ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπασκόζος: Ναι στις κλινικές μελέτες και στην ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών

Στην αξία των κλινικών μελετών και της έρευνας, οι οποίες μπορούν να τονώσουν την οικονομία, την υγεία και την αγορά εργασίας, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος, ο οποίος συμμετείχε χθες, στις εργασίες του συνεδρίου COMBACTE για τις κλινικές μελέτες.

Μπασκόζος: Ναι στις κλινικές μελέτες και στην ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών

Σκοπός του ευρωπαϊκού αυτού δικτύου COMBACTE, είναι η δημιουργία κέντρων αριστείας για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών.

Ο κ. Μπασκόζος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη χρησιμότητα των κλινικών μελετών για τη χώρα μας, όσον αφορά στην ανάπτυξη των υποδομών, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, την αναστροφή του brain drain με αύξηση του κύκλου εργασιών και των εσόδων για τη χώρα.

Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι απαιτείται η καλλιέργεια ενός νέου ερευνητικού ήθους με χαρακτηριστικά την αξιοπιστία, την αντικειμενικότητα και τη διακοπή των αδιαφανών σχέσεων μεταξύ εταιρειών, λειτουργών υγείας και πολιτικών προσώπων. Υπογράμμισε ακόμη: «Στο πλαίσιο αυτό δεν χωρούν αθέμιτες και επιθετικές πρακτικές προώθησης των φαρμακευτικών προϊόντων». Σημαντική είναι η ανάγκη ανάπτυξης της έρευνας για νέα αντιβιοτικά όπως επίσης και η διασφάλιση της ελεγχόμενης διάθεσης των αντιβιοτικών με στόχο την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής. Ακολούθως αναφέρθηκε στο υπό διαμόρφωση νέο θεσμικό πλαίσιο για τις κλινικές μελέτες και την έρευνα και στο νέο «κλίμα» που δημιουργείται στη φαρμακευτική πολιτική».

«Οι συμφωνίες εισόδου νέων φαρμάκων, η αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, η διαπραγμάτευση τιμών για τα νέα καινοτόμα φάρμακα και η εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα δώσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους ασθενείς στη θεραπευτική αγωγή που έχουν ανάγκη», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Μπασκόζος.

Διαβάστε ακόμη:

Στην τελική ευθεία η νέα παραγωγική μονάδα στο Κορωπί από τη Boehringer Ingelheim

Μήνυμα ΣΦΕΕ από Δελφούς: Η Ελλάδα επενδυτικό hub για κλινική έρευνα σε όλη την Ευρώπη

Φτωχότερη κατά 1.700 θέσεις εργασίας η φαρμακοβιομηχανία

Διϋπουργική για κλινικές μελέτες & φαρμακευτική κάνναβη, προτεραιότητες της κυβέρνησης

Γ. Μπασκόζος: Τέλος στη χρήση αντιβιοτικών χωρίς ειδική ιατρική συνταγή