάσχει στις συζητήσεις, αφού πρώτα ληφθούν γραπτώς οι θέσεις του Υπουργείου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. αποφάσισε επίσης να πραγματοποιηθεί συνάντηση Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, στις 28 Απριλίου 2018, προκειμένου να ενημερωθούν για τον νέο Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, ο οποίος θα εφαρμοσθεί σε όλη την Ευρώπη από τις 25 Μαΐου 2018.

Ακόμη αποφασίστηκε η σύγκληση των Προέδρων των Πειθαρχικών Συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις διατάξεις του νέου Πειθαρχικού Κώδικα των Πειθαρχικών Συμβουλίων.

Ο Νομικός Σύμβουλος του Π.Ι.Σ. σε συνεργασία με τη Νομική Σύμβουλο του Υπουργού, θα συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε προβλήματα και δυσλειτουργίες υπάρχουν.

Διαβάστε ακόμη:

Αγωνία του ιατρικού κόσμου για την υποβάθμιση της υγείας - Να σταματήσουν οι κατηγορίες κατά γιατρών

Οικονόμου: Η κυβέρνηση εμπαίζει την κοινωνία της Καβάλας με τις ΤΟΜΥ

Ξεκίνησε η λειτουργία της 1ης ΤΟΜΥ στον δήμο Αλεξανδρούπολης

Αλ. Τσίπρας: Οι ΤΟΜΥ αλλάζουν τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ